TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jó amerikai munkaerőpiaci adat régen látott dollárerősödést hozott, ez pedig szárnyakat adott az európai tőzsdéknek. A BUX is új történelmi rekordot ért el, de szinte csak a Molnak köszönhetően, amely jó gyorsjelentéssel örvendeztette meg a befektetőket. A forint gyengült, a nemesfémek estek.
Erste Bank, 1940 (Fotó: Erste Group)

Újabb 0,7 százalékkal magasabbra, 36 678 pontra emelkedett a Budapesti Értéktőzsde BUX indexe, ami ismét történelmi csúcs. Az emelkedés motorja ma is a Mol volt, amelynek kijött a mindenki által kedvezőnek ítélt gyorsjelentése.

Az olajtársaság papírja, amely már csütörtökön is új csúcsra repítette a BUX-ot, most még erősebben, három százalékkal, 23 350-re száguldott. Az OTP 0,2 százalékkal 9815-re drágult. A Richter egy százalékkal 6570-re esett, a Telekom egy forinttal 467-re. Ezzel a telekompapír ott van, ahol pár napja a vegyesként értékelt gyorsjelentése előtt.

Terjeszkedik az OTP Bank Szerbiában

A Vojvodjanska banka megvásárlásával az OTP Szerbia egyik jelentős bankjává válik – közölte a pénzintézet mna délután. A National Bank of Greece megállapodást írt alá az OTP banka Srbija-val a Vojvodjanska banka-ban meglévő 100% tulajdonrészének eladásáról. A tranzakció magában foglalja a National Bank of Greece egyéb szerbiai érdekeltségeit is. A tranzakció eredményeként az OTP Bank Srbija a 7. legnagyobb szereplővé válik az országban.

Január óta nem látott dollárerősödés

A kereskedés vége felé küldött az OTP egy közleményt szerbiai terjeszkedéséről (lásd keretben), de vélhetően nem sok újság volt benne, mert nem mozgatta meg az árfolyamot. A forint gyengült, 70 fillérrel 304,60-ra drágult az euró.

Jó lett a várva várt amerikai munkaerő-piaci adat (NFP), a vártnál többen kaptak munkát és kevesebb a munkanélküli. Ez növeli a kamatemelések valószínűségét, így erősödött a dollár, nem is kicsit: az euróval szemben egy százalékkal 1,1751-re ment le az árfolyam. Logikus módon az amerikai kötvények hozama emelkedett, a nemesfémek ára esett.

Zsinórban a kilencedik napon?

A végre gyengülő euró szárnyakat adott az európai tőzsdéknek, a német DAX 1,2, a francia CAC 1,4, a brit FTSE 100 pedig 0,5 százalékkal emelkedett. Az amerikai tőzsdék eléggé visszafogottak voltak, egyébként szintén logikus módon, mert az emelkedő kamat a tankönyvi logika szerint nem olyan jó a részvényeknek. Este hatkor a főbb amerikai indexek minimális, 0,1-0,2 százalékos pluszban voltak. Ha a Dow Jones ipari átlagnak ma is sikerülne emelkednie, az zsinórban már a kilencedik pluszos nap lenne, és újabb történelmi rekord – derül ki a Marketwatch tudósításából.

Tovább mehet a Mol

„A Mol a vártnál jóval kedvezőbb második negyedéves eredményeket ért el, mellyel együtt kiváló első félévet zárt” – írta az Equilor blogja. Megemelték az éves várakozásokat is. „Bár már a jelentés előtt is emelkedett az árfolyam, a trend tovább folytatódhat. Ne feledkezzünk meg a szeptember elsején esedékes részvényfelaprózásról sem (8-1)” – teszik hozzá.

Újra tombol a bika a Mol papírjaiban, miután nagyon erős negyedévről számolt be gyorsjelentésében a vállalat – írta az Erste Befektetési reggeli kommentárja is. Emellett pedig 2017-es EBITDA-várakozását is jócskán felfele módosította. „A Shell holland óriásfinomítójának leállása miatt ráadásul most emelkedtek a dízel árrések, ami kifejezetten kedvező a Mol-nak. A magyar olajipari cég ezért szerintünk teljesíteni fogja a mostani menedzsment előrejelzést” – fejezik be.

Ám elérte a célárat

A KBC Equitas szerint is igen jól sikerült a Mol második negyedéve, bár a dollár gyengélkedését aggasztónak nevezik, elképzelhetőnek tartják, hogy ezt sikerül kompenzálni. A brókercég két nappal ezelőtt még megerősítette 23 ezer forintos célárát a Molra, amit ugye ma az árfolyam túlszárnyalt.

Az Erste eredményét is a piaci várakozásoknál jobbnak, sőt kellemes meglepetésnek nevezte az Equilor és a KBC Equitas egyaránt, a részvény Bécsben 2,3 százalékkal emelkedett. A többi európai bankrészvény is jól ment, főleg a németeknél a Deutsche Bank és a Commerzbank.

Az olaj fél-egy százalékos pluszban van. A Konzum és az Opimus a szokásosnál kisebb, de azért még százmilliós nagyságrendű forgalom mellett kissé esett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
hírlevél