BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 30. 15:22

A CFD, vagyis Contract For Difference egy olyan típusú szerződés, amelyet gyakran használnak a pénzügyi ágazaton belül, hiszen nagyban megkönnyíti a befektetési eszközök kereskedésének módját. Akár nagyon csekély tőke mellett is. Áttekintjük, hogyan működik a CFD-kereskedés nagyon leegyszerűsítve, fő jellemzői mentén.

A befektetési eszközzel való üzletelés lehet közvetlen, például fizikailag megvenni és eladni egy vállalat részvényeit. A CFD ezzel szemben egy olyan tranzakció, amely során a felek megegyeznek egy pénzcserében a mögöttes eszköz értékének (árának) változása alapján, a művelet megnyitása és zárása között eltelt időszakban.

Az egyik fél a „vásárló”, a másik pedig az „eladó”. A vásárló abban az esetben jut bevételhez, amennyiben a mögöttes eszköz értéke növekszik, és veszteséget könyvelhet el, amennyiben annak ára csökken. Az eladó ellenben a mögöttes eszköz értékcsökkenése esetén realizál profitot, az árfolyam növekedésekor pedig veszít.

Hogyan működnek a CFD-k?

Ha befektetőként arra fogad, hogy az Apple-részvények (AAPL) ára növekedni fog, akkor különféle alternatívák közül választhat. Az egyszerűség kedvéért lássuk a két legjellemzőbb lehetőséget, amely által jobban megértheti a CFD-k működését.

– Az Apple részvényeinek „régimódi stílusú” megvásárlása

Brókerén keresztül vásárlási megbízást ad a kereskedési platformon. A megrendelést a bróker feldolgozza, és elküldi azt közvetlenül a NASDAQ részvénypiacra, ahol az Apple-részvények kereskedése történik. A számítások leegyszerűsítéséért tegyük fel, hogy egyetlen AAPL-részvényt vásárol.

Ennél a pontnál a számlájáról levonnak 343 dollárt (egy Apple-részvény ára a cikk írásakor), a megvásárolt értékpapír pedig megjelenik a számlánkon letétben levő befektetések között.

Az egyenleg szintje azonban semmit nem fog változni, ami azt jelenti, hogy tőkéje továbbra is 343 dollár maradt, csak készpénz helyett részvény formájában. Lényegében pénzt fektetett be arra a célra, hogy öné legyen a vállalkozás egy része.

Most, a vállalat egy részének tulajdonosaként ön arra számít, hogy az elosztja befektetői között a profitot (osztalékot fizet), és magának a részvénynek az árfolyama is növekedni fog.

Tegyük fel, hogy az árfolyam esetleg eléri a 350 dollárt. Akkor ön dönthet úgy, hogy eladja. Ilyenkor a letétek közül eltűnik a részvény, és 350 dollárnyi pénzösszeg jelenik meg a számláján, vagyis eszközeinek az értékét hét dollárral sikerült megnövelnie.

– Apple-részvények vásárlása CFD-kkel

Brókerén keresztül vételi megbízást adhat le a kereskedési platformon egy olyan CFD-re, amelynek az AAPL a mögöttes eszköze.

A CFD – vásárlási megbízás esetén – 343 dollárba kerül (a spreaddel az egyszerűség kedvéért nem számolunk). A brókerén keresztül leadott megbízás nem kerül fel a NASDAQ tőzsdére (ahogy az az előző példában történt), hanem egy párhuzamos, általában bankközi piacon jelenik meg.

A megrendelést végrehajtják, önhöz viszont semmilyen részvény nem érkezik meg. Abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy nem magát a részvényt vásárolta meg, mindössze annak egy származékát, derivátumát.

Így a letétek közé nem kerül be semmilyen értékpapír, a pénz pedig nem fog eltűnni a számlájáról sem – egyszerűen zárolják (a bróker által meghatározott fedezetbiztosítással egyetemben) az ügylet lezárultáig.

Az általunk taglalt esetben ön egyszeres tőkeáttétellel hajtotta végre a műveletet, vagyis gyakorlatilag tőkeáttétel nélkül. Így a számlán zárolt tőke egyenlő lesz 343 dollárral, ami egyetlen mögöttes részvény árának felel meg.

Ahogyan korábban is, a pozíció lezárható egy fordított tranzakcióval – vagyis egy eladással – például 350 dolláron. Ez a korábban 343 dollárért megvásárolt CFD-vel hét dolláros nyereséget jelent majd.

Az ön profitja tehát a két árfolyam különbsége. Innen ered magának a CFD-nek az angol neve (Contract For Difference – szabad fordításban „különbségre való szerződés”).

Első ránézésre mindkét példa esetén elmondható, hogy a különbség nem volt számottevő, hiszen azok ugyanúgy hét dollárral járultak hozzá egyenlegünk növekedéséhez.

Ha azonban közelebbről is megvizsgáljuk a két kereskedést, az alábbi eltérések mutatkoznak meg a CFD-k esetében:

Nem történik meg a mögöttes eszköz leszállítása: nem szükséges a részvények letétbe helyezése – az összes ezzel kapcsolatos kezelési költséggel együtt. Így önnek egyetlen számlája lesz a fizetett összeggel és a biztosított fedezettel, amelynek értéke a nyitott pozíciók mennyiségétől és irányától, valamint a használt tőkeáttételtől függ.

Tőkeáttétellel történő kereskedés lehetősége: A fenti példában az AAPL CFD-vel való kereskedés során egyszeres tőkeáttételt alkalmaztunk. Mi történne, ha például kétszerest alkalmaznánk?

A kétszeres tőkeáttétel egy 343 dolláros befektetés mellett azt jelenti, hogy a ténylegesen felügyelt tőke 343 x 2 = 686 dollár. Ez két AAPL-részvénynek felel meg.

Így, ha a pozíció zárása 350 dolláron történik – akárcsak az előbbi példában –, az eredmény így néz ki:

(350 – 343) x 2 (a befektetésnek megfelelő részvények száma) = 14 dollár.

A kétszeres tőkeáttétel ugyanannyi tőke mellet azt jelenti, hogy a profit is megkétszereződik. Kétszeres tőkeáttétel használatával az előző érv úgy is felfogható, hogy mindössze a tőkének a felét kívánjuk befektetni. Mi történik ekkor?

171,5 x 2 = 343 dollár, vagyis 1 részvény.

A tranzakció 350 dolláron való lezárása ezt eredményezné:

(350 – 343) x 1 (a befektetésnek megfelelő részvények száma) = 7 dollár.

A tőke felének és kétszeres tőkeáttételnek a felhasználásával újra a részvénynek megfelelő érték felett rendelkeztünk. Így a kezdeti példákkal megegyező profitot érhetettünk el, ahol a részvény megvásárlása annak teljes árán, tőkeáttétel nélkül történt.

Hol kereskedjünk CFD-kkel?

Brókercégek kiválasztása esetén fontos szempont a jó hírnév, valamint az EU-n belüli szabályozás. Ilyen cég például a Plus500 is, amely a TradingBeasts Plus500-vélemények cikke szerint az egyik legjobb CFD-bróker Magyarországon. Ez a brókercég teljes magyar támogatással rendelkezik (beleértve a forinttal történő kereskedést), több mint 2000 CFD-t kínál, és egyike a piac azon társaságainak, amelyek a legalacsonyabb díjakat számítják fel ügyfeleiknek. Léteznek természetesen más működő lehetőségek is, arról azonban mindig győződjön meg, hogy a választott bróker rendelkezik-e EU-s szabályozással, versenyképes díjakat biztosít-e, valamint jó hírnevet tudhat-e magának az ágazaton belül.

A CFD-k előnyei

Bizonyára már pár előnyét azért ön is felfedezte a CFD-knek, most azonban tekintsük át még részletesebben ezt a területet is.

  1. Tőkeáttétel – Arról már volt szó, miért jelent előnyt. Ön így lehetőséget kap arra, hogy viszonylag kis mennyiségű pénz mellett potenciálisan nagyobb nyereségeket érjen el.
  2. A mögöttes piaccal mutat hasonlóságot – A CFD a mögöttes piac árműveleteit utánozza le. Egy vállalat részvény-CFD-jének megvásárlása kvázi ugyanazt jelenti, mint magának a részvénynek a megvétele. Ha 2000 részvényt szeretne vásárolni, ugyanúgy 2000 részvény-CFD-t szükséges megvennie. Amikor részvény-CFD-kkel kereskedik, osztalékfizetés esetén a pozícióját kiigazítják attól függően, hogy vételi vagy eladási pozícióban van. Azonban mivel valójában nem ön birtokolja a részvényt, nem rendelkezik a részvényeseknek járó jogokkal.
  3. Shortolás lehetősége – A CFD-kereskedés egy olyan szerződés, amely a pozíció nyitásakor és zárásakor vett árfolyam különbségének a kicserélését jelenti. Ez magas fokú rugalmasságot biztosít a kereskedés többi formájával szemben. Ebből az is következik, hogy önnek megvan a lehetősége profit realizálására a piac emelkedésekor, de ugyanúgy esésekor is. Ha arra számít, hogy a piac emelkedni fog, akkor a vételi pozíciót nyit. Ha a piac esését várja, akkor eladási pozíciót nyit.
  4. Alacsonyabb kereskedési követelmények – vannak piacok, amelyek jelentős mennyiségű tőkét kívánnak meg a kereskedés megkezdéséhez. Ez korlátozhatja az üzletkötések, pozíciók számát, ezáltal pedig a profitot is csökkentheti. Online CFD-kereskedőként azonban akár 1000-5000 dollárral is létrehozhatunk fiókot.
  5. Piacok széles skálája – Bármi is kelti fel érdeklődését, a CFD-k között biztos talál önnek megfelelő mögöttes vagyoneszközöket. A forex-kereskedésen túl az árucikkek, kriptodevizák, indexek és ETF-ek piaca is feltárul ön elől, ha CFD-t használ.

A CFD kockázatai

A számos előny ellenére maradt még néhány olyan árnyoldala is a CFD-knek, amelyekkel nem árt tisztában lenni.

  • Szabályozás – A CFD-ágazat egy szabályozott tér, ha azonban offshore brókerbe botlik, a tőkéje magas kockázatnak van kitéve, hiszen számos tisztességtelen társaság is létezik. Ez azt jelenti, hogy nagyon fontos a helyes bróker kiválasztása. Meg kell győződnie arról, hogy a választott cég megbízható és erős pénzügyi pozícióval rendelkezik-e.
  • Tőkeáttételes kereskedés – Bár a tőkeáttétel megnövelheti a potenciális profitot, nagy kockázattal jár. Nem nehéz elfelejteni, milyen veszélynek vagyunk kitéve tőkeáttétel használatakor. Egy 2000 dollárt érő pozíció 5%-os letét (húszszoros tőkeáttétel) mellett összesen 40.000 dollár értékű szerződéseket jelent. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy 38.000 dollárt a bróker kölcsönöz. Ha a piac ön ellen (kedvezőtlen irányba) mozdul el, akár a teljes befektetett tőkéjét elveszítheti. (Ha EU-n belül szabályozott brókerrel kereskedik, akkor biztos nem csökkenhet a számláján látható összeg nulla alá, hiszen mind kínálnak negatívegyenleg-védelmet, hogy a veszteség ne haladhassa meg a befektetés mértékét.) Nagyon fontos tehát, hogy tisztában legyünk, milyen veszélyeknek vagyunk ilyenkor kitéve.

A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. A lakossági befektetői számlák 74-89%-án veszteség keletkezik a CFD-kereskedés során. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kiújult a korona-idegesség, nem fogyasztanak eleget az amerikaiak a kilábaláshoz
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 18:57
Amerikában bizonytalan, Európában eléggé rossz volt ma a tőzsdék hangulata, ez alól a budapesti BUX-index sem tudta kivonni magát. Európában elsősorban az újra romló járványügyi hírek, Amerikában pedig a rossz fogyasztói hangulat lehetett az oka az esésnek. Érezhetően gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson maradhatnak-e a tőzsdék, ha elszabadul a vírus?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 14. 11:55
Míg tegnap még csúcsokat döntögettek egyes indexek az USA-ban, ma jelentősen elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Több index két százalék feletti mínuszban van Európában, és az Egyesült Államokban is mínuszban indulhat majd a nap. Rosszak lettek a makroadatok. Érkezett két gyorsjelentés Magyarországon, a forint viszont tett egy lépést a gyengülés irányába.
Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Friss
hírlevél