BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. február 13. 19:28

A tőzsdék hangulata nem túl jó ma a legújabb vírusstatisztikák miatt, de legalább korlátok között van az esés. A vállalati eredmények között is akadt gyöngyszem. Itthon az OTP tartotta meg a BUX indexet, a forint pedig támaszra talált az MNB egyik vezetőjénél. A Tesla tőkét emel, vizsgálat folyik ellene és mindenki róla beszél.

Reggel Ázsiában, majd az európai és az amerikai részvénypiacon is elromlott a hangulat csütörtökön, mivel a piaci szereplők nem örültek a Kínában regisztrált koronavírus-esetek hirtelen emelkedésének. Kína változtatott a számbavétel módszertanán, ennek köszönhető az emelkedés egy része. Borúlátóbbak lettek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy a betegség hamarosan tetőzik-e.

Az esés azonban este hat után már nem volt jelentős, az indexek csak 1-2 ezrelékes mínuszban vannak. Ledolgozták nap közbeni veszteségeik javát az európai indexek is. A német indexet főleg a két bankóriás, a Commerzbank és a Deutsche Bank tartották meg az előbbi jó gyorsjelentése nyomán. A Deutsche egyébként hosszú idő után először van újra tíz euró felett.

Lehet, hogy a német bankszektorral kapcsolatos optimizmus ragadt át itthon az OTP-re is, amely 2,25 százalékkal emelkedett, 14 990-ig. A Mol stagnált, a Richter 2,6 százalékkal esett, a 4ig közel három százalékkal szárnyalt.

Stabilabb forint, hiperaktív Tesla

A forint, amely a napokban újabb negatív rekordot ért el, ma erősödött kissé, 337,50 az esti árfolyama. Reggel a vártnál magasabb inflációs adat hatására sokan újabb gyengülési hullámtól tartottak, de az MNB alelnökének nyilatkozata stabilizálta az árfolyamot.

https://privatbankar.hu/arfolyamok/

Megint tele van minden a Tesla viselt dolgaival, a Marketwatch vezető hírblokkjában hat hír is erről szól. A társaság most azzal érdemelte ki a figyelmet, hogy bejelentett egy 2,0-2,3 milliárd dolláros tőkeemelést. Pedig a múlt hónapban Elon Musk még arról beszélt, hogy nem kell tőkebevonás, majd kitermelik a szükséges cash flow-t (készpénzt) a nyereségből.

A Financial Times emlékeztet rá, hogy a Teslának tavaly és végén 11,6 milliárd dollárnyi adóssága volt. Így sok elemző számított arra, hogy tőkeemelésre lesz szüksége. A részvény a nap elején, a tőzsdén kívüli és az európai kereskedésben 5-6 százalékos mínuszban is volt. Az amerikai nyitás után azonban a veszteség mérséklődött, majd nyereségbe ment át. A papír jelenleg majdnem hat százalékos pluszban van, 813 dollár körül. (A papír kedden még 887 dolláron zárt.)

Nagyágyúk szervezik

A kibocsátás eléggé konkrétnak látszik. Tudható, hogy a kétmilliárdos alapösszeg értékesítését a Goldman Sachs és a Morgan Stanley nagyágyúk szervezik. Ezért pedig kapnak egy 30 napos opciót további 300 milliónyi részvény lejegyzésére.

A Tesla árfolyama (Tradingview.com)

A tőkeemelés hírével párhuzamosan az is kiderült, hogy a Tesla finanszírozási gyakorlatával kapcsolatban megint vizsgálat folyik a SEC tőzsdefelügyeletnél, és az USA igazságügy-minisztériuma is tanulmányozza az ügyeit. A részvények egyébként pár hónap alatt nemrég duplájukra emelkedtek. Októberben és januárban is gyújtózsinórként hatott az árrobbanáshoz a vártnál jobb, nyereséget tartalmazó két gyorsjelentés.

Kaszinó és korrózió a kormányműben

Warren Buffett partnere a Berkshire Hathawayben, Charlie Munger egy interjúban azt mondta, sem shortolni, sem longolni nem szeretné a Teslát. Szerinte Elon Musk túlbecsüli magát, de nincs mindig tévedésben sem. “A Tesla-eladások azért mentek fel, mert Musk meggyőzte az embereket, hogy gyógyítani tudja a rákot” – tette hozzá epésen. A kínai részvénypiaci befektetőket meg egyébként úgy nagy általánosságban hazardőröknek nevezte.

Van, aki azonban a Tesla-részvények piacát nevezi kaszinónak. A short ügyletekre szakosodott Andrew Left (Citron Research) szerint a jelenlegi Tesla-ralit inkább a számítógépes kereskedés okozhatta, nem a cég fundamentumai. Aki vásárolt, annak előbb-utóbb ki is kell táraznia, és az majd árfolyam-esést fog okozni. Egy másik elemző úgy számolja, a Tesla P/E hányadosa 113 – a piaci átlag sokszorosa –, de mégis bízik a cégben hosszú távon.

Az már korábban is előfordult, hogy a Tesla ügyesen a jó hírek mellé keverte a rosszakat. Vagy egy rossz Tesla–eredmény mellé esetleg fellőttek gyorsan egy SpaceX-rakétát. Ma is hasonló történt? Egy másik bejelentés szerint a gyártó visszahívja az X-modell korai, 2016 előtt gyártott példányait. Ennek oka a kormánymű vártnál gyorsabb korróziója.

Vigyázz, hígító!

A tőkeemelés maga egyébként szintén nem feltétlenül jó hír a részvényeseknek. A cég fizetőképessége, likviditása, biztonságos gazdálkodása ugyan javul. De a részvénytőke hígul, a jövőbeli nyereség több részvényre oszlik majd meg. A részvénykibocsátásoknál pedig szinte mindig alkalmaznak kisebb-nagyobb diszkontot a tőzsdei árhoz képest (hiszen különben nem érné meg a jegyzéssel járó többletköltség, macera). Ez nyomott tőzsdei árakhoz vezethet legalább egy ideig.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél