5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az európai indexek süllyednek, követve Amerikát és Ázsiát, de a BUX index vígan emelkedik, pedig az OTP és a Mol is mínuszban van. A forint ismét erősödő szakaszba váltott, olcsóbbak lettek az energiahordozók, de nagy változások várhatók az árupiacon is. Engedélyezték az Ethereum ETF-et, erre az árfolyam esett. Májusban kell eladni?

Az amerikai és az ázsiai részvénypiacok gyengélkedésével, a globális hangulat romlásával magyarázzák, hogy az európai tőzsdeindexek lefelé tartanak pénteken, 0,2-0,4 százalékkal. Az amerikai határidős mutatók viszont pluszban állnak.

Míg a hét közepén az Nvidia chipgyártó és az AI-narratíva újabb lökést adott a részvényeknek, csütörtökön a vártnál erősebb amerikai beszerzésimenedzser-indexek hidegzuhanyként hatottak, és megfordították az irányt. Így végül az USA indexei mínuszban végeztek, pedig a nap elején a Nasdaq 100 technológiai index már a 19 ezer pontos határt ostromolta. A szerdai, a vártnál szigorúbb hangvételű Fed-jegyzőkönyv is az óvatosak táborát növelte.

A félvezetőipar az egekben, öt év alatt ötszörözött. A VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) és az S&P 500 index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A félvezetőipar az egekben, öt év alatt ötszörözött. A VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) és az S&P 500 index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Esve emelkedés Budapesten

Az OTP Bank-részvények árfolyama 1,2, a Moléi hét százalékkal csökken pénteken a tőzsdén – legalábbis látszólag. Az OTP és a Mol papírjáról is lekerült ugyanis az osztalékszelvény, ez okozta a látványos esést. Valójában, ahogy a BUX index 1,4 százalékos emelkedése is jelzi, az árfolyamcsökkenések mindkét esetben kisebbek – de főleg az OTP-nél –, mint amekkorát az osztalékfizetés mértéke indokolna. Vagyis végső soron emelkedést látunk a piacon. Ráadásul a Richter is két százalékkal drágul, miközben a Telekom csak 0,8-cal esik.

Az OTP-nél a kifizetés június 3-án kezdődik, ami 539,46 forint részvényenként. Ugyanez a Molnál június 5-én, 249,98 forint lesz esedékes. Zárás után egyébként az ANY Nyomda negyedéves jelentése várható.

Ismét irányt váltott a forint?

Az euró ma 385,50, ami 60 fillérrel alacsonyabb a csütörtök estinél. Két százalékkal esik az európai földgáz, 0,7 százalékkal a kőolaj ára. Az arany nagyjából stagnál, de kissé magához tért az ezüst, 0,9 százalékkal drágul.

Árfolyamok és grafikonok

Merre tovább, olaj?

A kőolaj ára háromhavi mélypontra csökkent a gyenge globális kereslet miatt – írja az Erste Befektetési Zrt. A “piaci struktúra majdnem kontangó állapotba váltott”, ami annak a jele, hogy a befektetők szerint a következő hónapokban nem lesz szűkös a piaci helyzet, a visszafogott kereslet mellett elegendő lesz a kínálat.

Fontos lehet a június 1-jére meghirdetett OPEC+ találkozó is, ahol várhatóan nem módosítják a napi kétmillió hordós kínálatcsökkentést az év második felére sem.

Több árupiaci termék is elszállhat?

Az elmúlt egy hónapban több nemesfém és ipari nyersanyag is kitört a korábbi kereskedési sávból felfelé – írja Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. árupiaci elemzője. Ezekben a nyersanyagokban ráadásul további áremelkedési potenciál van. A szerző ide sorolja

  • az aranyat,
  • az ezüstöt,
  • a rezet,
  • az amerikai földgázt.

Szenved Kínában az Nvidia

A kaliforniai székhelyű chipgyártó cég korábban piacra dobott három, Kínára szabott AI-chipet, mivel az amerikai szankciók megakadályozták, hogy a legfejlettebb mesterségesintelligencia-termékeit értékesítse ott. A három közül a H20, amely a legnagyobb teljesítményű, a visszafogott kínai kereslet miatt szenvedett, és egyes esetekben több mint tíz százalékos kedvezménnyel árulták a Huawei hasonló kínálatához képest – írta a Reuters jelentése.

A Huawei Ascend 910B chipjére lényegesen több megrendelés érkezett az államilag támogatott vállalatoktól, mint a H20-ra, Peking utasítására.

Meglepetés? Engedélyezték az Ethereum ETF-et

Csütörtökön késő este jött a hír, hogy eljött az Ethereum-rendszer nagy napja, a “D-Day”, miután az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) valóban engedélyezte az első Ethereum ETF-eket. Azt egyelőre nem tudni, melyik napon indulhat meg az ETF-ek tényleges kereskedése.

Sokan arra számítottak, hogy erre a hírre az árfolyam majd megugrik (mások arra, hogy rossz hír esetén nagy esés jön). A piacnak ismét sikerült meglepetést okoznia, az ár ugyanis csak rövid időre ment 3900 dollár fölé, de azután fél napig nem mozdult, majd lassan lefelé csorgott.

Végy a pletykákra, adj el a hírekre – tartja a tőzsdés mondás.

Lesz kriptós szabályozás az USA-ban?

A hét elején már 26 százalékkal ugrott meg az ether, amikor bizonyos jelek alapján az engedélyt már 70-80 százalékos valószínűséggel beárazta a piac. Azóta viszont végső soron nem sokat mozgott, az ether 3700, a bitcoin 67 400 dollár körül forog. Egy hét alatt az ether 22, a bitcoin kettő százalékkal ment fel.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Eközben az amerikai Képviselőház elfogadott egy törvényt a kriptovaluták szabályozásáról. Egyelőre azonban nem tudni, hogy az elnök – aki már kifejezte az ellenérzését – alá fogja-e írni, vagy megvétózza.

Adjunk el májusban, vagy mégsem?

Adj el májusban és távozz (de ne felejts el visszajönni novemberben) – tartja egy régi mondás. Rosszabb stratégiát nem is választhatnánk az Investing.com szerint, mert a rövid távú reakciókat ugyan általában a félelem hajtja, a hosszú távú részvénypiaci hozamok inkább a társaságok eredményeitől függnek, nem pedig a spekulációtól.

Történelmileg a bikapiacok átlagosan körülbelül 61 hónapig tartottak, a jelenlegi azonban csak a 20. hónapjánál tart, és sok befektető optimista. Az elmúlt évtizedben a május-októberi időszak hozama is pozitív volt. Korrekciók és a választások okozta volatilitás azonban jöhetnek, emiatt a cikk is óvatosságra int.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17565 17445 17680 +0,75% 0 0 3 970 999 660 HUF 2024-06-12 17:10:15
MOL 2866 2850 2884 +0,42% 0 0 1 622 210 736 HUF 2024-06-12 17:05:18
MTELEKOM 1054 1026 1062 +2,93% 0 0 1 124 405 982 HUF 2024-06-12 17:10:35
RICHTER 9240 9235 9385 -0,05% 0 0 2 926 841 890 HUF 2024-06-12 17:07:37
OPUS 419 406 424 0,00% 0 0 319 043 204 HUF 2024-06-12 17:07:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rendíthetetlenül gyenge a forint, fontos bejelentés jött a Richtertől
Eidenpenz József | 2024. június 12. 12:39
Szerdán végre egy kis reménysugár látszik az európai részvénybefektetők számára, pluszban vannak a tőzsdeindexek. A BUX közülük is kiemelkedik, nagyon közel van történelmi csúcsához. A forint is erősödött egy kicsit, de azért nem túl izmos, drágul az olaj és a földgáz. Fontos bejelentés érkezett a Richtertől, kihasználta a helyzetet a GameStop, még várni kell az Ethereum ETF-re.
Részvény / Deviza / Áru A forint képtelen volt átlépni a határt
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 06:39
Az euró 395 forint felett nyitja a szerdai kereskedést. 
Részvény / Deviza / Áru Ez fájni fog a külföldön nyaralóknak: hirtelen nagyot léptünk a 400 forintos euró felé
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:46
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A nap végére tartogatta a nagy meglepetést a Richter: bevásároltak Belgiumban
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 19:12
Olyan megállapodást jelentettek be kedden, ami segíthet a Richternek abban, hogy Európa vezető nőgyógyászati piaci szereplőjévé váljon.
Részvény / Deviza / Áru Spekulánsok tették tönkre a hangulatot kedden
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:01
A szokásosnál kisebb forgalomban vegyesen teljesítettek a magyar bluechipek kedden.
Részvény / Deviza / Áru 400 forintig is mehet az euró, Musk ketrecbe zárná az iPhone-t
Eidenpenz József | 2024. június 11. 12:39
Az európai tőzsdéken kedden sincs jó hangulat, ehhez képest a BUX index stagnálása jó hírnek számít, főleg a Molnak köszönhető. A forint is tovább gyengélkedik, az euróval szemben a 395-ös határt teszteli. Siri okos lesz, Elon Musk viszont veszélyesnek tartja, ha az Apple-termékekbe építik be a mesterséges intelligenciát. Minipánik volt a bitcoinnál.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan alakul a forintárfolyam nyaralás előtt?
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 09:01
A közelmúltban is számos tényező mozgatta a kurzust, és a héten is várható fontos kamatdöntés.
Részvény / Deviza / Áru Az euróárfolyamot látva kimegy az álom a szeméből!
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 07:33
Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG