BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. február 10. 11:04

A múlt hét nagy emelkedését pénteken korrekció zárta. A befektetők óvatosabbak lettek, elsősorban a koronavírus gazdasági hatásai miatt. Továbbra is úgy tűnik, hogy a kínai vállalatok egy részének újraindításával kivárnak, ez pedig az amerikai és európai partnereikre is negatív hatással lehet.

Mínuszban fejezték be a hetet az európai piacok, és a Wall Street legfontosabb mutatói is korrigáltak pénteken, a Dow Jones 0,9 százalékot, az S&P 500 index 0,5 százalékot és a Nasdaq Composite is 0,5 százalékot. Hajnalban az ázsiai piacokon folytatódott a lejtmenet, a japán Nikkei mutatója 0,60 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,49 százalékos mínuszban zárt.

Hétfőn reggel a nagy európai piacok visszafogott mínuszokat mutattak, a magyar tőzsde viszont a trenddel szemben mozogva emelkedett. Ez elsősorban a Richter erős teljesítményének köszönhető, hiszen a gyógyszergyártó közel 1,5 százalékos pluszt mutatott a kereskedés első órájában. A Mol 0,6 százalékos pluszban állt, míg az OTP és a Magyar Telekom kisebb mínusszal kezdett. Az első óra nyertese a 4iG volt.
A héten több fontos makrogazdasági adat lesz Magyarországon, de a nemzetközi színtéren sem fogunk unatkozni. Ehhez képest hétfőn még viszonylag kevesebb a friss adat, ám így is számos olyan információ van, amely hatással lesz a piacokra.

1; Továbbra is a koronavírus van a fókuszban
A járvánnyal kapcsolatos információkra kiemelten figyelnek a befektetők, és a hétvége történései nem az optimizmust erősítette. A járvány áldozatainak száma már meghaladja a SARS-vírusét, a hétfő reggeli hírek szerint vasárnap halt meg az eddigi legtöbb ember a betegségben. A kínai hatóságok jelentése szerint a fertőzöttek száma 40 ezerre tehető. A járvány gócpontjában, Hupej tartományban továbbra is teljesen áll az élet, a gyárakat bizonytalan ideig zárva tartják, de például a holdújév miatti iskolai szünetet is meghosszabbították március 1-ig.
Számos más nagyvárosban is a gyárak működése szünetel, ami több iparágban is belátható időn belül ellátási gondokat okozhat. Viszont például a legnagyobb iPhone összeszerelő üzemben a hatóságok nem tiltják a gyártás újrakezdését. Igaz, a Foxconn közlése szerint nagyon komoly egészségügyi intézkedéseket fognak bevezetni az üzemben. (A bezárás hatásairól korábban írtunk, a cikket itt olvashatja el.)

2; Vágtat a kínai infláció
Csaknem kilencéves csúcsra szökött fel az infláció Kínában januárban a holdújévi ünnep miatt megnőtt kereslet, valamint az országot sújtó koronavírus-járvány hatására. Az év első hónapjában 5,4 százalék volt az éves infláció, míg decemberben 4,5 százalékot tett ki, ezzel csaknem kilencéves csúcsot ért el, ugyanis 2011 októbere óta nem nőtt ekkora mértékben a fogyasztói árindex. Elemzők 4,9 százalékos drágulást vártak januárra. A kínai statisztikai hivatal hétfői közleménye szerint a legnagyobb mértékű, 20,6 százalékos drágulás az élelmiszerek árában volt megfigyelhető januárban az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerek árát elsősorban az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis járvány, illetve a holdújévi ünnep kapcsán megnőtt kereslet miatt a disznóhús egekbe szökő ára húzta felfelé. A statisztikai hivatal számítása szerint a disznóhús árának nagy mértékű, 116 százalékos emelkedése 2,76 százalékponttal húzta felfelé a teljes fogyasztói árindexet.

3; A korábban tervezetnél nagyobb leépítés jön a Daimlernél
A Mercedesek gyártója tavaly novemberben azt közölte, hogy 2022 végéig legalább 10 ezer munkahelyet fog megszüntetni, így nagyjából 1,4 milliárd euróval tudják csökkenti a személyi költségeket. A Handelsblatt újság szerint a vállalat ennél jóval nagyobb, 15 ezer fős leépítésre lehet számítani. A háttérben két fontos ok áll, egyrészt a kínai piacon tapasztalható forgalomcsökkenés negatívan hat a társaságra, másrészt, elektromos hajtáslánc-technológiához való alkalmazkodás sem zökkenőmentes a vállalatnál.

4; Megkaphatja az EU-s támogatást a Tesla
A múlt héten elképesztően hektikusan mozgott a Tesla árfolyama, amely a hét elején két napon is 20-20 százalékkal erősödött, majd volt olyan nap, amikor ilyen mértékben esett vissza. A megnyugvást hozó utolsó napokban is 3-5 százalékos mozgásokat produkált. Vélhetőleg a spekulánsok örülhetnek annak az új hírnek, amely szerint támogatást kaphat a vállalat az EU-tól. Mint ismert a Berlintől 35 kilométerre, Grunheide mellett építik meg első európai gigagyárukat. A tervek szerint évente 500 ezer jármű készülhet el az üzemben, 12 ezer fő alkalmazása mellett. Emellett akkumulátorok gyártását és ezzel kapcsolatos kutatást is tervez végezni itt a cég. Elon Musk a beruházásához azonban részesedni szeretne európai uniós támogatásban, melyhez már be is nyújtotta a kérelmét, amivel igencsak megosztotta a német közvéleményt és politikát, tekintve, hogy jelentős konkurenciát jelent a nagy német autógyártóknak, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A német gazdasági miniszter szombaton úgy nyilatkozott, hogy ahhoz, hogy a Tesla megkapja a kért támogatást, több feltételnek is meg kell felelnie, elsősorban kutatás-fejlesztés területén, de amennyiben ezek teljesülnek, akkor természetesen megkapja a kért támogatást.

5; Újabb tendert nyert a 4iG
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) versenyújranyitással megindított központosított közbeszerzési eljárásán a 4iG Nyrt. ajánlatát nyertesként hirdették ki - közölte az informatikai társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A közlemény szerint az Egészséges Budapest projektben résztvevő intézmények részére routerek cseréje volt a közbeszerzési eljárás tárgya. Az eljárás összértéke 754,5 millió forint plusz áfa.

Részvény / Deviza / Áru Jól járnak majd a 4iG részvényesei
MTI | 2020. április 8. 20:30
A 4iG Nyrt. igazgatósága a társaság éves rendes közgyűlésének azt javasolja, hogy részvényenként 22 forint osztalékról döntsön. Az árbevétel csaknem háromszorosára, az EBITDA több mint 4,8-szeresére, az adózott eredmény pedig 28-szorosára ugrott 2019-ben az előző évhez képest. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindul egy német autógyár, halálozási prognózisra emelkedik Amerika
Eidenpenz József | 2020. április 8. 18:50
A tőzsdék Amerikában megint emelkedni tudnak, amit a vírussal kapcsolatos statisztikák kevésbé indokolnak, de egyes előrejelzések legalább optimistábbak. Európa kissé süllyedt, de a BUX felment, a forint is stabil. A Volkswagen kinyit néhány üzemegységet, hogy Kínát ellássák a megfelelő részegységekkel.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor volt tegnap kamatemelés vagy sem?
Barlai Róbert | 2020. április 8. 15:20
Nincs könnyű helyzetben, aki meg akarja érteni, hogy mi is történik a kamatokkal, a monetáris politikával most Magyarországon, és ebből milyen következtetést lehet levonni a forintra vonatkozóan. Barlai Róbert tőkepiaci szakértő jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Mínuszban zárt Amerika
MTI | 2020. április 7. 23:21
Csökkenéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a magyar megapakkok, mégis esett a BUX
Eidenpenz József | 2020. április 7. 18:44
A kormány és a jegybank hatalmas, ámde gondosan szelektált csomagjainak bejelentése után a forint ugyan erősödött, a BUX index azonban Európával szembe menve esett. A nemzetközi indexek 2-3 százalékos emelkedést mutatnak a koronavírus-optimizmus miatt, bár a lelkesedés kissé csökkent a délelőtti állapothoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Határozott üzenetet küldtek Matolcsyék, erősödik a forint
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 14:57
Formálisan az MNB nem változtatott az alapkamaton, ahogy azt a jegybank alelnöke, Nagy Márton a Monetáris Tanács ülését követő tájékoztatón is hangsúlyozta, ám egy olyan fegyvert tettek ki az asztalra, amitől a forintot eladó spekulánsok okkal tarthatnak.
Részvény / Deviza / Áru Vírus-optimizmus, miniszterelnök az intenzíven, 360 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. április 7. 11:27
Tart a koronavírus-optimizmus a tőzsdéken, Európában 3-4 százalékkal emelkednek az indexek, ehhez a BUX is csatlakozott. A forint jelentős erősödést mutat, már 360 alá is benézett az euró. Hét éves csúcson járt az arany és szárnyal az ezüst is, megállt az olaj esése.
Részvény / Deviza / Áru Gátat szabnának az extrém kilengéseknek a Wall Streeten
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 09:56
Az utóbbi hónapokban a tőzsdei árfolyamok kilengése erőteljes lett, ami a New York-i tőzsde vezetőit a szabályok finomítására ösztönözte.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
hírlevél