BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 13. 19:24

Nem lesz negatív kamat az USA-ban, ez csalódással töltötte el a befektetőket. A Fed elnöke ráadásul hosszú válságokra célozgatott és a kormányt sürgette cselekvésre. Egy tőkepiaci legenda ma olyan pesszimista jóslatokat engedett meg magának, amelyet mások még nemigen. A tőzsdék jócskán esnek, ahogy a BUX is, ráadásul a forint is ütemesen gyengült.

Jerome Powell, a Fed elnöke ma délutáni beszédét mohón várták a piacok, hogy irányt mutasson a Fed politikájával kapcsolatban. Hát megkapták, de az irány lefelé mutat, inkább hideg zuhany érte őket, mint bátorítás. Többek között arról beszélt, hogy a kilábalás a válságból hosszú és nehéz lesz. A jövő bizonytalan, nem tudjuk, hogy a korlátozások feloldásának milyen lesz a hatása. “A likviditási problémákból könnyen szolvencia-problémák lehetnek” (vagyis csődközeli helyzetek alakulhatnak ki) – mondta.

A Fed a maga részéről, a maga eszközeivel mindent megtesz majd gazdaság megsegítésére, bár a negatív kamatok szerinte több kárt okoznának, mint hasznot. A kormányok (a fiskális politika) közreműködésére is szükség lenne, hogy a költekezést élénkítsék. Félő, hogy a gazdaság hosszú távú, maradandó károkat szenved – mondta el. Az üzenet nyilván nem túl jó, hiszen arról szól, hogy a Fed-nek már kevés eszköze maradt, most a kormány jön.

Az USA-ban a napokban már komolyan felmerült, hogy a kamatok mínuszba is mehetnek, amire ott még nem volt példa. Ennek elmaradása inkább negatív hír.

Repkednek a mínuszok, erősödik a forint gyengülése

Nap közben inkább csak az európai tőzsdék süllyedtek, még főleg a kedd esti két százalékos amerikai indexesések hatására. Powell beszéde után azonban az amerikai mutatók is lefelé indultak el. Este hat után nem sokkal az S&P 500 index 2,2, a Nasdaq indexe 2,4 százalékos mínuszban van. A európai tőzsdéken is nőtt a veszteség az amerikai nyitás után, a német index 2,6, a francia 2,9 ,a brit 1,9 százalékos eséssel zárt.

Itthon a BUX-ot sem kímélték, 1,9 százalékos mínuszt mutatott a végén. Az OTP csaknem három, a Mol 2,4, a Richter 1,1 százalékos eséssel zárt. A Telekom viszont 1,3 százalékkal drágult és elérte a 400-as szintet. A forint elég határozottan gyengült, a 354,30 forintos euró több mint három forintos drágulást takar.A Telekom ma este közzétette gyorsjelentését, erről itt írtunk.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Apokalipszis, most

A sokak által “befektetési legendának” tartott volt hedge fund-menedzser, Stan Druckenmiller már-már apokaliptikusnak nevezhető nézetekkel hívta fel ma magára a figyelmet – és növelte a rossz tőzsdei hangulatot. Azt mondta egy interjúban, hogy életében még sohasem volt ilyen rossz a kockázat/hozam aránya a részvényeknek. Bibliai léptékű csődhullámot vizionált, és a V alakú – tehát gyors – kilábalást fantazmagóriának nevezte.

Az eddigi háromezer milliárd dolláros amerikai gazdaságélénkítő programról is leszedte a keresztvizet. Szerinte ennek során az embereknek elsősorban azért fizettek, hogy ne dolgozzanak. A pénz másik része pedig zombi-cégek életben tartására ment el. Druckenmiller megemlítette viszont, hogy az arany egy év alatt 28 százalékkal drágult, és hogy bízik az Amazonban. Nagy szerencse, hogy a koronavírus-válságban ez a cég már létezik, mert alapvető szükségleteket elégít ki, és munkahelyeket teremt – mondta el.

Tétovázik az olaj

Az amerikai olajkészletek váratlanul visszaestek a friss adat szerint, ennek ellenére az olaj ára csak átmenetileg emelkedett. Este a WTI típusú olaj 1,6, a Brent 2,3 százalékkal süllyed. Az általános pesszimizmus, a gazdasági talpra állással kapcsolatos pesszimizmus akaszthatta meg a fekete arany hetek óta tartó emelkedését.

Egyébként még sok más, ellenkező irányba ható hír jött az olajpiacról. Az egyik például arról, hogy a járvány terjedése, áramkimaradások és a nyomott ár ellenére a Kínába irányuló venezuelai olajexport  nőhet. A másik szerint viszont Szaúd-Arábia a kitermelés további szűkítését szorgalmazza az OPEC kartellen belül.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél