<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nincs jó hangulat Európában, a német DAX esése az egy százalékot is elérte, a BUX még lejjebb van. Az OTP vezeti a süllyedést, amelyre egy nagyobb célárcsökkentés érkezett. A forint viszont végre erősödött, és 390 alá süllyedt az euró ára. Musk kihátrálna és leépítene, súlyos vádakkal illették a Binance kriptotőzsdét.

A jó hírekre, mint javuló amerikai foglalkoztatási és gyáripari termelési adatokra jobbára estek a tőzsdék a múlt héten, mivel az a kamatok emelkedését vetíti előre. Ezt tegnap kezdetben szép emelkedés követte az USA-ban, de a nap végére ez befulladt, és ma is esnek a határidős indexek. Európa is mínuszban van, a német DAX 1,0, a francia CAC 0,7, a brit FTSE pedig 0,1 százalékkal süllyed.

Ebbe belejátszhat, hogy a német gyáripari megrendelések állománya rossz lett, már harmadik hónapja esett áprilisban. Az EKB pedig csütörtökön ülést tart, ahol a kamatemelések és a jegybanki likviditás-szűkítés menetrendjéről érkezhetnek információk. Ráadásul az ausztrál jegybank a vártnál jobban, fél százalékkal emelt a kamaton.

Megint esik az OTP

A múlt héten a magyar tőzsdének is voltak igazán jó napjai, most azonban kissé alulteljesítő, a BUX 1,3 százalékkal esik. Az OTP 1,9, a Mol és a 4iG 1,6, a Richter 1,1, a Telekom 1,5 százalékkal süllyed. Nyertes a Duna House, vesztes az Opus, mindkettő három százalék körüli elmozdulással. Ma lehet utoljára kereskedni a Richter-részvényekkel a 225 forintos osztalékszelvény leesése előtt.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj ma ugyan kissé esik, ma csak 119, de tegnap még 120 dollár felett volt a Brent. Valójában kéthavi csúcsi közelében jár, egy év alatt pedig 68 százalékkal ment fel.

Nagy erősödéssel ünnepelt a forint

A hétfői hazai ünnepnapon hatalmasat esett az euró/forint árfolyam, azaz jócskán erősödött a forint. A pénteki 391-392 forintról 387-re is leesett az ár, amiben persze az ünnep miatti csekély likviditásnak, alacsony forgalomnak is szerepe lehet. Kedden viszont közel három forinttal 389,60-ra ugrik az árfolyam. Persze ez is fejlődés ahhoz képest, hogy a múlt hetet mennyire masszívan 390 felett töltötte.

Az euró/forint napi gyertyái. Hétfőn nagyot esett, kedden újra emelkedik. Tradingview.comAz euró/forint napi gyertyái. Hétfőn nagyot esett, kedden újra emelkedik. Tradingview.com

A forinterősödés egyik oka lehet a dollár gyengülése. Ezen kívül a lengyel jegybank is azt jelezte, hogy az infláció ellen a zloty erősítésével kívánja felvenni a harcot.

Jelentős OTP-célárcsökkentés

Az Erste Group elemzője csökkentette az OTP-re vonatkozó célárát – írja a KBC Equitas. Az új 12 ezer forintos célár mellett továbbra is vételre ajánlja a részvényt. Korábban 20 700 forintos célárat tűzött ki az elemző.

A konszenzusos célár így is 14 ezer forint felett jár továbbra is -írja a brókercég.

A részvény most 9154 forint, aminél a 12 ezres célár 31, a 14 ezres átlagos célár pedig 53 százalékkal magasabb.

Zwack-reklám Budapest szívében. Csak pozitívan. Fotó: EJ.Zwack-reklám Budapest szívében. Csak pozitívan. Fotó: EJ.

Szép osztalékra készül a Zwack

Közzétette a június 29-i közgyűlésének előterjesztéseit a Zwack Unicum Nyrt.

A társaságnak szándékában áll osztalékot fizetni a 2022. március 31-én végződő üzleti évre vonatkozóan. Igazgatósága hárommilliárd forint (1500 forint/részvény) javaslatot nyújtott be.

Ez a 17 650 forintos árfolyamra vetítve 8,5 százalékos évesített osztalékhozamot jelent. Tavaly csak 1,4 milliárdot, azelőtt pedig 600 millió forintot osztottak ki a tulajdonosoknak. Negatívum viszont, hogy a cég 2022-2023-ra csökkenő adózott eredménnyel számol, az előző év részvényenkénti 1600 forintja után csak 1104 forinttal.

Mit akar tulajdonképpen Elon Musk?

Elállhat a Twitterre vonatkozó vételi ajánlatától Elon Musk, aki figyelmeztette a vállalatot, hogy bizonyítani kellene a felhasználók valódiságát, mert rengeteg robotprofil van az oldalon. A szakértők találgatják, hogy Musk ezt csak ürügyként kívánja felhasználni, és szeretne alkudni az árból, vagy valódi a probléma.

Mivel valószínűtlen, hogy a hivatalos vételi ajánlatot a vállalat mélyreható elemzése nélkül tette volna Musk, inkább az előbbire lehet tippelni írja Equilor Befektetési Zrt.

Musk emellett tíz százalékos létszámleépítést szeretne a Teslánál a makrogazdasági kockázatok miatt, „szuper rossz érzése” van a gazdasággal kapcsolatban. Szerinte a globális világgazdaság a recesszió irányába halad.

A bitcoin grafikonja heti gyertyákkal. Forrás: BinanceA bitcoin grafikonja heti gyertyákkal. Forrás: Binance

Csak a bitcoin-hullámvasút állandó

A bitcoin végre megszakította eddigi történelmének leghosszabb medvepiaci lejtmenetét, ugyanis kilenc eső hét, a grafikonokon kilenc piros heti gyertya után végre összehozott egy zöldet. De összességében csak szerény, 1,6 százalékos heti emelkedést produkált. Ez után azonban hétfőn meglódultak a kriptodevizák, több “altcoin”, Ethereum-alternatíva 8-10 százalékos pluszban is volt.

Kedden viszont újabb esés következett, és nagyjából oda tértek vissza az árfolyamok, ahol pénteken, szombaton voltak. A bitcoin ma 29 600, az ether 1767 dollár körül van, 5-6 százalékos mínuszban.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Súlyos vádak, sötét árnyak

Két lényegesebb rossz hír biztosan érkezett a kriptodeviza-szektorból. Az egyik szerint a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance korábban több mint 2,35 milliárd dollár értékű, bűncselekményből származó pénzt engedett át ellenőrizetlenül a rendszerén – derítette ki a Reuters. A pénzmosást végző szervezetek között szerepel egy észak-koreai hacker-szindikátus és a világ korábbi legnagyobb darknetes drogpiacának egy egysége is. A sötét műveleteket állítólag az tette lehetővé, hogy 2021 augusztusáig túl lazák voltak az ügyfélazonosítási (KYC) előírások a Binance-on.

A másik hír arról szól, hogy a Bitcoin-bányászok a jelenlegi piaci visszaesés közepette három hónapja nem látott mennyiségű érmét adnak el. (Rendszerint nagyrészt költségeik fedezésére.) Ez amiatt lehet, hogy a bányászat jövedelmezősége visszaesett, az év eleje óta körülbelül 50 százalékkal.

Mindenki spórolni akar

Az amerikai fogyasztó viselkedése jelentősen megváltozott az elmúlt hónapokban, aminek bizonyos kiskereskedők rendkívüli módon örülnek, mások viszont jelentős veszteségek árán kénytelenek ezeket a változásokat megtapasztalni – írja a Holdblog.

A Walmart és a Target jelentését nagy eséssel jutalmazta a piac, mert láthatóan növekedtek a szállítási- és bérköltségek, és a fogyasztó sem azokat a termékeket akarja megvenni, amelyekből a cégek jelentős készleteket rendeltek. Virágoznak viszont az olcsó ázsiai termékeket kínáló “dollar store” diszkontok, mindenki spórolni akar.

Az USA-ban megfigyelhető trendek nagy valószínűséggel Európában is láthatóak lesznek, bár várhatóan kisebb mértékben tették hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8422 8382 8492 -0,78% 0 0 6 399 417 740 Ft 2022-06-30 17:05:03
MOL 2918 2900 2966 -1,75% 0 0 3 124 292 974 Ft 2022-06-30 17:05:04
MTELEKOM 320 312 323 +0,63% 0 0 487 131 268 Ft 2022-06-30 17:14:58
RICHTER 6830 6745 7050 -3,19% 0 0 2 223 935 185 Ft 2022-06-30 17:07:19
OPUS 165 165 169 -2,01% 0 0 9 613 605 Ft 2022-06-30 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Részvény / Deviza / Áru A megszokottnál kevesebb saját részvényt vett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 09:26
Míg az elmúlt hetekben rendre 15 ezer darabos pakkokat vet a 4iG, ezúttal 10 ezer alatti saját részvény vásárlásról adott hír.
Részvény / Deviza / Áru Lába kelt százmillió dollár értékű kriptopénznek
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:54
Ez hónapok alatt már a harmadik hasonló nagyságrendű eset.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG