BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
2020. február 10. 11:04

A múlt hét nagy emelkedését pénteken korrekció zárta. A befektetők óvatosabbak lettek, elsősorban a koronavírus gazdasági hatásai miatt. Továbbra is úgy tűnik, hogy a kínai vállalatok egy részének újraindításával kivárnak, ez pedig az amerikai és európai partnereikre is negatív hatással lehet.

Mínuszban fejezték be a hetet az európai piacok, és a Wall Street legfontosabb mutatói is korrigáltak pénteken, a Dow Jones 0,9 százalékot, az S&P 500 index 0,5 százalékot és a Nasdaq Composite is 0,5 százalékot. Hajnalban az ázsiai piacokon folytatódott a lejtmenet, a japán Nikkei mutatója 0,60 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,49 százalékos mínuszban zárt.

Hétfőn reggel a nagy európai piacok visszafogott mínuszokat mutattak, a magyar tőzsde viszont a trenddel szemben mozogva emelkedett. Ez elsősorban a Richter erős teljesítményének köszönhető, hiszen a gyógyszergyártó közel 1,5 százalékos pluszt mutatott a kereskedés első órájában. A Mol 0,6 százalékos pluszban állt, míg az OTP és a Magyar Telekom kisebb mínusszal kezdett. Az első óra nyertese a 4iG volt.
A héten több fontos makrogazdasági adat lesz Magyarországon, de a nemzetközi színtéren sem fogunk unatkozni. Ehhez képest hétfőn még viszonylag kevesebb a friss adat, ám így is számos olyan információ van, amely hatással lesz a piacokra.

1; Továbbra is a koronavírus van a fókuszban
A járvánnyal kapcsolatos információkra kiemelten figyelnek a befektetők, és a hétvége történései nem az optimizmust erősítette. A járvány áldozatainak száma már meghaladja a SARS-vírusét, a hétfő reggeli hírek szerint vasárnap halt meg az eddigi legtöbb ember a betegségben. A kínai hatóságok jelentése szerint a fertőzöttek száma 40 ezerre tehető. A járvány gócpontjában, Hupej tartományban továbbra is teljesen áll az élet, a gyárakat bizonytalan ideig zárva tartják, de például a holdújév miatti iskolai szünetet is meghosszabbították március 1-ig.
Számos más nagyvárosban is a gyárak működése szünetel, ami több iparágban is belátható időn belül ellátási gondokat okozhat. Viszont például a legnagyobb iPhone összeszerelő üzemben a hatóságok nem tiltják a gyártás újrakezdését. Igaz, a Foxconn közlése szerint nagyon komoly egészségügyi intézkedéseket fognak bevezetni az üzemben. (A bezárás hatásairól korábban írtunk, a cikket itt olvashatja el.)

2; Vágtat a kínai infláció
Csaknem kilencéves csúcsra szökött fel az infláció Kínában januárban a holdújévi ünnep miatt megnőtt kereslet, valamint az országot sújtó koronavírus-járvány hatására. Az év első hónapjában 5,4 százalék volt az éves infláció, míg decemberben 4,5 százalékot tett ki, ezzel csaknem kilencéves csúcsot ért el, ugyanis 2011 októbere óta nem nőtt ekkora mértékben a fogyasztói árindex. Elemzők 4,9 százalékos drágulást vártak januárra. A kínai statisztikai hivatal hétfői közleménye szerint a legnagyobb mértékű, 20,6 százalékos drágulás az élelmiszerek árában volt megfigyelhető januárban az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerek árát elsősorban az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis járvány, illetve a holdújévi ünnep kapcsán megnőtt kereslet miatt a disznóhús egekbe szökő ára húzta felfelé. A statisztikai hivatal számítása szerint a disznóhús árának nagy mértékű, 116 százalékos emelkedése 2,76 százalékponttal húzta felfelé a teljes fogyasztói árindexet.

3; A korábban tervezetnél nagyobb leépítés jön a Daimlernél
A Mercedesek gyártója tavaly novemberben azt közölte, hogy 2022 végéig legalább 10 ezer munkahelyet fog megszüntetni, így nagyjából 1,4 milliárd euróval tudják csökkenti a személyi költségeket. A Handelsblatt újság szerint a vállalat ennél jóval nagyobb, 15 ezer fős leépítésre lehet számítani. A háttérben két fontos ok áll, egyrészt a kínai piacon tapasztalható forgalomcsökkenés negatívan hat a társaságra, másrészt, elektromos hajtáslánc-technológiához való alkalmazkodás sem zökkenőmentes a vállalatnál.

4; Megkaphatja az EU-s támogatást a Tesla
A múlt héten elképesztően hektikusan mozgott a Tesla árfolyama, amely a hét elején két napon is 20-20 százalékkal erősödött, majd volt olyan nap, amikor ilyen mértékben esett vissza. A megnyugvást hozó utolsó napokban is 3-5 százalékos mozgásokat produkált. Vélhetőleg a spekulánsok örülhetnek annak az új hírnek, amely szerint támogatást kaphat a vállalat az EU-tól. Mint ismert a Berlintől 35 kilométerre, Grunheide mellett építik meg első európai gigagyárukat. A tervek szerint évente 500 ezer jármű készülhet el az üzemben, 12 ezer fő alkalmazása mellett. Emellett akkumulátorok gyártását és ezzel kapcsolatos kutatást is tervez végezni itt a cég. Elon Musk a beruházásához azonban részesedni szeretne európai uniós támogatásban, melyhez már be is nyújtotta a kérelmét, amivel igencsak megosztotta a német közvéleményt és politikát, tekintve, hogy jelentős konkurenciát jelent a nagy német autógyártóknak, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A német gazdasági miniszter szombaton úgy nyilatkozott, hogy ahhoz, hogy a Tesla megkapja a kért támogatást, több feltételnek is meg kell felelnie, elsősorban kutatás-fejlesztés területén, de amennyiben ezek teljesülnek, akkor természetesen megkapja a kért támogatást.

5; Újabb tendert nyert a 4iG
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) versenyújranyitással megindított központosított közbeszerzési eljárásán a 4iG Nyrt. ajánlatát nyertesként hirdették ki - közölte az informatikai társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A közlemény szerint az Egészséges Budapest projektben résztvevő intézmények részére routerek cseréje volt a közbeszerzési eljárás tárgya. Az eljárás összértéke 754,5 millió forint plusz áfa.

Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár a halál frontjáról, különadó miatt eshet az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 6. 11:47
Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Az OTP húzza vissza a budapesti tőzsdeindexet, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a bankra újabb terhek várnak. A forint erősebb lett, a tőzsdék emelkednek világszerte. A fertőzöttek és halottak száma ugyanis egyes országokban reményt keltően stabil vagy csökkent.
Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Friss
hírlevél