<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az aggasztó járványhelyzet és a többségükben jó vállalati eredmények kettős hatása alatt az európai tőzsdék alig mozognak. A BUX felülteljesítése az OTP-nek köszönhető, amelynél ismét céláremelést jelentettek be. A piac ismét az MNB-re figyel, amely megmozgathatja a piacot. Van-e fantázia a dolgok internetére koncentráló kriptodevizákban?

A vírushelyzet romlása, az emberek, főleg az oltatlanok korlátozására várható rendelkezések aggasztják a tőzsdéket Európában. (Nálunk is új bejelentések várhatók háromkor.) Viszont többségükben jó vállalati hírek érkeztek kontinensünkről, emiatt Németországban a Thyssenkrupp négy százalékos emelkedése vezeti a piacot, Nagy-Britanniában pedig a Royal Mail megy fel hasonló mértékben. A német autógyárak is szépen emelkednek, tőlük az eladások növekedését várják.

Az ellentétes hatások eredőjeként az európai tőzsdeindexek keveset mozognak, Frankfurtban és Londonban egy ezrelékes esés, Párizsban ugyanekkora emelkedés van. Az USA-ban a tegnapi süllyedést ma korrigálhatja a piac, legalábbis ebbe az irányba mutat, hogy a főbb határidős indexek 2-3 ezrelékes pluszban vannak. 

Itthon a BUX index 0,6 százalékos emelkedését szinte csak az OTP-nek köszönhetjük, a bankrészvény két százalékkal 17 970 forintra ment fel eddig. A Richter 0,1 százalékkal drágul, a Mol 0,6 százalékkal esik, a Telekom 0,2 százalékkal olcsóbb.

Árfolyamok és grafikonok

Ezért esik a Rába

Gyorsjelentést tett közzé a Rába, a cég újra veszteségbe csúszott. A részvény 4,7 százalékos mínuszban van 47 millió forintos forgalom mellett. Jelentett a CIG Pannónia Életbiztosító is, a papír fél százalékkal süllyed.

A forint ma délelőtt erősödik, az euró 363,70 forint, ami a tegnap estinél 70 fillérrel alacsonyabb érték. Kissé ma is gyengült az olaj, a Brent 80 dollár alá csúszott, egyelőre ezt a szintet nem tudja tartósan visszahódítani.

Mennyit erősít ma az MNB a forinton?

A korábbi vélemények szerint a forint számára nem is annyira a keddi 0,3 százalékos alapkamat-emelés volt fontos az MNB intézkedés-csokrából, hanem az egyhetes betéti tenderek szerepének növelése. Ilyen ma lesz újra, és a piacon azt találgatják, mekkora kamattal, mekkora mennyiségű betétet fogadnak majd el. Meghaladja-e majd a kamat az alapkamatot?

Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)

A tender eredménye cikkünkkel egy időben dél körül jön majd ki, és jelentősen befolyásolhatja a forint erejét.

Gödörből gödörbe hull az unortodox török líra

Ma is, tegnap is esett a török líra és esnek a török részvények (legalábbis kemény valutában), az előtt, hogy a török jegybank ülést tart. A piacon attól tartanak, hogy a teljhatalmú elnök utasítására ismét unortodox módon kamatcsökkentéssel próbálnak harcolni az infláció ellen, és tovább csökkentik a kamatot. Amelynek szintje azonban már így is mélyen az infláció alatt van.

Az euró/török líra árfolyam (Tradingview.com)Az euró/török líra árfolyam (Tradingview.com)

Az elnök korábban újra belenyúlt az elvileg független jegybank vezetésébe.

Céláremelés az OTP-re

Korábbi 20 ezer forintos célárát 23 200 forintra emelte a VTB Capital, ezzel még optimistábbá vált az elemzőház a bankrészvényre – írta a KBC Equitas.

Jelenleg a Bloomberg konszenzusa alapján közel 21 500 a célárak átlaga, ami több mint 20 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál.

Mire készül a Telekom-anyuka?

A Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom a német sajtóhírek szerint eladni készül a veszteséges T-Systems üzletágát. Februárra tervezik az első konkrét tárgyalásokat az érdeklődőkkel, a szerződéskötés pedig szeptemberben várható. A T-Systems 2020-ban 650 millió eurós működési veszteséget (EBIT) ért el, 4,2 milliárd eurós árbevétel mellett.

A Telekom részvénye a XETRA rendszerben 0,6 százalékkal emelkedik.

Nvidia, Cisco és más jelentések

Fontos gyorsjelentések és más vállalati hírek érkeztek, az Equilor Befektetési Zrt. Gyűjtése szerint:

  • Erős gyorsjelentés és menedzsment várakozások miatt emelkedik az Nvidia részvénye, 5,7 százalékkal.
  • Az Evergrande jelentős veszteséggel értékesíti 18 százalékos részesedését a streaming-szolgáltató HengTen Networksben, 273 millió dollárért.
  • Gyorsjelentése után a jelenlegi negyedévre vonatkozó vártnál gyengébb előrejelzése miatt beszakadt a Cisco árfolyama.
  • A vártnál jobb eredményeket közölt a Lowe’s barkácsáruházlánc.
  • A felülteljesítése ellenére esik a Target, mivel erős a bérnyomás és az alapanyag-árak emelkedése.

Az atomenergia reneszánsza következik?

Az elmúlt pár hónapban több jelentős bejelentés történt, ami egyértelműen kedvező a nukleáris energiatermelés jövőjére nézve – írja Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. Energiapiaci elemzője. A szerző hosszan sorolja a különböző fejlesztési vagy tovább működtetési terveket Kínától Franciaországon keresztül Kaliforniáig, majd így foglalja össze:

A hírek mind afelé mutatnak, hogy a fukushimai balesetet követő nukleáris telet egy nukleáris tavasz követheti a világban. Világos ugyanis, hogy a széndioxid-kibocsátás drasztikus csökkentése és a megnövekedett energiaigény kielégítése nukleáris energia nélkül aligha képzelhető el.

A Paksi Atomerőmű. (MTI / Sóki Tamás)A Paksi Atomerőmű. (MTI / Sóki Tamás)

Az elemző befektetési célpontként a

  • Kazatomprom (KAP LI), a
  • Cameco (CCJ US) és a
  • Centrus Energy (LEU US)

részvényeit emelte ki.

Csúcson a lavina (avalanche)

A bitcon nem tért magához az elmúlt napok süllyedése után, ma is a 60 ezer dolláros határ körül táncol, most éppen pár száz dollárral alatta. Az ether eközben 4200 dollár.

Tizenöt százalékos ugrással átlépte a 100 dollárt és új rekordot döntött viszont az avalanche (AVAX) árfolyama. Ehhez az hír is hozzájárulhatott, mely szerint a Deloitte számviteli és tanácsadó óriással társul legalább egy projekt erejéig.

Jól mennek a dolgok a dolgok internete körül

Az IOTA is a kevés emelkedő kriptodeviza közé tartozott tegnap, miután fejlesztéseket jelentettek be. Így Shimmer néven egy teszthálózatot hoznak létre a fejlesztések előzetes kipróbálására (hasonlóan a Polkadot blokklánc mellett működő Kusama rendszerhez). Az IOTA a dolgok internetére (internet of things, IOT) fókszáló kriptodeviza-rendszer, amely az okoseszközök, önvezető autók közötti kommunikációt és jövőbeli fizetéseket tenne lehetővé.

Az IoTeX szintén a dolgok internetére szakosodott, az utóbbi napok egyik legnagyobb nyertese volt 20-30 százalékos áremelkedéssel. Ezt egy sor bejelentés alapozta meg, többek között a metaverzum felé történő fejlesztésekről és a Chainlink rendszerrel való integrációról, DeFi és NFT alkalmazásokról.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8236 8080 8276 +3,10% 8234 8236 1 935 920 206 Ft 2022-10-04 12:14:36
MOL 2592 2490 2626 +5,11% 2592 2596 850 519 778 Ft 2022-10-04 12:14:52
MTELEKOM 301 295 302 +1,69% 299 301 23 731 891 Ft 2022-10-04 11:33:14
RICHTER 7665 7505 7665 +1,52% 7645 7665 431 567 345 Ft 2022-10-04 12:13:49
OPUS 130 128 132 +0,46% 128 130 5 046 960 Ft 2022-10-04 11:30:45
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG