TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A befektetők rekordértékben csoportosítottak át részvényalapokból kötvényalapokba a legutóbbi héten. A kisbefektetők egyre borúlátóbbak a részvénypiaccal kapcsolatban, ami jó jel. A hosszú távú trendek szerint pedig csak most jöttek rá, hogy hossz van.

Rekordmértékű tőkét csoportosítottak át befektetők a részvénypiacokról kötvényalapokba, főleg amerikai állampapírokba - jelentette a Bloomberg pénteken az amerikai Citigroup elemzését ismertetve. A február 5-ét megelőző hét napban világszerte 28,3 milliárd dollár (6430 milliárd forint) áramlott ki a részvényalapokból, ebből 24 milliárd dollár az amerikai részvényalapokból – áll a befektetési alapokat elemző, massachusettsi EPFR Global cég adataira támaszkodó jelentésben. Ezzel egyidejűleg 14,8 milliárd dollárt fektettek állampapírokba, ennek csaknem 90 százalékát amerikai kötvényalapokba.

Az elemzés szerint rekordértékű mind a részvényalapokból való tőkekivonás, mind a kötvényalapokba való befektetés volumene. Tavaly augusztus óta először fordult elő, hogy a kötvényalapok népszerűbbek voltak a részvényalapoknál. Az elemzők szerint a vártnál jóval gyengébb decemberi amerikai foglalkoztatottsági adatok és a kínai, az argentin és más feltörekvő piaci megingás hajtotta fel a menedékeszközök iránti keresletet.

A befektetők 6,4 milliárd dollárt (1450 milliárd forint) vontak ki a szóban forgó héten a feltörekvő piaci részvényalapokból, ez három és fél éves rekord - közölte Markus Rosgen hongkongi elemző. Immár 15. hete folytatódott a tőkekivonás a feltörekvő piaci részvényeszközökből.

Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapját kezelő Pacific Investment Management Co. társalapítója szerint az egyik fő kérdés a piaci kockázatok szempontjából, hogy mekkora lesz a kínai gazdasági növekedés. A Bloomberg által összeállított, 20 feltörekvő ország devizáját mérő index januárban 3,1 százalékot esett. Február első hetében némileg korrigálva, 0,8 százalékot erősödött a mutató.

Az amerikai magánbefektetők egyik szervezete, az AAII legfrissebb heti, szavazásos körkérdése szerint már sokkal többen várnak esést, mint emelkedést az amerikai részvénypiacon. A „bikák” (emelkedést várók) aránya 4,3 százalékponttal 27,9 százalékra csökkent, a „medvéké” 3,6 százalékkal 36,4 százalékra nőtt. Ez sokak szerint jó jel, ugyanis ha sokan várnak esést, az azt jelenti, hogy már eladták részvényeiket, szűnőben a kínálati nyomás, az esés nagyobb eséllyel vált emelkedésbe.

Vakmajom, azaz Faragó Ferenc tőkepiaci blogger és befektetési alapkezelő azt emelte ki az AAII adataiból, hogy az egyik legnagyobb lakosságitőke-beáramlás volt részvényalapokba 2013-ban, ami extrémnek tűnik. Az 1984-es év óta 1996, 1997, 1999, 2000 és 2004 volt ennél jobb ilyen szempontból.

„Így viszont már egyáltalán nem annyira extrém, tekintve azt is, hogy az első beáramló év volt 2007 óta, 2008-2012 közt minden évben nagy kiáramlás volt – ha megindul egy lakossági trend, az évekig elterthat, lásd 90-es évek. Most egyébként öt év emelkedés kellett ahhoz, hogy a lakosság észrevegye az emelkedést, nem semmi reakcióidő...” – írta a blogger az Alapblogon is.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél