5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az európai tőzsdéken picike az emelkedés, mivel London és New York zárva tart. A BUX azonban szépen megy fel, ráadásul mind a négy vezető részvény pluszban áll és néhány közepes cég is kiválóan teljesít. A forint erős, az arany megint megmozdult. Richter-céláremelés érkezett, jó volt a negyedév a Nyomdánál, durva lenne, ha Musk tényleg ennyit keresne.

Enyhén emelkedő árfolyamok jellemzőek ma Európában, a német és francia index kissé felfelé, a brit pedig lefelé mozdult el. Ma az USA tőzsdéi ünnepnap, a londoni piacok pedig bankszünnap miatt zárva tartanak. Emiatt szerény forgalom és mérsékelt ármozgás valószínű, ez látjuk már az európai kereskedésben. Ázsiában jobb volt a hangulat, egy százalék körüli indexemelkedésekkel.

A piacok a pénteki, a személyi fogyasztási kiadásokra (PCE) vonatkozó inflációs adatra várnak, amely a Fed is által preferált fontos mérőszám. Az előrejelzések szerint áprilisban éves szinten 2,8 százalékos lehetett az áremelkedés. Az eurózóna inflációja is pénteken esedékes, várhatóan 2,5 százalékra történő emelkedése sem akadályozhatja meg az EKB-t abban, hogy a jövő héten kamatot csökkentsen. A piacok 88 százalékos esélyt adnak erre a június 6-i ülésen.

A BUX index egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Richter-céláremelés érkezett

A BUX index felülteljesítő Európában, 0,7 százalékkal emelkedik, a jó hangulat általános. A Mol ugyanis 1,0, a Richter 0,8, az OTP és a Telekom 0,2 százalékkal megy fel. Három-négy százalékos pluszban van több közepes vagy kisebb cég is, mint az ANY Nyomda, az Alteo vagy a Rába.

Céláremelés érkezett a Richterre, a Jefferies 11 700 forintról 12 863 forintra emelt (12 havi időtávra), az ajánlás változatlanul vétel. Nagyot esik a BÉT-en a BÉT részvénye, több, mint hét százalékot.

Erős forint, dráguló nyersanyagok

Az euró/forint 384,70, ami harminc filléres emelkedés ugyan péntek estéhez képest, de ehhez tudni kell, hogy a múlt hét végén újabb forinterősödés indult be. Vagyis az euró viszonylag olcsó az utóbbi hetek szintjeihez képest, de a múlt hét zömét is efelett töltötte.

Árfolyamok és grafikonok

Az energiahordozók közül a Brent olaj fél, az európai földgáz pedig két százalék körüli pluszban van. A piacok az OPEC+ szervezet június 2-i ülését várták, ahol az olajkitermelők várhatóan megvitatják az önkéntes kibocsátáscsökkentés fenntartását az év hátralévő részében is. Újra emelkedik az arany a múlt heti esések után, fél százalékkal 2346 dollárig. Drágulnak az ipari fémek is, közülük az ezüst és az alumínium több, mint másfél százalékkal, a réz fél százalékkal.

Jó negyedév a Nyomdánál

Erősen zárult az első negyedév a Nyomda számára, az előző évhez képest 59 százalékos bevételnövekedést ért el, ezzel 17,8 milliárd forintra bővült a nettó árbevétele – írta a K&H Értékpapír. A szegmensek közül a biztonsági termékek és megoldások forgalma nőtt a legnagyobb mértékben, több mint duplázódott. A “megszemélyesítés” ág bevétele is 14 százalékkal növekedett.

Az exportbevételek aránya az első negyedév során is növekedést mutatott, így a Nyomda bevételeinek már 59 százaléka külföldi piacokról folyt be. A negyedév végén így 1,97 milliárd forintos profit mutatkozott a nettóeredmény-soron, ami több mint háromszorosa az egy évvel ezelőttinek.

Ez pedig a várható osztalék kapcsán is jó hír írta a brókercég.

Idén szigorú maradhat az EKB

Az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane szerint júniusban ugyan ténylegesen megkezdődhet a kamatcsökkentési ciklus, de az idei évben még megszorító jellegű, restriktív monetáris politikát kell fenntartani – foglalta össze az Erste Befektetési Zrt.

A jelenlegi piaci árfolyamok három 25 bázispontos kamatcsökkentést áraznak, így év végére 3,75 százalék lehet az alapkamat. Ez a jelenlegi inflációs környezetben még mindig pozitív reálkamatot jelent, vagyis úgy tűnik, hogy a piaci várakozások összhangban lehetnek a jegybank céljával.

Ne bánkódjunk Japán miatt

A japán részvények emelkedése jelentősen lelassult ugyan 2024 első negyedéve után, de a Goldman Sachs elemzõi szerint nincs ok a pesszimizmusra. A Nikkei 225 index az első negyedévben 41 088 pontos rekordjára ért, azóta azonban esett és 40 ezer alatt ragadt, amit “a japán jen gyengesége, a lassú gazdaság és a gyenge fogyasztói kiadások miatti aggodalmak keveréke okozott”.

A kínai CSI 300 és a jappán Nikkei 225 index, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A kínai CSI 300 és a jappán Nikkei 225 index, öt év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az elemzők szerint a részvényárfolyamok csökkenését valószínűleg ellensúlyozni fogja a nyereségek felfelé történő felülvizsgálatával kapcsolatos optimizmus. Sok új befektető ugyanis nem tudja, hogy a japán vállalatok előrejelzései rendszeresen a pesszimista oldal felé tévednek. (A japán részvények erősödése rengeteg új külföldi befektetőt vonzott a piacra.) A részvény-visszavásárlási bejelentések jelentős növekedése pedig különösen figyelemre méltó jó jel.

Durva lenne, ha Musk tényleg ennyit keresne

A Glass Lewis tanácsadócsoport azt javasolta, hogy a Tesla részvényesei utasítsák el az Elon Musk vezérigazgató számára javasolt sok milliárd dolláros kompenzációs csomagot az elektromos autógyártó jövő hónapban esedékes közgyűlésén. A Wall Street Journal szerint a nemrégiben 46 milliárd dollárra értékelt fizetési megállapodást egy 71 oldalas jelentésben túlzottnak tartják, tisztán dolláralapon és a lehíváskor jelentkező hígító hatás szempontjából is.

A Tesla igazgatótanácsa eredetileg egy mintegy 55,8 milliárd dollár értékű bércsomagot hagyott jóvá 2018-ban, de azt januárban az amerikai Delaware államban egy bíró érvénytelenítette. A múlt hónapban a vállalat bemutatott egy új megállapodás-tervezetet, amely tíz évre szóló részvényopciókat tartalmaz.

Musk potenciális javadalmazásának nagy összegét az indokolja, hogy a Tesla ambiciózus bevételi és részvényárfolyam-célokat teljesített a vezetése alatt - mondta nemrég a Reutersnek Robyn Denholm, a Tesla igazgatótanácsának elnöke.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 396-nál jár az euró, 200 millióan kriptóznak egy helyen
Eidenpenz József | 2024. június 13. 12:26
Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Inkább menjen vissza aludni, csak a forintra ne nézzen!
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:54
Nem indult jól a csütörtök.
Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG