<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világ egy legyintéssel elintézi Donald Trumpot - pedig az Egyesült Államok elnökének minden szavát komolyan kellene venni. Az USA arra készül, hogy bezárkózzon, kereskedelmi háborút indítson és protekcionista gazdaságpolitikára váltson - a paradigmaváltás már itt van a nyakunkon, a piacokon mégis tombol az eufória, a legkisebb kockázatot sem hajlandóak beárazni. Vajon mikor esik le a tantusz? Jegyzet
Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke eligazítást tart az autóipari óriások vezetőinek a Fehér Házban 2017. január 24-én. Fotó: EPA / Shawn Thew

A piacoknak mindig igazuk van - vagy mégsem?

Csak ülök, nézem a különböző piacokat, chartokat és azon tűnődőm, mikor eszmélnek a piacok, mikor ébrednek fel Csipkerózsika-álmukból. Tudom, hogy a piacoknak mindig igazuk van, ez nem is kérdés. Illetve de – kicsit mégiscsak kérdés.

2007-ben megvoltak az amerikai jelzálogpiac romlásának erős jelei. Ahogy több filmes feldolgozásban is láthattuk, hiába érzékelte ezt jól valaki, hiába volt jó pozíciója, ha az időzítésbe majdnem belehalt - ha a piac figyelme, a fókusz változása előtt majdnem kistoppolták, kirúgták. Tehát a piacoknak mindig igazuk van, mégis szeretnénk okosabbak lenni nála, kitalálni, hogy holnap merre fognak menni, másokat megelőzve akarunk okosabbak, nyereségesebbek lenni. Az egész egy nagy versenyfutás.

Mire kéne most eszmélni? Miért nézem értetlenkedve a világbékét sugárzó piacokat?

Trump megválasztásával olyan fordulat jöhet a világban sok területen, ami szélsőséges kockázatokat is hozhat egyes piacokon, mégis Mexikó az egyetlen piac, ahol ez valamennyire látszik is talán. Felvetődik a kérdés: ha a mexikói tőkepiacokon folyik a vér, akkor miért nem terjed tova ez a hullám más feltörekvő piacokra is?

Nem kell komolyan venni, úgyse lesz itt semmi...

Ha az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke beiktatása óta is sulykolja, hogy védővámokat fog bevezetni, konkrét cégcsoportokat, globális óriásokat fenyeget meg termékeik extra adóztatásával, akkor vajon a protekcionizmus valósága mikor esik le a piacokon, a piacoknak?

Sok profi, a piacot értő befektetővel beszélgettem erről. Egyöntetű a vélemény, hogy ezt nem kell komolyan venni, fel fog puhulni. Egymásba érnek az érvek, a logikus érvek, hogy miért nem lenne ez jó az USA-nak, ergo ne foglalkozzunk vele. Megjegyzem, ugyanezek az emberek érveltek a Brexit-népszavazás estéjén, hogy miért utasítják majd el a kilépést a britek, később pedig amellett, hogy miért nem lesz Trump az Egyesült Államok elnöke. A Brexit mégis beütött és Trump is elnök lett - nem játékból, hanem komolyan.

Mi lesz, ha mégis megcsinálja?

Én azon a véleményen vagyok tehát, hogy amit mond, azt komolyan is kell venni. Minden szavát. Az amerikai elnök mégsem beszélhet a levegőbe. Ha viszont egy kicsit eljátszunk a gondolattal, hogy amit mond, azt tényleg meg is csinálja, akkor a következő kérdésekkel biztosan foglalkoznunk kell:

1. Az USA bezárkózik, világhatalmi, politikai szerepéből visszavesz - nem lesz többé a világ csendőre. Mi következhet ebből?

 • Többpólusú világ;
 • megszaporodó helyi konfliktusok;
 • más, nagyhatalmi törekvésekkel rendelkező birodalmak további terjeszkedése.
hirdetés

Ebben a világban kell elhelyezni Oroszországot is, azt a hatalmat, ami Európa és Kelet-Európa realitását nagyban meghatározza. Az ortodox világ és országok fölötti befolyásának erősödését fogjuk látni. Növekszik tehát a geopolitikai kockázata annak, hogy a Balkán, a Baltikum és a Kelet-Európa feletti orosz befolyás ismét jelentősen megnő. A Krím bekebelezésének utólagos, hallgatólagos jóváhagyása után megelégszik-e Oroszország Ukrajna egy kis darabjával? A terjeszkedés valóban „csak” a NATO agressziójára adható logikus válasz volt?

2. Kereskedelmi háború, protekcionizmus. A saját piacot adminisztratív eszközökkel védő gazdaságpolitika az USA híres hatékonysági példamutatását lecseréli rövid távú politikai előnyökre.

Mit hozhat az USA-nak a protekcionizmus?

 • Inflációt;
 • hatékonyság-, versenyképesség-romlást makro és mikro szinten;
 • rövid távon javuló költségvetési egyenleget;
 • rövid távon javuló növekedési kilátásokat.

Mit hoz a világnak az USA protekcionizmusa?

 • Csökkenő export-lehetőségeket az USA felé;
 • visszaeső gazdasági teljesítményt a feltörekvő piacokon
 • világgazdasági lassulást, növekvő munkanélküliséget
 • romló adósságpályákat

Más szavakkal: az eddigi infláció nélküli növekedést felválthatja az infláció melletti recesszió lehetősége. Deglobalizáció = infláció; logikus.

Senki sem vesz tudomást a kockázatokról

Listám nem teljes, de a fenti változások puszta lehetősége is alapvető árazási kérdéseket kellene, hogy felvessen az alábbi piacokon:

 • dollár és a főbb devizák;
 • arany, nemesfémek,
 • árupiacok,
 • nemzetközi kamatok, hozamok, infláció
 • jegybanki monetáris politikai irányváltás és azok pénzpiaci hatása
 • feltörekvő piaci kockázati felárak, részvény/kötvény, deviza-árazások
 • geopolitikai kockázatok miatt egyes országok makro- és mikroszintű eszközeinek újraárazódása.

Nem az a kérdés tehát, hogy a fenti negatív forgatókönyvekből mi valósul meg, hanem az, hogy miért nem láttuk még a fenti kockázatok egyetlen, alacsony valószínűségű beárazódását sem a piacokon igazán.

Eközben már beiktatták az USA 45. elnökét és ő továbbra is mondja, amit tavaly nyár óta mond: jelentős változások lesznek az amerikai gazdaságpolitikában és külpolitikában is. A világ legnagyobb gazdasági és politikai hatalma paradigmaváltásra készül sok területen. Ehhez valóban a piaci eufória és világbéke-hangulat passzol a leginkább?

Chef jegyzete

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17595 17300 17905 -1,65% 0 0 9 344 349 405 Ft 2021-12-02 17:10:45
MOL 2434 2400 2450 -0,49% 0 0 1 442 436 938 Ft 2021-12-02 17:05:05
MTELEKOM 416 415 419 -0,48% 0 0 123 880 137 Ft 2021-12-02 17:05:01
RICHTER 8645 8585 8680 +0,12% 0 0 1 390 123 750 Ft 2021-12-02 17:05:24
OPUS 222 222 229 -1,33% 0 0 10 565 682 Ft 2021-12-02 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Európa tette tönkre a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:23
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Részvény / Deviza / Áru Jól ment ma a Mol-részvényeknek
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:43
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 395,59 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 51 860,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell rúgását is kiheverte a tőzsde, a forint pedig köszöni a meglepit
Eidenpenz József | 2021. december 1. 11:57
Egy nap le, egy nap fel, a volatilitás magas, de ma ismét optimista üzemmódban vannak a tőzsdék. Pedig számos okuk lenne az esésre, például azért, mert előbb szigoríthat a Fed. A forint jól fogadta az MNB tegnapi váratlan lépését, reggel már 363 is volt az euró. Az ether megint túlteljesítette a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Az omikron a befektetőkre is ráijesztett
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 19:09
A vezető részvények közül csak az OTP-nek volt jó napja a BÉT-en. 
Részvény / Deviza / Áru A metaverzum-kriptodevizák a fekete péntek ellenére is majdnem dupláztak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:45
A kriptodeviza-piacon már régen nem a bitcoin a legfőbb látványosság, most például annak stagnálása mellett egyes divatos érmék ára 80-90 százalékkal ment fel. A sláger a metaverzum és az ahhoz kapcsolódó technológiák. Az árupiacon csúnya esést hozott a fekete péntek, de ismétlődhet a 2020-as forgatókönyv, amikor egy nagy szakadást másfél éves masszív emelkedés követett.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, mikor nyit az első magyar kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 15:13
A legalább százezer főre becsülhető magyar kriptopénz-tulajdonosi kör a hírek szerint nemcsak a világhírű bitcoinból és ethereumból vásárolt be előszeretettel, hanem szívesen költött a magyar fejlesztői csapattal, honlappal rendelkező kriptopénzekre is. Ennek a trendnek egy új, meghatározó állomása lehet, hogy december elején elérhetővé válik az első magyar iparági börze, a New Change Kriptotőzsde.
Részvény / Deviza / Áru Pusztít az omikron a tőzsdéken, mit jelent Elon Musk rejtélyes tweetje?
Eidenpenz József | 2021. november 30. 11:46
Az omikron variáns hírei és két fontos ember aggasztó nyilatkozatai nyomán ismét pesszimizmus uralkodik a tőkepiacokon, a tőzsdeindexek letörölték a teljes tegnapi nyereséget és még lejjebb mentek. Az OTP és a Mol sem tudott ezen felülemelkedni, a forint minimális erősödésre képes. Esik az olaj, emelkedik az ether
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló