BUX
35 103.39
+2.02%
+696.00
OTP
10 200.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 794.00
+5.10%
+87.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
371.00
+0.27%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. október 2. 10:55

Ma teszi közzé Boris Johnson az eredetileg október 31-ére beütemezett Brexitre vonatkozó újabb javaslatát, ám esélytelennek tűnik, hogy arra az EU az áldását adja. Érdemes lesz figyelni az olaj piacát is, mivel fény derül az amerikai készletekre, ami a folyékony arany árát igencsak befolyásolhatja. Végül az is válaszra vár, vajon a forint tovább döntögeti-e az euróval szembeni negatív rekordjait.

A gyenge feldolgozóipari adatok hatására kedden nagyot zuhantak az amerikai tőzsdeindexek, mivel azokból a befektetők a recesszió közeledtét olvasták ki – valljuk be, nem alaptalanul. E félelem aztán Ázsiára is kisugárzott, szerda reggel ott is pirosban álltak a börzebarométerek, s a negatív hangulat alól Európa sem tudta kivonni magát. Az ilyenkor szokásos menedéknek számító arany iránti kereslet növekedése még nem érződik, ennek tudható be, hogy a sárga nemesfém árfolyama egyelőre még szintén csökkent. Nem úgy az olaj, amely az amerikai készletek csökkenésének hírére izmos pluszban tartózkodott. A forint viszont tovább gyengélkedik, most éppen az euróval szemben a 335-336-as sávban kezdte a napot.

Ezzel már át is eveztünk a szerdai napra, lássuk, mi befolyásolhatja a hét közepén a pénz- és tőkepiacokat.

1. Boris Brexitje

Ma terjeszti elő Boris Johnson a legújabb Brexit-javaslatát, ám sok jóra nem számíthat az EU-tól. Bár alternatívát kínál az Ír-szigeten lévő határ problémájára, javaslatát a dublini külügyminiszter már elutasította. A brit kormányfő ma a konzervatívok előtt beszél Manchesterben, ahol újra megerősítheti, hogy nem fog halasztást kérni. Így, amennyiben az EU valóban fügét mutat neki, s nem nyilvánítja külön vámövezetnek Észak-Írországot, ismét Johnson térfelére kerül a labda. Márpedig, ha ő nem kér hosszabbítást, akkor újra a bíróság előtt találhatja magát, ahol pedig legutóbb sem járt sikerrel. Így még az sem kizárt, hogy még október 31-e előtt új miniszterelnöke lehet az Egyesült Királyságnak.

2. Szűkösebb amerikai olaj

Azért lesz érdemes figyelni az olaj piacát, mert az illetékes amerikai energetikai ügynökség, az EIA közzéteszi az Egyesült Államok heti készletadatait. Mindenesetre az amerikai olaj- és földgázkereskedők szövetsége (API) kedden úgy becsülte, az előző héten 5,9 millió hordóval csökkentek e készletek, ez váltotta ki az 1 százalékos olajárfolyam-emelkedést.

3. (El)eső forintfront

A hazai fizetőeszköz tovább gyengülhet az euróval szemben, az Equilor Befektetési Zrt. szerint hamarosan tesztelődhet a csak néhány napja felállított 336,20-as történelmi mélypont, miután továbbra sem lehet e fronton fordulatra számítani. Részben azért, mert a Magyar Nemzeti Bank egyértelműen jelezte, hogy nem izgatja a forint árfolyama, arra vonatkozóan nincs célja, csak azt nézi, az az inflációt mennyiben befolyásolja – márpedig szerinte most semennyire. Részben pedig a romló nemzetközi befektetői hangulat miatt, amelynek hatására ugyanis folytatódhat a tőkekiáramlás a feltörekvő piacokról.

4. Fed-kamat: inkább emelni kéne?

Legalábbis Charles Evans, az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény idén szavazó döntéshozója szerint. Arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államok hosszú távú növekedési kilátásai kedvezőek, az infláció pedig 2021-re 2,2 százalékra mehet fel, ami teret biztosíthat a későbbi kamatemeléseknek. Evans Jerome Powell jegybankelnök azon érvelésével ért egyet, hogy jelenleg nem monetáris lazítás, hanem kamatemelési ciklus közbeni kiigazítás történik. Ez szembe megy az általánosnak tekinthető jegybankári véleménnyel – amivel Donald Trump is mélyen egyetért –, miszerint még további kamatvágásra van szükség. Csakhogy Evans szerint a kereskedelmi háború okozta kockázatok mérséklődése miatt a monetáris politika jelenleg korlátozottan hathat a növekedésre.

5. Európai bankbajok

A túlfűtött ingatlanpiac veszélyeire figyelmeztettek az öreg kontinens jegybankárjai, akik az elégedetlenségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a politikusok nem tesznek érdemi lépéseket a jelentősen emelkedő ingatlanárak és a lakosság túlzott eladósodottságának visszafogása érdekében. E két tényező a pénzügyi rendszer stabilitását is veszélyezteti, emiatt az utóbbiért felelős bizottság azt szorgalmazza, hogy korlátozzák a lakosság eladósodottságát, egyúttal követeljenek meg magasabb tőkét a bankoktól.

6. Csökkenő BÉT-vágy

A tengerentúlról kedden délután érkezett kedvezőtlen adatok hatására a magyar blue chipek is lefelé vették az irányt, s az Equilor szerint e trend ma jórészt folytatódhat. Az OTP esetében a 12 420, a MOL árfolyamában a 2 850, míg a Richter piacán a 4 800 forintos támaszra érdemes figyelni, amelyek letörése további teret nyitna lefelé. Csupán a Magyar Telekomnál pislákol némi remény az erősödésre, arra, hogy a mai tőzsdenyitást követően 439 forinton tartózkodott távközlési papírok elérhetik a 442 forintos szintet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
hírlevél