Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.

Összefoglaló

  • A Workiva egy egyelőre kezdetleges iparág nagy nyertese lehet, hatalmas növekedést generálva.
  • A Workiva egyedülálló a piacon, mivel jelentésautomatizálásra specializálódott a pénzügyi, számviteli, és megfelelőségi területeken. A Software-as-a-Service (SaaS) üzleti modelljének köszönhetően stabil és ismétlődő bevételi forrással rendelkezik.
  • A vállalat konzisztens árbevételnövekedést produkált az elmúlt években, és sikeresen növelte is azt évi 16-22 százalékkal.
  • 2020 végére 348 millió dolláros bevételt várnak, ami év/év alapon 16,82 százalékos növekedést fog jelenteni a koronavírus elleni nehézségek dacára is.

Cégprofil

A Workiva Inc. egy globális Software-as-a-Service (SaaS) vállalat, amely felhőalapú jelentési és megfelelőségi platformot kínál. A Workiva lehetővé teszi a kapcsolt adatok felhasználását és a jelentések automatizálását a pénzügyi, számviteli, kockázati és megfelelőségi területeken. A vállalatot 2008-ban alapították, székhelye az iowai Ames-ban található.

Iparági áttekintés

A cégek pénzügyi osztályainak magas fenntartási költségei miatt a folyamatok automatizálását elősegítő szoftverek kimagasló értéket teremtenek a vállalatok számára. Nem csak jelentős mennyiségű munkaórát spórolnak meg, de jelentős mennyiségű adatot is gyűjtenek, melyek hatékony elemzése elősegíti a megalapozottabb vezetői döntéshozatalt és így a hatékonyabb működést. A pontos és időben elkészített jelentések ráadásul nem csak a vezetés számára nyújtanak értéket, hanem a szabályozó hatóságok és a részvényesek számára is. Tekintve hogy minden vállalatnak szabályzott rendszer szerint kell vezetnie pénzügyeit, a potenciális piac a fent bemutatott eszközök iránt hatalmas (jelenleg éves szinten meghaladja a 12 milliárd dollárt), ami csak dinamikusan növekszik tovább.

A vállalati adatok mennyiségének gyors növekedése, ezek hatékony elemzése és riportálása, valamint az üzleti folyamatok automatizálása várhatóan több iparágban is ösztönzi majd a növekedést. A pénzügyi és számviteli osztályok azonban jelenleg meglepően alacsony szinten használják ki az automatizálási lehetőségeket, a munka nagy részét még mindig manuálisan végzik, így az iparág a felfutási periódusának elején jár.

A Deloitte 2019-es iparági riportja szerint a vállalatok 22,4 százaléka rendelkezik magas szinten automatizált pénzügyi és számviteli rendszerrel, és csupán 1,5 százalék alá tehető azon vállalatok aránya, melyek rendszerei teljesen automatizáltak.

Deloitte egy másik riportja szerint 2025-re a vezető vállalatok eljuthatnak oda, hogy mind a pénzügyi tényadataikat, mind az előrejelzéseiket igény szerint azonnal össze tudják állítani. Más szóval a vállalatok át tudnak majd állni a hagyományos riportálási ciklusokról a valósidejű riportálásra. A szervezeteknek persze továbbra is meg kell felelniük a ciklikus információkra vonatkozó külsős jelentési igényeknek, de a befektetők is gyakoribb teljesítményinformációra vágyhatnak, így erre specializálódott rendszerek segítségével képesek lehetnek folyamatos, aktuális képet kapni a vállalatokról. Ezen folyamat megvalósításában a Workiva kiemelkedő szerepet tölthet be, vezető szereplővé válva egy még gyerekcipőben járó piacon.

Cégelemzés

A Workiva Inc. egy globálisan működő Software-as-a-Service (SaaS) vállalat, amely felhőalapú összekapcsolt és jelentési, megfelelőségi platformot kínál. A Workiva lehetővé teszi a kapcsolt adatok felhasználását és a jelentések automatizálását a pénzügyi, számviteli, kockázati és megfelelőségi területeken.

A Workiva alkalmazásai

A Workiva Wdata megoldása biztosítja, hogy a felhasználók nagy méretű adatbázisokat csatlakozthassanak a Workiva platformhoz. A Wdata különlegessége, hogy összekapcsolja a vállalati erőforrás-tervezés, az irányítási kockázatok és a megfelelőség platformjat, illetve külső rendszerek és felhő-alkalmazások adatait.

A Wdesk egy olyan felhő alapú platform, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy valós időben kezeljék, jelentsék, és elemezzék a fontos adatokat. Továbbá összeköti az adatokat a táblázatokban, a dokumentumokban, az e-mailekben és a prezentációkban megtalálható tartalmakkal, növelve a sebességet és pontosságot. A platformon keresztül lehetőség van pénzügyi és megfelelőségi dokumentumok kezelésére valamint azok benyújtására a hatóságok felé. A Workiva munkáját elismerve, a The American Business Awards a Wdatát az év technikai innovációjának nevezte 2019-ben.

A Workiva 2019-ben integrálta platformjait a BlackLine-nal, amely könyvelési és zárási folyamatokat támogató szoftverek gyártója. Ennek során a könyvelők összekapcsolhatják és továbbíthatják az adatokat a két vállalat között. Emellett a Workiva partneri viszonyra lépett a FloQasttal, egy pénzügyi menedzsment szoftvercéggel. Mindkettő jelentéstételi és megfelelőségi megoldást kínál vállalatoknak, lehetővé téve, hogy pénzügyi és megfelelőségi dokumentumaikat benyújtsák a hatóságok felé. 

Fundamentális elemzés

A vállalat konzisztens árbevétel-növekedést produkált az elmúlt években, és sikeresen és gyorsuló ütemben növelte azt évi 16-22 százalékkal. Így 2020 végére 348 millió dolláros bevételt várnak, ami év/év alapon 16,82 százalékos növekedést fog jelenteni a koronavírus elleni nehézségek dacára is. 2021 végére pedig 401 millió dollára is nőhet ez a szám, ami egy 15,23 százalékos növekedésnek felelne meg. Ennek a sikernek a titka főként az üzletmodelben rejlik, nevezetesen az állandó bevételi forrást jelentő Software-as-a-Service (SaaS) struktúrában. Más szóval ha integrálva van a Workiva platformja egy vállalat jelentési rendszerébe, akkor azt rendkívül nehéz és időigényes egy másik rendszerre lecserélni, így az ügyfelek visszatérő és stabil bevétel forrást jelentenek a Workiva számára.  

Forrás: Yahoo Finance, Workiva Inc. (WK), 2020.12.19.Forrás: Yahoo Finance, Workiva Inc. (WK), 2020.12.19.

Ügyfélkör

A Workiva ügyfelei köté tartoznak köz- és magánvállalkozások, kormányzati szervek és felsőoktatási intézmények. A vállalatnak összesen több mint 3500 ügyfele van 180 országban. A Fortune 500 cégek kb. 75 százaléka is használja a szolgáltatásait - például a Google, a Delta Air Lines és a TomTom is. 2020 tavaszától már számos európai cég is a Wdesket használja az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) jelentési megbízásainak való megfelelésre.

Fontos megemlíteni, hogy 2020 szeptemberében a Workivának 785 ügyfele volt, melynek éves szerződésértéke meghaladta a 100 000 USD-t, ami 28 százalékkal több, mint a 2019 szeptemberi 611 ügyfélé. Továbbá a vállalatnak 383 olyan ügyfele volt, akinek szerződésértéke meghaladja a 150 000 dollárt, ami 47 százalékkal több, mint 2019 harmadik negyedévében a 261 ügyfelé.

Ebből jól látszik, hogy a Workivának mind méret, típus és földrajzi elhelyezkedés szempontjából is remekül diverzifikált az ügyfélköre. Emellett a Workiva folyamatosan növeli nemzetközi jelenlétét, amit jól mutat, hogy 2019-ben irodákat nyitott Frankfurtban és Párizsban is. Ezen kívül a vállalatnak irodái vannak Amszterdamban, Londonban, az USA és Kanada szerte is.

Versenytárs-elemzés

A Workiva főbb versenytársai az Oracle, a BlackLine és a Floquast. Viszont fontos megemlíteni, hogy semelyik sem tudja teljesen helyettesíteni a Workiva szolgáltatásait. A Gartner kutató és elemző cég szerint a vállalatnak az Oracle-lel 40 százalékos átfedése van a szolgáltatások terén, míg a BlackLine és Floquast szolgáltatásainál csak 20 százalékot ér el ez a szám. Tehát ahogy fentebb is írtuk, az utóbbi két cégre inkább mint remek kiegészítő szolgáltatásokra kell tekinteni, ami akár még több potenciális vásárlót is eredményezhet. (Sorozatunk korábbi részében egyébként a BlackLine-nal alaposabban is foglalkoztunk, a cikket itt olvashatja.)

Az Oracle vállalat számos felhőalapú szolgáltatást kínál, viszont részvényárfolyama nem fog olyan kiemelkedően teljesíteni az elemzők szerint, mint a növekedésorientált Workiva.

A Workiva kiemelkedő pozícióját az is jól mutatja, hogy az elmúlt években több rangos iparági elismerést is bezsebeltek. A Deloitte 2015-ben Technology Fast 500 felmérésében, mely a leggyorsabban növő amerikai tech cégeket rangsorolja, a Workivát az ötvenedik helyre sorolta. A Gartner pedig a 2019-es Magic Quadrant elemzésében a Workivát a Cloud Financial Close Solutions kategóriában vezetőnek titulálta, a harmadik egymást követő évben.

Technikai elemzés

Forrás: Yahoo Finance, Workiva Inc. (WK), 2020.12.19.Forrás: Yahoo Finance, Workiva Inc. (WK), 2020.12.19.

Az elmúlt két hónap már-már mesébe illő emelkedése természetesen rányomta a bélyegét a WK technikai indikátoraira. Láthatjuk, hogy mind az RSI, mind a Stochastic indikátor igen magas szinten van, és az árfolyam a mozgóátlag felett, a felső Bollinger-vonalhoz közel áll. Mindemellett meg kell említeni, hogy a magas szintek ellenére eladási jelet egyik használt indikátorunk sem mutat, így a fent bemutatott erős fundamentumok mellett még a jelenlegi részvényár is kezdvező lehet egy hosszú távú befektető számára.

Szerzők: Geces Balázs (partner), Mórócz Márkó (partner)

A sorozat előző részében az NMI Holdings (NMIH) nevű vállalatot elemezték az MFC szakértői - a cég villámgyors növekedését a koronavírus sem tudta megállítani.

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

  1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
  2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Milliókat veszíthetett az, akinek Mol, OTP vagy Richter papírja van
MTI | 2021. március 3. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 807,11 pontos, 1,82 százalékos csökkenéssel, 43 595,22 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 15,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A három nagy vesztes a Mol, a Richter és az OTP volt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy átalakulás előtt áll a WallStreetBets, gyarapodott Soros György portfóliója
Eidenpenz József | 2021. március 3. 12:55
Kellemes a hangulat Európa tőzsdéin, amit a gyorsuló ütemű oltásokkal és a várható gazdasági kilábalással magyaráznak. A BUX inkább stagnál, a forint gyengülése viszont megállt. Növelte részesedéseit a Soros Fund, bár egyszerre shortol és longol is. A blokkláncra költözne a WallStreetBets.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot bukott ma, akinek OTP-papírja van
MTI | 2021. március 2. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,92 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 402,33 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Az OTP megint nagyot esett.
Részvény / Deviza / Áru Jelentettek a kínai elektromos trónkövetelők, piacot veszít a Tesla, jó hír a Moltól
Eidenpenz József | 2021. március 2. 12:25
Leült kissé a hétfői optimizmus a tőzsdéken, de Európa indexei pluszban vannak. A BUX-ot ma is a Mol húzza, amelynek marzsai szépen emelkedtek.Gyenge a forint, az OPEC-re vár az olajpiac. Az elektromos autógyártók okoztak izgalmakat, jelentett a NIO, az Xpeng, a Li Auto. Itt a Zoom Video mérlege is.
Részvény / Deviza / Áru Elindult a forint a lejtőn – két hónapja nem láttunk ilyen szintet
Király Béla | 2021. március 1. 19:15
Az elmúlt két hónapban megnyugtató távolságra került a forint a korábbi mélypontjától, és úgy tűnt, kialakulhat egy olyan sáv, amelyben tartósan mozoghat. Ennek a teteje az euróval szemben a 360-as szint volt, amelyet a múlt héten átütött, hogy aztán hétfőn tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz e viszonylatban.
Részvény / Deviza / Áru Szép napot zárt a tőzsde
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Beteljesülhet a JP Morgan legnagyobb rémálma, új front nyílt a GameStop-háborúban
Eidenpenz József | 2021. március 1. 13:03
Jó a hangulat a tőzsdéken Európában, Ázsiában egyaránt, miután az amerikai segélycsomagot elfogadta a képviselőház, jó menedzserindexek érkeztek, és a kötvényhozamok is stabilizálódtak. A BUX felülteljesítő, de a forint gyenge maradt. Felfüggesztették a kisbefektetők 15 kedvenc részvényét, pénzügyi szolgáltatásokra készül a Walmart.
Részvény / Deviza / Áru A híres cég, ami a farmerek mellett a befektetőnek is jó termést hozhat
MFC Equity | 2021. február 27. 15:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékba zuhant a MOL, az OTP, a Richter és a Telekom is
MTI | 2021. február 26. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Európában is nagy mínuszok röpködtek.
Részvény / Deviza / Áru Lezárta a felvásárlást az AKKO Invest
MTI | 2021. február 26. 18:20
Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken.
Friss
hírlevél