Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európában megtört az emelkedő trend a legtöbb helyen utolsó idei tőzsdenapon, de a BUX szépen tudott tovább emelkedni. Az USA-ban is tart az optimizmus, új történelmi rekordok születhetnek. A briteknél szigorítanak a koronavírus-lezárásokon, de legalább sínen van a Brexit.

Az oltásokkal kapcsolatos optimizmusnak és a várható kormányzati segítségnek tulajdonítják, hogy ma, az év utolsó globális tőzsdenapján is emelkedik az amerikai részvénypiac. (Holnap csak pár tőzsde lesz nyitva.) A vezető indexek 0,3-0,5 százalékos pluszban vannak, inkább a hagyományos, például ipari ágazatok teljesítenek jól. Európában viszont kis esés következett, Frankfurt 0,3, Párizs 0,2, London indexe 0,7 százalékkal süllyedt.

Itthon a BUX index utolsó idei napján szépen felfelé araszolt, 0,9 százalékos pluszban fejezte be a napot. Az OTP és a Telekom 1,2, a Richter 1,0, a Mol 0,1 százalékkal drágult. Tegnapi száguldása után az Opus 3,7 százalékkal esett vissza. A forint kissé tovább gyengült, ma volt 365,28 is az euró, most 364,95.

(Pixabay.com)(Pixabay.com)

A britek tovább szigorítanak

A brit alsóház jóváhagyta a Brexit-megállapodást, ami mindenképpen jó hír, de további hasonló jogi feltételeknek kell még teljesülnie az életbe lépéshez. Annak ellenére, hogy Nagy-Britanniában már háromféle oltást is engedélyeztek, Boris Johnson miniszterelnök a koronavírus-korlátozások szigorítását rendelte el a szigetország nagy részében.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A kórházak ugyanis túlterheltek, az új vírus-variáns gyorsabban terjed. Szerinte az ország még nagyon kemény hónapok előtt áll. Nagy-Britanniában több mint 50 ezer új fertőzöttet jelentettek kedden, és több embert ápolnak kórházban koronavírussal, mint eddig bármikor.

Még hónapokig kell szenvednünk

Nem lesz könnyű a koronavírust oltásokkal visszaszorítani a német N-Tv.de tudósítása szerint. A járvány visszaszorulása attól is függ, hogy végül hány ember oltja be magát. A WHO már aggódik a megfelelő hozzáállás hiánya miatt.

Hónapokba telik, mire az oltóanyag kifejtheti teljes hatását hangzott el egy sajtótájékoztatón, ahol a német egészségügyi miniszter és a Robert Koch Intézet elnöke is részt vett. Az oltások csak akkor befolyásolják a járvány lefolyását Az átlagpolgárokat csak húsvét után oltják be. (Húsvét idén április első napjaiban lesz – a szerk.) Sok minden nem világos, például az, hogy a beoltottak, miközben egészségesek maradnak, a koronavírust tovább tudják-e adni. Azt javasolták az oltottaknak, hogy továbbra is tartsák be a koronavírus-óvintézkedéseket. Mindig legyenek óvatosak, még akkor is, ha védettek.

Ha elmegy, akkor is visszajöhet

Jens Spahn egészségügyi miniszter egyébként január elejére várja a Moderna-oltást Németországba. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 222 koronavírus-vakcinán dolgoznak világszerte.

Elhúzódó válsággal számolt nemrég a Bloomberg is.

“Az oltások nem jelentik azt, hogy vége a Covidnak” – írják. A szakértők történelmi példákat hoznak fel, ahol az oltásokkal is évtizedekbe telt egyes fertőző betegségek teljes vagy majdnem teljes felszámolása. Az át nem oltott területekről jellemzően újra és újra behurcolnak egyes betegségeket oda, ahonnét már teljesen eltűnt.

Kivonul a Goldman Sachs

A Budapesti Értéktőzsde megszüntette a Goldman Sachs International és a brit Interactive Brokers kereskedési jogát, valamint a tőzsdetagságukat is, január 1-i hatállyal. A két brókercég ugyanis levélben kérelmezte ezt.

A tőzsdén jelenleg 25 tagot, brókercéget és bankot tartanak nyilván (az MNB-vel és az említett két céggel együtt). A részvényszekcióban 19, a hitelpapír-szekcióban 14, a származékos határidős kereskedésben 13 szereplő volt eddig.

Csökkenő amerikai olajkészletek

Az EIA jelentése szerint az amerikai olajkészletek 6,065 millió hordóval csökkentek a múlt héten. Az elemzők csak 2,583 millió hordós csökkenést vártak. A olaj egy százalék körüli pluszban járt a hírre, majd visszaesett nullára. Az energiapiaci elemzők óva intenek attól, hogy túl nagy fontosságot tulajdonítsunk ezeknek az adatoknak, mert az év utolsó adatait számviteli és adózási kérdések torzíthatják.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Drónfejlesztő cégbe szállt be a 4iG - estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 18:33
Jó volt a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX is szépen emelkedett - igaz, viszonylag kis forgalom mellett. Tőzsdezárás után jelentette be a 4iG, hogy bevásárolta magát egy drónos cégbe; a forint gyengült estére.
Részvény / Deviza / Áru Mol-céláremelés érkezett. Tesla kontra Nio, vagy egy nevető harmadik?
Eidenpenz József | 2021. január 26. 11:38
Mínuszból pluszba fordultak az európai tőzsdeindexek, talán mert az AstraZeneca cáfolta az oltásával kapcsolatos rémhíreket. Alaposan megemelte az Erste a Mol célárát, de nem igazán lát további emelkedési potenciált. Az egyik kínai autógyártó számai sokkal jobbak lehetnek a Tesla és a Nio eredményeinél. Joe Biden is a hazai ipart fejlesztené, csak másképp. Aggódnak a kisbefektetők, és ez jó.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Friss
hírlevél