TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Indiában húszmilliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagról döntöttek, amit kitörő örömmel fogadott az ottani tőzsdeindex. India alacsony adókkal magához próbálja édesgetni azokat, akik az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt nem tudják, hol alapítsanak vállalkozást. Az árfolyamemelkedés egyébként hosszú távú, tíz év alatt 125 százalékkal ment a tőzsdeindexük.
(Fotó: Depositphotos.com)

Ma a két fontos indiai tőzsdeindex – Nifty 100 és BSE Sensex – 5,3-5,4 százalékkal ugrott meg, miután az országban bejelentettek egy 20,5 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő tervet. Ennek középpontjában a vállalatok adójának csökkentése áll, Ázsiában az egyik legalacsonyabb értékre.

A Bloomberg szerint az utóbbi tíz évben ez volt a legnagyobb napi árfolyamemelkedés az indiai tőzsdéken, miközben a rúpia is erősödött. Az indiai államkötvények árfolyama viszont esett, mert a befektetők aggódnak az ország pénzügyi stabilitása miatt. A költségvetésben keletkező lyukat ugyanis külföldi hitelfelvétellel tömhetik be.

A társasági adó egyébként 30-ról 22 százalékra csökken, miközben az induló vállalkozások 15 százalékot kell csak fizessenek. (Egyéb tételekkel együtt valójában 25,2, illetve 17,1 százalék a két jövőbeli tényleges adóterhelés.) Ezzel India, az amerikai-kínai kereskedelmi háború teremtette helyzetet is kihasználva, cégeket szeretne az országba vonzani.

Kereskedelmi háború elleni menedék?

Olyanokat, amelyek egyébként esetleg másutt készültek volna termelni, gyártani. Netán a kereskedelmi háborútól, az általa teremtett bizonytalanságtól menekülnek.

De mi a hosszabb távú kép az indiai tőzsdén? Bár 2015-ben a kínai tőzsde volt a középpontban üstökösszerű árfolyam– és indexemelkedésével, majd zuhanásával, manapság már nem biztos, hogy ez a legizgalmasabb Ázsiában.

Tíz év, 127 százalék

Amint a grafikonon látható, az indiai Nifty tőzsdeindex (zöld vonal) az utóbbi tíz évben 127 százalékkal ugrott meg, vagyis jóval több mint kétszeresére emelkedett. Ezt ugyan a japán mutató (kékkel) megközelítette, de a kínai Shanghai Composite (pirossal) lényegében stagnált. Sőt a dél-koreai KOSPI is csak szerényen tudott erősödni (lila).

Indiai, japán, koreai és kínai tőzsdeindexek (Tradingview.com)

Infláció és devizaleértékelődés

Ehhez azonban tudni kell, hogy közben a dollár indiai rúpiában 47 környékéről 71 közelébe emelkedett, tehát 51 százalékkal drágult. A rúpia tehát elveszítette értékének mintegy harmadát. Az országban az infláció 2012-2014 körül elérte az évi tíz százalékot is, majd sokáig az ötöt. Idén már csak alig több mint három százalék.

A Nifty 50 USD dollárban számolt indiai részvényindex tíz év alatt 3662 pontról 5200 pontra emelkedett, ami csak 42 százalék. (Az Investing.com adatai.) Lehet, hogy az indiai tőzsde nem is annyira drága? Ehhez persze több adat kellene, a vállalati eredményességet is kéne vizsgálni.

Mit mutat a Shiller-mutató?

A Starcapital.de oldal szerint Indiában a Shiller-féle P/E-hányados (Cape, az árfolyam/nyereség hányados hosszú távú átlaga) 20,5 jelenleg. Ugyanez Kínában 14,2, Japánban 21,1, Koreában csak 11,4. Az USA részvénypiacán 29,2 ez a mutató, de Németországban 17 körüli, Magyarországon 15-ös. Lengyelországban 11, a cseheknél alig tíz, Oroszországban 7,2. (Minél alacsonyabb az érték, annál olcsóbb egy részvény vagy részvénypiac.)

Lehet, hogy nem csak a kínaiak, hanem India versenyével is szembe kell néznünk nemsokára a világpiacokon, vagy a gyárak telepítésénél? Ez még a jövő zenéje, de egy fontos lépést ma bizonyára tettek ebbe az irányba.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél