BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. december 19. 11:18

Egy jegybank mínuszból nullára emelte az irányadó kamatot. Végre belátják, hogy káros a negatív kamatszint? Folytatja lassú menetelését az euró/forint. Valószínűtlen Trump elmozdítása. Öt fontos információ a mai tőzsdenapra.

Ma sincs egyértelmű irány a tőzsdéken, ahogy tegnap sem volt. Az európai részvényindexek többnyire szerény, 1-2 ezrelékes mínuszban, az amerikai határidős mutatók minimális pluszban vannak. Itthon a BUX index is nulla körül billeg. A Richter és az Opus felfelé, az OTP és a Mol lefelé húzza. A forint lassan tovább gyengül, 331,50 körül van az euró.

1. Donald Trump kitölti idejét?

Megvolt az éjszaka a Donald Trump elnök elleni szavazás, megindult az “impeachment-eljárás” a képviselőház döntése nyomán. Ám mivel a szenátusnak is Trump ellen kellene szavaznia az elnök elmozdításához januárban, és ott az ő hívei vannak többségben, az elnök szinte biztosan marad.

Ráadásul, amint sok helyütt megjegyzik, Trump népszerűsége viszonylag magas, három éves csúcs közelében jár. Így nagyon valószínű, hogy az elnök kitölti hivatali idejét – talán újra is választhatják. Mindez nem volt igazán új hír, ennek megfelelően a tőzsdék nemigen reagálnak a szavazásra.

2. Gyengülget a forint

Az euró/forint ma délelőtt 331,50, ami egy forinttal több a tegnap délutáninál. “Folytatódik a forint gyengülése, a 330-as szint felett stabilizálódott az árfolyam. A következő elérhető zóna 332-333-nál található, ezzel visszatesztelésre kerülne az 50 és a 30 napos mozgóátlag, és a korábbi emelkedő trendcsatorna alsó trendvonala is” – írta az Equilor Befektetési technikai elemző hírlevele. Amennyiben nem töri át ezt az árfolyam szignifikánsan, később negatív korrekció indulhat – vagyis erősödhet a devizánk. (Tegnapi cikkünk a forint várható irányáról itt olvasható.)

Euró/forint (Tradingview.com).

3. Miért szállt el a Tesla?

A Tesla tegnap négy százalékkal ugrott, nap közben 395,22 is volt, ami új történelmi csúcs. A társaság az utóbbi időben okozott néhány pozitív meglepetést, harmadik negyedéves mérlegében nem várt profitot mutatott ki. Valamint új modellt mutatott be. De a szkeptikusok és károgók tábora is széles.

A Marketwatch szerint a Tesla piaci értéke ezzel átlépte a 70 milliárd dollárt, miközben a General Motors 53 milliárd és a Ford Motor csak 38 milliárd dollárt ér. A mostani ralihoz hozzájárulhatott, hogy pozitívra változott a Credit Suisse véleménye, amely eddig szkeptikus volt. A kínai gyártól pedig magasabb nyereséghányadot (marzsot) várnak, mint a többi termeléstől.

4. Ugrik a Micron

Jelentett a Micron nevű chipgyártó az amerikai tőzsdezárás után, a részvény a német Xetra rendszerben négy százalékos pluszban van. “Árbevétel-soron 5,14 milliárd dollárt ért el a vállalat, mely az előző éves számoktól jelentősen elmarad, ugyanakkor ez az egész szektor idei gyengélkedését tükrözi, és az elemzői várakozásokat valamelyest így is sikerült felülmúlni” – írta a KBC Equitas. Sanjay Mehrotra elnök-vezérigazgató viszont optimista volt a jövőt tekintve. “Várakozása szerint a következő negyedév lesz a ciklikus lassulás alja, ezt követően pedig újra növekedésnek indulhat a piac, ahol a Micron is jól pozícionálja magát” – tették hozzá.

5. Egy jegybank kamatot emelt

A Bank of Japan ma hajnalban nem változtatott monetáris politikáján, a kamat maradt mínuszban és az eszközvásárlási program is folytatódik. A Bank of England-tól sem várnak most érdemi változtatást, talán majd januárban. De figyelnek majd a gazdasággal kapcsolatos kommentárjaira. Arról is iránymutatást remélnek, hogy ki lesz Mark Carney elnök utóda, aki január végéig marad a banknál hivatalában.

A svéd Riksbank ma mínusz 0,25 százalékról nulla százalékra emelte az irányadó repokamatot, mivel az infláció közel került két százalékos céljához – jelentették be. A bank azonban továbbra is szerény gazdasági növekedést vár és expanzívnak nevezi saját politikáját honlapján. A Bloomberg értékelése szerint a svéd jegybank lépése jelezheti: a jegybankok végre hajlandóak belátni, hogy a negatív kamatok mennyire kedvezőtlenek tudnak lenni.

A norvég jegybank másfél százalékon hagyta irányadó kamatát, amelyet 2018 szeptembere óta fokozatosan emelt erre a szintre. Azt írják, hogy az infláció közel van a két százalékos célhoz, így kevésbé expanzív monetáris politikát folytatnak, mint korábban. A norvég korona leértékelődése is növeli az inflációt az északi országban, míg a bérnövekedés mérsékelt maradhat.

A norvég korona kissé erősödött ma, a svéd korona nem változott az euróhoz képest.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Friss
hírlevél