BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. december 17. 11:28

A hétfői remek tőzsdei hangulat kedden már nem tart ki, Európában esnek az indexek, köztük a BUX is, az USA-ban pedig stagnálnak a határidős mutatók. Ennek oka a Boeing problémás repülőjének gyártása lehet, de a briteknél, franciáknál is puskaporos a levegő. Az euró/forint nagyot ugrott tegnapról mára, az egyik brókercég szerint könnyen elszaladhat megint 337-ig. Négy fontos hír.

(Fotó: Eidenpenz József)

Hétfőn csodás napja volt a tőzsdéknek, miután mégiscsak összehoztak a hétvégén az amerikai és kínai felek valamiféle előzetes megállapodást. Ezzel pedig a vámok újabb körének december közepi kivetése is elmaradt. A brit választás és ezzel a Brexit jövője is biztatóan alakult a múlt héten. Így a hét második felétől tegnapig újabb és újabb indexrekordok születtek a főbb nyugati tőzsdéken.

A keddi állapot már nem ennyire szép, a kifulladás jelei mutatkoznak. A francia, német, belga, holland indexek 0,3-0,4 százalékkal esnek, a londoni csak pár pontot emelkedik. Az amerikai határidős indexek minimális mínuszban vannak.

A BÉT-en is fél százalékkal esik az index. Az OTP is nagyjából ennyivel süllyed, a Richter több mint egy százalékkal, a Mol viszont stagnál.

További árfolyamok itt láthatók

1. Jön az MNB fellépése

Ma kamatdöntő ülést tart az MNB, ahol nem várható nagyobb változás a kamatokban és más feltételekben, de a befektetők nagyon figyelnek a szervezet kommunikációjára. (Kettő órakor várható az első közlemény.) Az inflációs előrejelzésüket is közzéteszik. Az euró/forint ezt 330,70-nél várja, ami több mint két forintos emelkedés. A hétfőt ugyanis 329 alatt zárta az árfolyam.

“Éles korrekció indult a forint árfolyamában, és a 330-as szint fölé emelkedett a jegyzés e pillanatokban. Amennyiben itt stablizálódik, folytatódhat a forintgyengülés a 331,60-as szint irányába, ahol az 50 napos mozgóátlag és a korábbi emelkedő trendcsatorna alsó trendvonala várja. A délutáni jegybanki üzenetek piacmozgatóak lehetnek, a szokottnál nagyobb volatilitás várható délután 14 és 16 óra között” – írta az Equilor Befektetési Zrt. reggeli hírlevele.

(Euró/forint (Tradingview.com)

Hétfőn a lokális mélypont közelébe, 328 forint környékére csökkent az euró árfolyama az Erste Befektetési Zrt. szerint. “Itt pedig technikai szint van. Ráadásul az MNB tegnap tovább növelte a bankrendszer forint likviditását azzal, hogy 50 milliárd forinttal több euró swap ügyletet kötött, s ezzel a bakrendszer többlet likviditását 2273 milliárd forintra növelte. Ez pedig implicite, önmagában is forintgyengítő tényező. Vagyis azt gondoljuk, hogy a forint újra elindult a 328 és 337 közötti úton, 337 felé” – írja a cég reggeli kommentárja.

2. Sötét felhők Britanniában

Hétfőn jött egy-két aggasztó hír a britektől. A Bloomberg szerint a font azért is esett, mert Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke törvényt módosít annak érdekében, hogy a Brexit átmeneti szakaszának meghosszabbítása nehezebbé váljon. Ezzel megint nőtt a veszélye annak, hogy az ország megállapodás nélkül hagyhatja el az Európai Uniót.

Hétfőn a font azért is gyengélkedett, miután az adatok azt mutatták, hogy az Egyesült Királyságban a gyáripari termelés több mint hét év óta nem volt ilyen rossz. Eközben az Egyesült Államok meg akarja kezdeni az Egyesült Királysággal a kereskedelmi megállapodás kidolgozását. Spekuláció folyik a szigetországban arról is, hogy ki lehet a választásokon csúnyán alulmaradt ellenzéki Munkáspárt következő vezetője.

3. Kaotikus ünnepek Franciaországban?

Patthelyzetnek nevezik a francia kormány és a szakszervezetek közötti feszültség állását. Az ország közlekedési ágazata harmadik hete sztrájkol Emmanuel Macron elnök nyugdíjrendszer-reform erőfeszítései miatt. Így további káosz fenyeget a forgalmas karácsonyi időszakban. A tárgyalásokat most felfüggesztették, ami még bonyolultabbá tette a helyzetet. Macron nyugdíjreformért felelős főembere hétfőn lemondott – írta a Bloomberg.

4. Láncreakciót indíthat el a Boeing?

A Boeing leállítja legfontosabbnak tartott repülőgépe, a 737 MAX gyártását, amelynek eladásából évente több tízmilliárd dolláros bevétele volt. A tőzsdei elemzők is amiatt aggódnak most, hogy ez a beszállítókon keresztül az egész amerikai gazdaság növekedésében visszaesést okoz. Ez is hozzájárulhat a mai rosszabb hangulathoz. (A részletekről itt írtunk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több lábon áll a BMW, bocsánatot kér a Twitter, újrazárják a mallorcai diszkókat
Eidenpenz József | 2020. július 16. 12:13
Mára elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, az indexek egy százalék körüli mínuszban vannak. A BUX index itthon valamivel kevesebbel megúszta, de a forint is gyengült. Meghekkelték a Twittert, hogy Bitcoinhoz jussanak, egy sor híres személyiség oldalához fértek hozzá. Bebiztosítja magát akkumulátorokkal a BMW autógyár.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egy fintech-cég, ami a legnagyobb pénzügyi óriások piacát igyekszik megreformálni és elhódítani
MFC Equity | 2020. július 15. 17:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Hogy adózzanak a multik? 13 milliárd eurós csatát nyert az Apple az EU-ban
Eidenpenz József | 2020. július 15. 12:01
Ma a bíróság előtt folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye. Az amerikai óriás csatát nyert, az Európai Bíróság neki adott igazat.
Részvény / Deviza / Áru A gamerek pörgették az inflációt a briteknél, sok ellenanyagot termelt az oltás
Eidenpenz József | 2020. július 15. 11:12
Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Friss
hírlevél