BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 20. 18:51

Az ázsiai és az európai tőzsdék ma szépen emelkedtek, de a Wall Streeten már elillant a jó hangulat java része. Budapesten csak két főbb részvény emelkedett a négyből, de azok legalább istenesen. Az euró/forint nagyot esett, sokkal erősebb lett a fizetőeszközünk, mint szerdán volt. Hullámvasúton az olaj, 21 éves gödörben a földgáz ára.

Reményt keltő emelkedést mutattak az európai tőzsdék ma, a kommentárok szerint elsősorban a kormányok és jegybankok válságkezelési intézkedései gondoskodtak némi optimizmusról. Elsősorban az EKB “Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP)” nevű új kötvényvásárlási programja. Megnyugodott az olasz kötvénypiac, miután arról is szó van, hogy Olaszország számára mentőcsomagot hoznak létre.

Viszont vannak bőven rossz hírek is, a vírus tejedése sok országban igen gyors, még több országban vannak újabb lejárások, kijárási tilalom vagy határzár. Például takarékra állították az USA egyik legnagyobb és leggazdagabb államát, a 40 milliós Kaliforniát. Egyre újabb és újabb konszernek jelentenek be kényszerszünetet, gyárleállást, szállodaláncok adják fel. (De akinek vannak ismerősei magyar kisvállalatoknál, kiskereskedőknél vagy a vendéglátóiparban, az tudja, hogy ezeken a helyeken is megkezdődtek az elbocsátások.)

A Goldman Sachs “horrorprognózisa” szerint az amerikai gazdaság a második negyedévben 24 százalékkal is zsugorodhat az előző negyedévhez képest. Ez eddig a legpesszimistább forgatókönyv a Wall Streeten az N-Tv.de szerint. A JP Morgan valamivel kevésbé borúlátó, “csak” 14 százalékos zsugorodásra számít.

A tech-szektornak jól megy

Zárásra a német index közel négy, a francia öt százalékkal ment fel. Az amerikai tőzsdéken nem egyértelmű a helyzet, iránykeresés zajlik. A kezdeti pozitív nyitást esés váltotta fel, majd este hat körül vegyes volt a kép: az S&P 500 indexet és a Dow Jones ipari átlagot lehúzzák az ipari részvények, a kiskereskedelem és a bankok. A Nasdaq Composite viszont felfelé tart, a félvezetőkkel az élen.

Az olaj a nap elején szépen emelkedett, majd később mínuszba váltott. Ennek ellenére a nagy nemzetközi olajcégek árfolyama pluszban van, az iShares MSCI Global Energy Producers ETF (FILL) például négy százalékkal emelkedik.

Száguld a Mol

Itthon a BUX indexet is a Mol húzta, kiugróan nagy, 13,4 százalékos emelkedéssel, ami 1842 forintra repítette. Az OTP öt százalékkal emelkedett (8865-re), a Richter 0,2 százalékkal esett, a Telekom pedig stagnált. A BUX így öt százalékkal tudott emelkedni.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az euró/forint, amely tegnap még új történelmi csúcsot ütött fillérekkel 360 alatt, visszasüllyedt ma 350 forint környékére. A többi régiós deviza, a zloty, a korona is megnyugodott, amelyek mostanában együtt estek a forinttal.

Legalább két évtizedes mélyponton a gáz

Az amerikai földgáz a héten 1,55 dollárnál ért el új gödröt, amelyet a sajtóban történelmi mélypontnak neveztek. Ma sincs sokkal magasabban annál. A hosszú távú grafikonok alapján mindenesetre 1999 elején, azaz 21 éve volt utoljára hasonló szinten az árfolyam. (De huzamosabb ideig, vagy lényegesen alacsonyabban valójában csak 1995-ben.)

Az amerikai fölgáz tőzsdei ára (Tradingview.com)

Az amerikai földgáz árát befolyásoló tényezők az amerikai készletek viszonylag magas szintje, a gazdaság visszaesése nyomán várhatóan mérséklődő kereslet, az enyhe időjárás, de az olajárak is. Az utóbbi most azért, mert az alacsony ár miatt sok amerikai olajtermelő lehúzhatja a rolót. Az USA-ban a földgáz jelentős része pedig az olaj melléktermékeként kerül felszínre, így a kevesebb működő olajkút kevesebb gázkínálatot is jelent.

Gáz helyett gázrészvény

Ám a mai 1,610 körüli tőzsdei ár csak a legközelebbi, áprilisi szállítású gázra vonatkozik. Júliusra 1,90, januárra 2,6 dollár körül van az ár, a határidős árak tehát az időben folyamatosan emelkednek. (Contango-ban vannak.) Ez alaposan megnehezíti a termékre való hosszabb távú spekulációt. (A vételi pozíciókon görgetési veszteség keletkezik.)

Lehet, hogy gáz helyett érdemesebb a gázkitermelő cégek részvényeit venni, például a First Trust Natural Gas ETF-en, tőzsdén kereskedett alapon keresztül (FCG). Ennek árfolyama az utóbbi egy hónapban feleződött. (További amerikai ETF-ek ezen a listán.)

A nemesfémek ma végre emelkedtek, róluk a napokban itt írtunk:

A Lehman-analógia - miért zuhan a válságban a családi ezüst ára?

Részvény / Deviza / Áru Ne adj el a gödörben, jegybankok drágíthatják az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 17:38
A befektetési alapok hozamában is jelentős csökkenést okozott a koronavírus-válság, de káros lehet pánikolni. Nagyon olcsó az olaj, a megvásárlása azonban hosszú távon veszteséget okozhat. A nemesfémek profitálhatnak abból, hogy a világ jegybankjai gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatásra álltak át.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nyomott a pénz- és tőkepiaci hangulat
Csabai Károly | 2020. március 30. 10:01
Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.
Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Az előző évinél magasabb nyereséggel zárt az MKB 2019-ben
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:51
A Mészáros Lőrinc többségi befolyása alatt álló bankcsoport tavaly kiemelkedő, 37,4 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékos emelkedést jelent.
Részvény / Deviza / Áru Zuhanással nyitottak a tőzsdék világszerte
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:42
Nem hatotta meg ugyanis őket az USA szenátusa által elfogadott 2 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítési csomag, amelyre még kell a kongresszus áldása. A pénz- és tőkepiacok inkább attól rettegnek, a ma megjelenő amerikai munkanélküliségi adatok durván festenek majd.
Részvény / Deviza / Áru Amerikai tőzsdei libikóka a 2 ezer milliárdos csomag kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 21:34
Bár például a Dow Jones index járt már több mint 5,5 százalékos pluszban is, végül csak 2,4 százalékkal zárt magasabban a keddinél, ami két nap alatt így is 14 százalékos erősödés.
Részvény / Deviza / Áru Megpihent a Wall Street a nagy szárnyalás után
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:28
Kedden pontértékben rekordmértékben ugrott meg az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones. Szerdán viszont a nyitás után nem tudta folytatni az egy nappal korábbi megugrást.
hírlevél