1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A határidős BUX éppen az azonnali index értéke alatt jár, ami ilyenkor év vége felé nem szokatlan ugyan, de nem is teljesen normális. Mi ennek a magyarázata, és hogyan lehet belőle hasznot húzni? Biztos, hogy a határidős vagy más származékos üzletek az ördögtől valók, vagy lehet ezeket okosan is használni?
(Forrás: Sxc.hu)

Szerdán reggel a BUX értéke 16 714 pont, a decemberi határidős BUX-é pedig 16 601 pont, ami nyilván komoly pesszimimizmust jelent a befektetők egy részénél. Ez a helyzet, bár mostanában nem szokatlan, kissé abszurd, legalábbis ellentmond a tankönyveknek, elméleteknek. Azt mondja ugyanis, hogy ha most a BUX-kosárnak megfelelő részvényeket vásárolnánk a megfelelő arányban, akkor többet kéne érte fizetni azonnalra (prompt), mint az alig több, mint egy hónap múlva esedékes határidő-kifutáskor.

Fizetnek azért, hogy kölcsönadhassanak

Ez nagyjából olyan, mintha egy tízezer forintos névértékű, azaz lejáratkor tízezer forintot fizető diszkont kincstárjegy megvásárlásáért egy hónappal korábban 10 500 forintot fizetnénk. (Az USA-ban és Svájcban történt hasonló az utóbbi időben, adtak el állampapírokat a kifizetési érték felett, azaz negatív hozammal is a biztonságért sóvárgó befektetőknek. Lényegében még ők fizettek azért, hogy kölcsönadhassanak) A logikus, az elméletek által is alátámasztott szint az lenne, ha a határidős BUX nagyjából a kamatoknak megfelelő értékkel lenne magasabb, tehát most körülbelül fél százalékkal. (A jegybanki alapkamat évi hat százalék, azaz havi fél százalék.)

 

A határidős BUX nagyon nagy arányban hangulatot jelez, de nem mindegy, kiét. Ha a piacon túl sokan pesszimisták, ráadásul abból a körből, amely előnyben részesíti a határidős üzleteket az azonnalinál, akkor a mostani szituáció könnyen előfordulhat. Ez a kör vélhetően főleg a kis tőkéjű, ezért tőkeáttételre szomjazó kisbefektetőké, akik gyorsan akarnak jelentős nyereségre szert tenni. (A tőkeáttétel azt jelenti, hogy a ténylegesen rendelkezésre álló tőkénknél nagyobb összeget kockáztatunk, vagy hitelfelvétellel, vagy más, hasonló effektust lehetővé tevő – származékos – üzletekkel.)

 

Az OTP esete a határidős BUX-szal

Az elmélet azt mondja, hogy a határidős BUX-nak a promt (azonnali, jelenlegi) BUX felett kell állnia, nagyjából a gazdaságban érvényes kamatszint által meghatározott mértékkel. Vagyis, például, ha most 15 000 lenne a BUX, és tíz százalék a kamatszint, a pontosan egy év múlva esedékes határidős BUX 16 500 pont kéne legyen. (Ez persze nem előrejelzés, csak egyszerűsített elméleti példa.) Ha ugyanis ennél jóval magasabb, akkor megérné sok nagybefektetőnek (intézményeknek, mint befektetési alapok, biztosítók, nyugdíjpénztárak) a BUX-kosarat összevásárolni (vagy például OTP BUX ETF-et venni a tőzsdén), és mellé határidős BUX-ot eladni. Így ugyanis jobb hozamot érne el vele, mint a kötvényekkel. Az OTP BUX ETF-nek hála, ez az út elvileg kisbefektetők számra is járható, ha olyanok lesznek valamikor a piaci körülmények, bár ez már régen nem fordult elő.

Ha pedig túl alacsony a határidős BUX, akkor egy bizonyos szinten a nagybefektetőknek érdemes lehet eladni a BUX-kosárban szereplő, meglévő részvényeiket, és ehelyett határidős BUX-ot vásárolni, mert a különbségen nyernek. A határidős BUX-nak további előnye, hogy egységnyi – mondjuk egymilliónyi – részvényportfólióra vetítve jóval alacsonyabb a brókerjutaléka, mint a promt részvényeknek. Valamint,  ha furcsán is hangzik: kamatozik, ellentétben a részvényekkel (lásd a keretes cikket). Persze nem maga a határidős kontraktus, hanem a biztosítékként letett állampapírok.

Amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon

Ilyen rövid távon azonban ezek a mechanizmusok már nem, vagy csak alig érvényesek, az idő előrehaladtával egyre kevésbé lesznek azok. Az egy hónapnyi kamatokat már könnyen lenullázhatják a költségek (brókerjutalék, számlavezetési díj), valamint a letétbe teendő állampapírok vételénél alkalmazott marzs (az eladási-vételi árfolyamok közötti árrés). Hiszen az említett példában a promt BUX csak épp egy havi kamattal, 0,5 százalékkal volt magasabb, mint a határidős. De ha valaki most gondolkodik azon, hogy magyar részvényeket vásárol, és a BUX-nak nagyjából megfelelő összetételben, akkor a határidős index valamivel jobb választásnak tűnik, mint a promt. Főleg, ha eleve van állampapírja a befektetőnek. Olcsóbb is a tranzakció, és a letétben levő állampapírok is kamatoznak.

Határidős: Az ördögtől való, vagy az angyaltól?

A határidős és más tőkeáttételes, derivatív üzleteket szokás az ördögtől valónak beállítani, olyasminek, amin iszonyú sokat lehet veszíteni, amibe már családok garmadája ment tönkre. (Főleg, hogy a 2008-ban kitört pénzügyi válság jelentős részben ezekről szól.) Ez sok szempontból igaz is, de többnyire akkor, ha a vesztesek tőkeáttételt alkalmaztak, azaz például: egymilliónyi tőkével több milliónyi részvénykockázatot vállaltak. Ha négymilliónyi részvényt veszünk egymilliónyi saját tőkével, és a részvények ára negyedével csökken, akkor ugyanis elbuktuk a teljes egymilliós tőkénket - ráadásul még az esedékes kamatokat és egyéb hitelköltségeket is.

Csakhogy van más út is, a tőkeáttétel nélküli derivatív üzlet. Ha 1,7 millió forintért veszünk részvényt, akkor 1,7 forintnyi részvénykockázatot vállalunk. Ha tíz határidős vételi BUX-kontraktust kötünk, akkor (mostani árfolyamokon, kis kerekítéssel) szintén ugyanez a helyzet. Ehhez tegyünk letétbe ugyanannyi értékű, azaz 1,7 millió forint értékű állampapírt, és akkor nem vállalunk nagyobb kockázatot, mint az első esetben, tőkeáttétel nincsen. Ha a BUX tíz százalékot esik, akkor várhatóan mindkettő pozíción nagyjából ugyanannyit vesztünk, ha emelkedik, akkor pedig nagyjából ugyanannyit nyerünk.

A „nagyjából” kitétel azt jelenti, hogy a lejáratig a határidős BUX nem hűen követi a promtot, lejáratkor azonban összeérnek. (Így ha a határidős BUX 100 ponttal van a promt alatt, mint mostanában gyakran, akkor az említett számpélda szerint eleve jobban járunk a lejáratkor 10 000 forinttal.)A határidős BUX-nál a letétbe helyezett állampapírok még kamatoznak is, a jelenlegi állapot szerint mintegy évi 130-135 ezer forintot, ami a normál részvényekkel nem történik meg. (Az osztalékok hatását a BUX index tartalmazza.)

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG