<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az aggasztó járványhelyzet és a többségükben jó vállalati eredmények kettős hatása alatt az európai tőzsdék alig mozognak. A BUX felülteljesítése az OTP-nek köszönhető, amelynél ismét céláremelést jelentettek be. A piac ismét az MNB-re figyel, amely megmozgathatja a piacot. Van-e fantázia a dolgok internetére koncentráló kriptodevizákban?

A vírushelyzet romlása, az emberek, főleg az oltatlanok korlátozására várható rendelkezések aggasztják a tőzsdéket Európában. (Nálunk is új bejelentések várhatók háromkor.) Viszont többségükben jó vállalati hírek érkeztek kontinensünkről, emiatt Németországban a Thyssenkrupp négy százalékos emelkedése vezeti a piacot, Nagy-Britanniában pedig a Royal Mail megy fel hasonló mértékben. A német autógyárak is szépen emelkednek, tőlük az eladások növekedését várják.

Az ellentétes hatások eredőjeként az európai tőzsdeindexek keveset mozognak, Frankfurtban és Londonban egy ezrelékes esés, Párizsban ugyanekkora emelkedés van. Az USA-ban a tegnapi süllyedést ma korrigálhatja a piac, legalábbis ebbe az irányba mutat, hogy a főbb határidős indexek 2-3 ezrelékes pluszban vannak. 

Itthon a BUX index 0,6 százalékos emelkedését szinte csak az OTP-nek köszönhetjük, a bankrészvény két százalékkal 17 970 forintra ment fel eddig. A Richter 0,1 százalékkal drágul, a Mol 0,6 százalékkal esik, a Telekom 0,2 százalékkal olcsóbb.

Árfolyamok és grafikonok

Ezért esik a Rába

Gyorsjelentést tett közzé a Rába, a cég újra veszteségbe csúszott. A részvény 4,7 százalékos mínuszban van 47 millió forintos forgalom mellett. Jelentett a CIG Pannónia Életbiztosító is, a papír fél százalékkal süllyed.

A forint ma délelőtt erősödik, az euró 363,70 forint, ami a tegnap estinél 70 fillérrel alacsonyabb érték. Kissé ma is gyengült az olaj, a Brent 80 dollár alá csúszott, egyelőre ezt a szintet nem tudja tartósan visszahódítani.

Mennyit erősít ma az MNB a forinton?

A korábbi vélemények szerint a forint számára nem is annyira a keddi 0,3 százalékos alapkamat-emelés volt fontos az MNB intézkedés-csokrából, hanem az egyhetes betéti tenderek szerepének növelése. Ilyen ma lesz újra, és a piacon azt találgatják, mekkora kamattal, mekkora mennyiségű betétet fogadnak majd el. Meghaladja-e majd a kamat az alapkamatot?

Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)

A tender eredménye cikkünkkel egy időben dél körül jön majd ki, és jelentősen befolyásolhatja a forint erejét.

Gödörből gödörbe hull az unortodox török líra

Ma is, tegnap is esett a török líra és esnek a török részvények (legalábbis kemény valutában), az előtt, hogy a török jegybank ülést tart. A piacon attól tartanak, hogy a teljhatalmú elnök utasítására ismét unortodox módon kamatcsökkentéssel próbálnak harcolni az infláció ellen, és tovább csökkentik a kamatot. Amelynek szintje azonban már így is mélyen az infláció alatt van.

Az euró/török líra árfolyam (Tradingview.com)Az euró/török líra árfolyam (Tradingview.com)

Az elnök korábban újra belenyúlt az elvileg független jegybank vezetésébe.

Céláremelés az OTP-re

Korábbi 20 ezer forintos célárát 23 200 forintra emelte a VTB Capital, ezzel még optimistábbá vált az elemzőház a bankrészvényre – írta a KBC Equitas.

Jelenleg a Bloomberg konszenzusa alapján közel 21 500 a célárak átlaga, ami több mint 20 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál.

Mire készül a Telekom-anyuka?

hirdetés

A Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom a német sajtóhírek szerint eladni készül a veszteséges T-Systems üzletágát. Februárra tervezik az első konkrét tárgyalásokat az érdeklődőkkel, a szerződéskötés pedig szeptemberben várható. A T-Systems 2020-ban 650 millió eurós működési veszteséget (EBIT) ért el, 4,2 milliárd eurós árbevétel mellett.

A Telekom részvénye a XETRA rendszerben 0,6 százalékkal emelkedik.

Nvidia, Cisco és más jelentések

Fontos gyorsjelentések és más vállalati hírek érkeztek, az Equilor Befektetési Zrt. Gyűjtése szerint:

  • Erős gyorsjelentés és menedzsment várakozások miatt emelkedik az Nvidia részvénye, 5,7 százalékkal.
  • Az Evergrande jelentős veszteséggel értékesíti 18 százalékos részesedését a streaming-szolgáltató HengTen Networksben, 273 millió dollárért.
  • Gyorsjelentése után a jelenlegi negyedévre vonatkozó vártnál gyengébb előrejelzése miatt beszakadt a Cisco árfolyama.
  • A vártnál jobb eredményeket közölt a Lowe’s barkácsáruházlánc.
  • A felülteljesítése ellenére esik a Target, mivel erős a bérnyomás és az alapanyag-árak emelkedése.

Az atomenergia reneszánsza következik?

Az elmúlt pár hónapban több jelentős bejelentés történt, ami egyértelműen kedvező a nukleáris energiatermelés jövőjére nézve – írja Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. Energiapiaci elemzője. A szerző hosszan sorolja a különböző fejlesztési vagy tovább működtetési terveket Kínától Franciaországon keresztül Kaliforniáig, majd így foglalja össze:

A hírek mind afelé mutatnak, hogy a fukushimai balesetet követő nukleáris telet egy nukleáris tavasz követheti a világban. Világos ugyanis, hogy a széndioxid-kibocsátás drasztikus csökkentése és a megnövekedett energiaigény kielégítése nukleáris energia nélkül aligha képzelhető el.

A Paksi Atomerőmű. (MTI / Sóki Tamás)A Paksi Atomerőmű. (MTI / Sóki Tamás)

Az elemző befektetési célpontként a

  • Kazatomprom (KAP LI), a
  • Cameco (CCJ US) és a
  • Centrus Energy (LEU US)

részvényeit emelte ki.

Csúcson a lavina (avalanche)

A bitcon nem tért magához az elmúlt napok süllyedése után, ma is a 60 ezer dolláros határ körül táncol, most éppen pár száz dollárral alatta. Az ether eközben 4200 dollár.

Tizenöt százalékos ugrással átlépte a 100 dollárt és új rekordot döntött viszont az avalanche (AVAX) árfolyama. Ehhez az hír is hozzájárulhatott, mely szerint a Deloitte számviteli és tanácsadó óriással társul legalább egy projekt erejéig.

Jól mennek a dolgok a dolgok internete körül

Az IOTA is a kevés emelkedő kriptodeviza közé tartozott tegnap, miután fejlesztéseket jelentettek be. Így Shimmer néven egy teszthálózatot hoznak létre a fejlesztések előzetes kipróbálására (hasonlóan a Polkadot blokklánc mellett működő Kusama rendszerhez). Az IOTA a dolgok internetére (internet of things, IOT) fókszáló kriptodeviza-rendszer, amely az okoseszközök, önvezető autók közötti kommunikációt és jövőbeli fizetéseket tenne lehetővé.

Az IoTeX szintén a dolgok internetére szakosodott, az utóbbi napok egyik legnagyobb nyertese volt 20-30 százalékos áremelkedéssel. Ezt egy sor bejelentés alapozta meg, többek között a metaverzum felé történő fejlesztésekről és a Chainlink rendszerrel való integrációról, DeFi és NFT alkalmazásokról.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17555 17420 17630 -1,01% 17535 17555 1 581 703 510 Ft 2021-11-30 10:26:35
MOL 2432 2426 2448 -0,33% 2432 2434 151 879 386 Ft 2021-11-30 10:24:08
MTELEKOM 422 419 422 0,00% 421 422 21 417 405 Ft 2021-11-30 10:19:56
RICHTER 8530 8480 8580 -0,81% 8530 8545 248 027 780 Ft 2021-11-30 10:26:46
OPUS 217 212 224 -1,14% 215 217 36 116 807 Ft 2021-11-30 10:26:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ugrik az olaj, a részvény, a kriptó a duplán sötét péntek után
Eidenpenz József | 2021. november 29. 11:48
A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.
Részvény / Deviza / Áru Brutális áron talált gazdára egy többszáz éves pénzérme
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 14:08
A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.
Részvény / Deviza / Áru 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló