BUX
37 317.04
+3.75%
+1 350.00
OTP
11 390.00
+5.46%
+590.00
MOL
2 012.00
+5.01%
+96.00
RICHTER
6 770.00
+1.80%
+120.00
MTELEKOM
394.00
-0.38%
-1.00
 
2020. május 21. 18:42

Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.

Megérkeztek a várva várt amerikai adatok, 2,4 millió új munkanélküliségi kérelmet nyújtottak be a múlt héten az Államokban. Ez nagyjából megfelelt a várakozásoknak, bár vannak olyan vélemények, hogy valójában sokkal rosszabb a várnál. A statisztika ugyanis csak az állami hivatalok számait tartalmazza, miközben mások a kormány ideiglenes pandémiás támogatási programján keresztül nyújtották be kérelmüket. (Erről délután itt írtunk.)

Az amerikai tőzsdeindexek az adat nyomán először kissé felfelé indultak el, majd esni kezdtek. Este hatkor az S&P 500 index 0,6 százalékos, a Nasdaq Composite 0,7 százalékos, a Dow Jones ipari átlag 0,3 százalékos mínuszban volt. Az európai tőzsdék ennél rosszabbul zártak, a német DAX index másfél százalékkal, a francia mutató 1,2 került lejjebb.

Az OTP talpon maradt

Itthon a BUX index csak 0,4 százalékkal süllyedt. Miközben az OTP 9700 forinton stagnált, a Mol 0,8, a Magyar Telekom 0,9, a Richter 0,4 százalékkal esett. Az MNB pedig közzétette stabilitási jelentését a magyar bankrendszerről, erről itt írtunk.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint azonban megtartotta a nap eleji erejét, az euró 348,20 forint, több mint egy forinttal lett olcsóbb. Az utóbbi napokban hatalmasat emelkedő nemesfémek korrigáltak, az arany 1,6, az ezüst 2,9 százalékkal süllyed. A platina több mint hét, a palládium közel öt százalékkal zuhan. Az olaj egy százalékos pluszban van.

Új kereskedelmi háború?

A TJX nevű amerikai diszkont üzletlánc jelentése nyomán 7,6 százalékkal emelkedik, ez na az S&P 500 index legerősebb eleme. Kisebb riválisa, a Ross Stores is nyolc százalékkal drágul. A BestBuy viszont esett, mivel az elektronikai cikkek forgalmazója nem jött ki túl jól a vírusválságból, eladásai csökkentek.

Amint délelőtt is beszámoltunk róla, a tőzsdei hangulatot erősen nyomasztja, hogy Donald Trump elnök és kabinetje megint csúnyán nekiment Kínának, sőt most külön a kínai elnöknek is. A piacokat ismét bejárja a kereskedelmi háború kísértete. Persze a sajtó sűrűn emlékeztet arra, hogy valószínűleg már a novemberi elnökválasztásra készül az elnök és a kardcsörtetésnek ez lehet a valódi oka.

Valószínűleg az sem tesz jót a tőzsdék hangulatának, hogy a fertőzöttek száma globálisan elérte az ötmilliót. Pedig csak nemrég lépte át a szám a négymilliós határt, kevesebb, mint két héttel ezelőtt. A WHO is újra figyelmeztetett arra, hogy a vírusválságnak még korántsincs vége.

Könnyebben nyithatsz Facebook-boltot

A Facebook és az Instagram új integrált szolgáltatást indított Shop néven, hogy az ügyfelek közvetlenül az ő üzleti webshopjaikból vásárolhassanak. Igaz, a Facebook-on már most is van “Marketplace”, és az Instagram is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy termékeket hirdetések, posztok alapján vásároljanak. Az új boltok azonban a kiskereskedők számára célzottabb vásárlási felületek felállítását teszik lehetővé.

Közösségi média (Pixabay) Közösségi média (Pixabay)

A lépés nyilván összefüggésben van azzal, hogy a koronavírus-járvány több vásárlót vonz az online felületekre, a közösségi média eladásai is meredeken emelkednek a kutatások szerint. A Facebook azt állítja, hogy a Shop megkönnyíti majd a koronavírus-korlátozások miatt szenvedő kisvállalkozások életét. Az első kritikák szerint valóban nagyon könnyű ebben a rendszerben eladási felületet létrehozni.

Ilyen sokat ér a Tiktok

A Bytedance cég, a TikTok nevű, a fiatalok körében nagyon népszerű közösségimédia-alkalmazás tulajdonosának értéke átlépte a 100 milliárd dolláros határt, már 105-110 milliárd közé teszik. Sőt, a tőzsdén kívül, elszórt üzletekben forgó részvények állítólag olyan áron is forogtak nemrég, ami már 140 milliárdra értékeli a céget. Ezért ezt a vállalkozást nevezik a világ legtöbbet érő startup-jának. (Magyarország GDP-je tavaly 170 milliárd dollár volt.)

Aktív felhasználóinak számát 800 millióra tették januári adatok szerint. (A Facebook-nak ekkor közel 2,5 milliárd, a Youtube-nak kétmilliárd felhasználója volt.) Az alkalmazás hazájában, Kínában a Douyin névre hallgat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Veszélyes vizeken az OTP, csalnak az olajjal
Eidenpenz József | 2020. június 3. 18:17
Tart az optimizmus a tőzsdéken, a befektetők a gazdaság gyors talpraállásában bíznak. Az olajpiac a holnapi OPEC-ülésre vár, miközben nagyon ellentmondásos, pozitív és negatív hírek is érkeznek. A német DAX és a magyar BUX valósággal száguldott, de az egyik brókercég már bizonytalannak tartja a folytatást és új stop loss-árszintet állapított meg az OTP-re. Holnap az EKB is bejelentést tehet.
Részvény / Deviza / Áru A válságkezelésbe belebukhat Trump, pocsék hírre emelkedik a Mol
Eidenpenz József | 2020. június 3. 11:10
Az amerikai zavargások hidegen hagyják a tőzsdéket, vagy pedig éppen azért emelkednek, mert Donald Trump elnök annyira rosszul kezeli a helyzetet, hogy bele fog bukni? Európában még jobban száguldanak az indexek, ma a lengyel és magyar tőzsde is kitett magáért. Az OTP és a Mol egyaránt száguld, pedig rossz hírek jöttek az olajtársaság finomítói marzsairól.
Részvény / Deviza / Áru Amerika tőzsdéi elszakadtak a külvilágtól, a BUX meg Európától
Eidenpenz József | 2020. június 2. 18:35
Legalább öt rendőrt meglőttek, boltokat, szupermarketeket gyújtanak fel az USA-ban, az amerikai indexek erre ezen a héten is tovább emelkednek. Az S&P 500 és a Dow Jones új három hónapos csúcsokat értek el ma. A BUX alig tudott feljebb menni, pedig az OTP kitett magáért. A forint viszont erős.
Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a forint, jelentett az Opus, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. június 2. 11:44
Péntek este és hétfőn több forinttal olcsóbb lett az euró, jelenleg alulról ostromolja a 345 forintot. Az USA-ban az erőszakos tüntetéshullám ellenére pozitív a tőzsdei hangulat, kontinensünkön is folytatódik az optimizmus. A német kormány ötmilliárd eurót szánna autóvásárlási támogatásokra, emiatt száguldanak az autórészvények. A magyar piacot az OTP húzza, jó formában van a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Friss
hírlevél