<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai tőzsdék szerény pluszban vannak, de a BUX index csúnya pirosban áll és a forint is új történelmi mélypontra süllyedt. A régiós devizák együtt estek, alighanem a romló járványhelyzet miatt. Az egyik alapkezelő azonban jövőre megszorításokra, magasabb kamatokra és erősödő forintra számít.

Pénteken főleg a vírushelyzet, az Ausztriában bevezetett szigorú korlátozások ijesztették meg a tőzsdéket. De végül Európában pluszban tudtak végezni, amikor kedvező jelzés érkezett az EKB-tól. Mára ezek az aggodalmak háttérbe szorultak, és néhány jó gyorsjelentés, meg egy egyesülési hír is javított a hangulaton.

A Telecom Italia több mint húsz százalékos pluszban van, miután megerősítette, hogy közel 11 milliárd eurós felvásárlási ajánlatot kapott egy KKR nevű amerikai befektetési alaptól. A nyugat-európai részvénypiac emelkedik, a Stoxx 600 index 0,2 százalékos pluszban van. A német index mégis stagnál, az olasz még esik is egy kicsit, a brit és francia mutatók viszont 0,4 és 0,2 százalékos emelkedést értek el.

Az USA-ban csütörtökön szünnap (a Hálaadás napja miatt), pénteken pedig rövidített kereskedés lesz (egyben “Fekete Péntek”). Ma a New Yorki határidős indexek szintén szerény pluszban vannak.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal esik, elsősorban az OTP 1,7 és a Mol 0,5 százalékos esése miatt. A Telekom is fél százalékkal gyengül, a Richter viszont 0,8 százalékos dráguláson van túl.

Árfolyamok és grafikonok

A forint ma reggel még gyengébb lett, történetében először 370 forint felett járt egy euró árfolyama. Az Investing.com szerint a maximum 370,32, a Saxo ábrája is hasonlót jelez:

Az euró/forint ma reggel (Saxo Group)Az euró/forint ma reggel (Saxo Group)

Itthon egyébként a cégek optimisták maradtak novemberben, a lakosság viszont nem, így összességében csökkent a GKI konjunktúra-indexe.

Együtt gyengült a régió, a járvány miatt eshetett a forint

Az osztrák tőzsde annak ellenére esett nagyot pénteken, hogy tudni lehetett, jön a bezárás – írja az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja.

Az ezzel kapcsolatos kilábalási aggodalmaknak köszönhetően szinte egyszerre estek nagyot az európai és az amerikai hozamok, a régiós devizák (forint, zloty, korona), és erősödött nagyot a dollár… Ezúttal a forint, a lengyel zlotyi és a cseh korona is együtt gyengült az euróval szemben. Vagyis a pénteki forintgyengülés mögött az általános kockázatkerülés áll, nem pedig forint-specifikus tényezők.

A brókercég várakozása szerint egyébként a harmadik oltásoknak, a hamarosan megjelenő gyógyszernek és a valamelyest növekvő oltakozási kedvnek köszönhetően “valószínűleg nem kell olyan nagy lezárásokra számítanunk, mint korábban”.

Megszorítások jönnek jövőre?

hirdetés

A választások előtt egyszerre kellene fenntartani a gazdasági növekedést (alacsony kamattal, gyenge forinttal, hitelprogramokkal) és megakadályozni az inflációt (magas kamattal, erős forinttal, a hitelprogramok leállításával) – írja Zsiday Viktor alapkezelő blogján. Szerinte ez az oka az MNB “tétova kamatemelésének”, mivel “két urat nem lehet egyszerre szolgálni”.

Az is egyértelmű, hogy bárki is kerül kormányra 2022-ben, gazdasági megszorítást kell alkalmaznia, és valószínűnek tartom, hogy a választás után már az MNB is rá mer feküdni a kemény inflációellenes irányra. A következő egy-két évet Magyarországon magas kamatok fogják jellemezni, és a forint is erősödni fog, de minimum stabil lesz.

Huszáros, kurucos, labancos régi forintbankjegy (E. J.)Huszáros, kurucos, labancos régi forintbankjegy (E. J.)

Nem bír a 60 ezerrel a bitcoin

A bitcoin pénteken rövid időre 56 ezer dollár alá is bebukott, majd a hétvégén 57-59 ezer dollár között mozgott, a hatvanezres határt nem tudta újra elérni. Az ether valamivel ellenállóbbnak látszik, csak rövid időre ment 4000 dollár alá. A további “altcoinok”, alternatív kriptodevizák azonban keresettek, vannak, akik egyenesen altcoin-szezonról (bikapiacról) beszélnek.

Fantasztikus terv az igazi Bitcoin City felépítésére

Eközben Salvador ismét hallatott magáról, a kis ország a Conchagua vulkán közelében, annak energiájára alapozva építené fel Bitcoin City városát. Az építkezést a bitcoin árfolyamától függő megtérülésű, de magas (6,5 százalékos) minimumkamatú kötvényekből finanszíroznák, amelyekből egymilliárd dollárért értékesítenének. A befolyó pénz felét bitcoin vásárlására fordítanák, amit legalább öt évig nem adnának el.

A város a vulkanikus energiára alapozva a bitcoin-bányászat központja lehet. Ezen kívül egyfajta adóparadicsom is lenne, ahol csak áruforgalmi adót kell fizetni.

Új csúcson az avalanche, az elrond

Az “altcoin-szezon” jele, hogy hétvégén új és új csúcsokra ért az avalanche (AVAX) kriptodeviza árfolyama, a 146 dollárt is elérte. Egy hét alatt 36 százalékkal nőtt a piaci ára, és átmenetileg a tizedik legnagyobb kapitalizációjú kriptóvá lépett elő, most a 11.

Az emelkedés legutóbbi szakaszát azzal magyarázzák, hogy bevezették a Binance.US kriptotőzsdére is. Múlt héten pedig arról volt szó, hogy a Deloitte számviteli és tanácsadó óriáscéggel is társult egy projekt erejéig. De általában is egy gyors, olcsó, sokoldalú, erőteljesen fejlődő blokkláncként, fontos Ethereum-riválisként írja le a szaksajtó.

Az elrond (EGLD) ma reggel érte el legújabb rekordját 460 dolláron, 18 százalékos napi emelkedéssel. Egy hét alatt 42 százalékkal ment fel. A kriptodeviza a fintech, a defentralizált pénzügy (DeFi) és a dolgok internete (IoT) területekre fókuszál.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17475 17475 17625 +1,10% 17480 17510 474 931 135 Ft 2021-12-07 09:40:19
MOL 2480 2440 2494 +1,89% 2480 2488 608 650 794 Ft 2021-12-07 09:40:00
MTELEKOM 410 409 412 +0,61% 410 411 10 093 424 Ft 2021-12-07 09:39:47
RICHTER 8490 8455 8515 +0,77% 8490 8495 53 012 000 Ft 2021-12-07 09:37:10
OPUS 227 225 228 0,00% 225 227 1 563 884 Ft 2021-12-07 09:31:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 9 módszer, amelyekkel kriptodevizát lehet szerezni
Eidenpenz József | 2021. december 7. 05:37
A bitcoin korábbi elképesztő szárnyalását talán a többség már végképp lekéste, de a kriptodeviza-piacon még mindig sok csoda történik. Számos módszer van arra, hogyan lehet befektetni, kereskedni vagy akár ingyen is kriptodevizához jutni. Bemutatjuk a legfontosabbakat.
Részvény / Deviza / Áru Egyedül a Molnak volt ma jó napja
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 18:13
Alacsony volt a forgalom a pesti börzén, az BUX is csökkenéssel indította a hetet. 
Részvény / Deviza / Áru Végre egy kis enyhülés, de nem éppen a Mikulás-rali
Eidenpenz József | 2021. december 6. 11:46
Ma végre zöldben állnak a tőzsdék Európában, némi optimizmus észlelhető azzal kapcsolatban, hogy az új vírusverzió talán nem is olyan pusztító. De van, aki nem osztja ezt, és kemény lezárást valószínűsít a következő hónapokban. A forint gyengécske, az olaj emelkedik. Nagy esés volt a kriptodevizáknál a hétvégén.
Részvény / Deviza / Áru A Richter volt ma a leggyengébb láncszem
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:43
A nemzetközi hangulat után ment a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Ügyesen tőzsdéztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 14:04
Két dobogós helyet is megszereztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói az Equilor Befektetési Zrt. által meghirdetett kereskedési versenyen.
Részvény / Deviza / Áru Nem képes a forint a tartós erősödésre, leminősítették a 4iG-t
Eidenpenz József | 2021. december 3. 11:07
Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.
Részvény / Deviza / Áru Európa tette tönkre a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:23
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló