BUX
35 103.39
+2.02%
+696.00
OTP
10 200.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 794.00
+5.10%
+87.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
371.00
+0.27%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. december 7. 12:00

Sikeres volt a Twitter bóvlikötvény-kibocsátása, az első bálozó cégek körében a legnagyobb összeget gyűjtötte és alacsony volt a hozam is.

A befektetők szeretik a Twitter bóvlikötvényét. Olyannyira, hogy a mennyisége 700 millió dollárra nőtt, ami rekordot jelent az első alkalommal ilyet kibocsátó cégek körében – jelentette a Marketwatch. A kötvények rekord alacsony, 3,875 százalékos hozammal keltek el, globális befektetők is vásárolták. “Sok lájkot gyűjtöttek be a kötvénnyel” – játszanak a szavakkal.

A 2027-ben lejáró, majdnem nyolcéves kötvénycsomagot csütörtökön növelték meg a kezdeti hatszáz millió dollárról hétszázra. A hozam ekkor 4 százalékról leesett 3,875-re a kereslet hatására. A kötvény a teljes tőkét egyben, a futamidő végén törleszti (végtörlesztéses, “bullet bond”), ami szintén növeli a kockázatát.

Összehasonlításképpen, a Burger King anyavállalata, a Brand Brands International szeptemberben ugyanekkora, 3,875 százalékos hozammal árazta be kötvényeit. De ez a cég sokkal hosszabb előéletet tud felmutatni a hitelpiacokon, mintegy 12,6 milliárd dollárnyi kibocsátott magas hozamú (high-yied) kötvénnyel és banki kölcsönökkel a FactSet adatai szerint.

A bóvli határán

Eddig a Twitter csak átváltoztatható kötvényeket bocsátott ki zárt körben, amelyek jól szolgálták a társaság érdekeit. A kamatuk alacsony volt, a részvényre válthatóság árfolyama pedig magas – idézik a CreditSights vezető elemzőjét, Jordan Chalfint.

Az S&P Ratings az új kötvényeket BB + besorolással látta el. Ez csak egy fokozattal helyezkedik el a hőn áhított befektetési fokozat alatt. A hitelminősítő cég szerint a Twitter elegendő pénzügyi mozgástérrel rendelkezik, 5,8 milliárd dolláros készpénz egyenlegének és szerény adósságterhének köszönhetően.

Tíz százalék felett?

Azokat a vállalatokat, amelyek nem érik el a befektetésre ajánlott besorolást, „magas hozamú”, „bóvli” vagy „spekulatív” kategóriába kell besorolni. Mivel náluk nagyobb a fizetésképtelenség valószínűsége – emlékeztet rá a portál. Az elmúlt évtized rendkívül alacsony kamatai következtében azonban csak a legkisebb vagy a legrázósabb ágazatokban működő, leggyengébb vállalatok fizetnek tíz százaléknál magasabb hozamot a befektetőknek.

Példának említik a WeWork bukottnak számító irodamegosztó vállalkozást, amelynek papírjai 14 százalékos hozammal forognak a 2018 áprilisi kibocsátás 7,8 százalékos értékével szemben.

Óriási árfolyamesés októberben

A piac ketté szakadt. Vannak kötvények, amelyekkel az emberek komfortosan és biztonságosan érzik magukat. Ezek hozamai alacsonyak, szűk sávban mozognak. Aztán vannak olyanok, amelyek mellett az emberek nem érzik jól magukat. Például a CCC-besorolású papírok, amely kategóriában már gyakori a csőd.

Twitter-árfolyam (Tradingview.com)

Eközben a Twitter a Szilícium-völgy egyik sikeres vállalatának számít, és számos befektetőt vonz. Ugyanakkor októberben a társaság egy hirdetési hibát hibáztatott a gyengébb harmadik negyedévi eredményért. Ez óriási esést okozott a részvény árfolyamában. (Mintegy 39 dollárról 30 dollárra, lásd a grafikont.)

Kapcsolódó cikkünk: A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

Leállították az inaktívak kiirtását

November végén leállították az inaktív felhasználók “alvó profiljainak” törlését a Twitter rendszerében. A közösségimédia-platform rengeteg kritikát kapott emiatt, például hogy így az elhunyt felhasználók által hagyott emlékek is örökre törlődnek. A vállalat döntése szerint csak akkor fogja folytatni a törléseket, ha lesz megoldás arra, hogy az elhunytak profiljait emlékhelynek nyilvánítsák és megőrizzék.

A törlések egyébként első körben csak az Európai Unió polgárait érintették, ahol az új jogszabályok kötelezi a szolgáltatókat, hogy változó adatvédelmi szabályok esetén kikérjék a felhasználók beleegyezését. Mivel a szabályok gyakran változnak, és a halottak beleegyezését nem lehet kikérni, ezt a cég megfelelő indoknak tekintette a tisztító akció végrehajtásához – írta a német Golem.de számítástechnikai portál.

A törlendő profilok tulajdonosai először levelet kaptak, hogy december 11-ig jelentkezzenek be fiókjukba. Más közösségimédia-oldalakon, mint a Facebook-on, már lehetséges a profil emlékhellyé nyilvánítása és megtartása az illető halála után – emlékeztetnek rá.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
hírlevél