Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A határidős BUX éppen az azonnali index értéke alatt jár, ami ilyenkor év vége felé nem szokatlan ugyan, de nem is teljesen normális. Mi ennek a magyarázata, és hogyan lehet belőle hasznot húzni? Biztos, hogy a határidős vagy más származékos üzletek az ördögtől valók, vagy lehet ezeket okosan is használni?
(Forrás: Sxc.hu)

Szerdán reggel a BUX értéke 16 714 pont, a decemberi határidős BUX-é pedig 16 601 pont, ami nyilván komoly pesszimimizmust jelent a befektetők egy részénél. Ez a helyzet, bár mostanában nem szokatlan, kissé abszurd, legalábbis ellentmond a tankönyveknek, elméleteknek. Azt mondja ugyanis, hogy ha most a BUX-kosárnak megfelelő részvényeket vásárolnánk a megfelelő arányban, akkor többet kéne érte fizetni azonnalra (prompt), mint az alig több, mint egy hónap múlva esedékes határidő-kifutáskor.

Fizetnek azért, hogy kölcsönadhassanak

Ez nagyjából olyan, mintha egy tízezer forintos névértékű, azaz lejáratkor tízezer forintot fizető diszkont kincstárjegy megvásárlásáért egy hónappal korábban 10 500 forintot fizetnénk. (Az USA-ban és Svájcban történt hasonló az utóbbi időben, adtak el állampapírokat a kifizetési érték felett, azaz negatív hozammal is a biztonságért sóvárgó befektetőknek. Lényegében még ők fizettek azért, hogy kölcsönadhassanak) A logikus, az elméletek által is alátámasztott szint az lenne, ha a határidős BUX nagyjából a kamatoknak megfelelő értékkel lenne magasabb, tehát most körülbelül fél százalékkal. (A jegybanki alapkamat évi hat százalék, azaz havi fél százalék.)

 

A határidős BUX nagyon nagy arányban hangulatot jelez, de nem mindegy, kiét. Ha a piacon túl sokan pesszimisták, ráadásul abból a körből, amely előnyben részesíti a határidős üzleteket az azonnalinál, akkor a mostani szituáció könnyen előfordulhat. Ez a kör vélhetően főleg a kis tőkéjű, ezért tőkeáttételre szomjazó kisbefektetőké, akik gyorsan akarnak jelentős nyereségre szert tenni. (A tőkeáttétel azt jelenti, hogy a ténylegesen rendelkezésre álló tőkénknél nagyobb összeget kockáztatunk, vagy hitelfelvétellel, vagy más, hasonló effektust lehetővé tevő – származékos – üzletekkel.)

 

Az OTP esete a határidős BUX-szal

Az elmélet azt mondja, hogy a határidős BUX-nak a promt (azonnali, jelenlegi) BUX felett kell állnia, nagyjából a gazdaságban érvényes kamatszint által meghatározott mértékkel. Vagyis, például, ha most 15 000 lenne a BUX, és tíz százalék a kamatszint, a pontosan egy év múlva esedékes határidős BUX 16 500 pont kéne legyen. (Ez persze nem előrejelzés, csak egyszerűsített elméleti példa.) Ha ugyanis ennél jóval magasabb, akkor megérné sok nagybefektetőnek (intézményeknek, mint befektetési alapok, biztosítók, nyugdíjpénztárak) a BUX-kosarat összevásárolni (vagy például OTP BUX ETF-et venni a tőzsdén), és mellé határidős BUX-ot eladni. Így ugyanis jobb hozamot érne el vele, mint a kötvényekkel. Az OTP BUX ETF-nek hála, ez az út elvileg kisbefektetők számra is járható, ha olyanok lesznek valamikor a piaci körülmények, bár ez már régen nem fordult elő.

Ha pedig túl alacsony a határidős BUX, akkor egy bizonyos szinten a nagybefektetőknek érdemes lehet eladni a BUX-kosárban szereplő, meglévő részvényeiket, és ehelyett határidős BUX-ot vásárolni, mert a különbségen nyernek. A határidős BUX-nak további előnye, hogy egységnyi – mondjuk egymilliónyi – részvényportfólióra vetítve jóval alacsonyabb a brókerjutaléka, mint a promt részvényeknek. Valamint,  ha furcsán is hangzik: kamatozik, ellentétben a részvényekkel (lásd a keretes cikket). Persze nem maga a határidős kontraktus, hanem a biztosítékként letett állampapírok.

Amit nyerünk a réven, elveszítjük a vámon

Ilyen rövid távon azonban ezek a mechanizmusok már nem, vagy csak alig érvényesek, az idő előrehaladtával egyre kevésbé lesznek azok. Az egy hónapnyi kamatokat már könnyen lenullázhatják a költségek (brókerjutalék, számlavezetési díj), valamint a letétbe teendő állampapírok vételénél alkalmazott marzs (az eladási-vételi árfolyamok közötti árrés). Hiszen az említett példában a promt BUX csak épp egy havi kamattal, 0,5 százalékkal volt magasabb, mint a határidős. De ha valaki most gondolkodik azon, hogy magyar részvényeket vásárol, és a BUX-nak nagyjából megfelelő összetételben, akkor a határidős index valamivel jobb választásnak tűnik, mint a promt. Főleg, ha eleve van állampapírja a befektetőnek. Olcsóbb is a tranzakció, és a letétben levő állampapírok is kamatoznak.

Határidős: Az ördögtől való, vagy az angyaltól?

A határidős és más tőkeáttételes, derivatív üzleteket szokás az ördögtől valónak beállítani, olyasminek, amin iszonyú sokat lehet veszíteni, amibe már családok garmadája ment tönkre. (Főleg, hogy a 2008-ban kitört pénzügyi válság jelentős részben ezekről szól.) Ez sok szempontból igaz is, de többnyire akkor, ha a vesztesek tőkeáttételt alkalmaztak, azaz például: egymilliónyi tőkével több milliónyi részvénykockázatot vállaltak. Ha négymilliónyi részvényt veszünk egymilliónyi saját tőkével, és a részvények ára negyedével csökken, akkor ugyanis elbuktuk a teljes egymilliós tőkénket - ráadásul még az esedékes kamatokat és egyéb hitelköltségeket is.

Csakhogy van más út is, a tőkeáttétel nélküli derivatív üzlet. Ha 1,7 millió forintért veszünk részvényt, akkor 1,7 forintnyi részvénykockázatot vállalunk. Ha tíz határidős vételi BUX-kontraktust kötünk, akkor (mostani árfolyamokon, kis kerekítéssel) szintén ugyanez a helyzet. Ehhez tegyünk letétbe ugyanannyi értékű, azaz 1,7 millió forint értékű állampapírt, és akkor nem vállalunk nagyobb kockázatot, mint az első esetben, tőkeáttétel nincsen. Ha a BUX tíz százalékot esik, akkor várhatóan mindkettő pozíción nagyjából ugyanannyit vesztünk, ha emelkedik, akkor pedig nagyjából ugyanannyit nyerünk.

A „nagyjából” kitétel azt jelenti, hogy a lejáratig a határidős BUX nem hűen követi a promtot, lejáratkor azonban összeérnek. (Így ha a határidős BUX 100 ponttal van a promt alatt, mint mostanában gyakran, akkor az említett számpélda szerint eleve jobban járunk a lejáratkor 10 000 forinttal.)A határidős BUX-nál a letétbe helyezett állampapírok még kamatoznak is, a jelenlegi állapot szerint mintegy évi 130-135 ezer forintot, ami a normál részvényekkel nem történik meg. (Az osztalékok hatását a BUX index tartalmazza.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bűncselekmény lehet a Gamestop-manipuláció, gyenge tőzsdehónap a február
Eidenpenz József | 2021. január 28. 12:25
A tegnapi csúnya esés után ma is tart a tőzsdék lejtmenete, de késő délelőttre mérséklődött a veszteség Európában. A Gamestopnál felmerült, hogy nem minden zajlik törvényesen, ám a ragály addigra számos más, erősen shortolt részvényre átterjedt. Az EKB második verbális beavatkozása már nem hatott az euróra. A BUX jól bírja, a forint stabil.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat a magyar tőzsdét is lehúzta
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 19:35
Az európai börzék eséssel zártak, és a Wall Streeten is gyengüléssel indult a nap. A negatív hangulat alól nem tudta kivonni magát a magyar tőzsde sem.
Részvény / Deviza / Áru Ez lenne az utópia? Tökéletes szervátültetések és nagy profitok
MFC Equity | 2021. január 27. 19:09
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A következő részben a CareDx nevű egészségügyi vállalatot járják körül, amely a szervátültetések piacát igyekszik forradalmasítani genetika felhasználásával. 
Részvény / Deviza / Áru Elon Musk a medvepusztító spekulánsok élére állt
Király Béla | 2021. január 27. 16:02
A tőzsdéken a befektetők jó része az árfolyamemelkedésnek drukkol, de azért itt is vannak, akik az összeomlásokra fogadnak. Ez persze annak ellenére rendkívül kockázatos tud lenni, hogy vannak olyan eszközök, amelyeket a hagyományos értékelési szempontok alapján félreárazott a piac. Az ilyenkor akcióba lépő shortosok azonban a látszólag tuti belépők esetén is el tudják mindenüket veszteni.
Részvény / Deviza / Áru Verbális intervenció az EKB-nál, válságálló cégóriások a tőzsdén
Eidenpenz József | 2021. január 27. 11:38
Keveset mozdulnak ma a tőzsdék, mindenki az esti amerikai jegybanki ülést várja. A BUX a felülteljesítők közé tartozik, a Mol és az OTP húzza. Az EKB felülvizsgálhatja az euróval kapcsolatos álláspontját, ez gyengíti az eurót. Jól halad egy koronavírus-gyógyszer a Richternél. Nagyágyúk jelentenek ma Amerikában. Hosszú távon olajhiányra figyelmeztet az egyik szaklap.
Részvény / Deviza / Áru Habzsolták az aranyat a magyarok tavaly
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 11:12
Pezsgett a BÁV befektetési aranytömb (BCA) forgalma, a társaság minden idők legnagyobb árbevételét könyvelhette el 2020-ban. Ez afelé mutat, hogy a Bitcoin ismételt előretörése ellenére király marad az arany - szakértők szerint az első félévben a tavaly nyári, történelmi csúcsát is túlütheti az ára.
Részvény / Deviza / Áru Drónfejlesztő cégbe szállt be a 4iG - estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 18:33
Jó volt a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX is szépen emelkedett - igaz, viszonylag kis forgalom mellett. Tőzsdezárás után jelentette be a 4iG, hogy bevásárolta magát egy drónos cégbe; a forint gyengült estére.
Részvény / Deviza / Áru Mol-céláremelés érkezett. Tesla kontra Nio, vagy egy nevető harmadik?
Eidenpenz József | 2021. január 26. 11:38
Mínuszból pluszba fordultak az európai tőzsdeindexek, talán mert az AstraZeneca cáfolta az oltásával kapcsolatos rémhíreket. Alaposan megemelte az Erste a Mol célárát, de nem igazán lát további emelkedési potenciált. Az egyik kínai autógyártó számai sokkal jobbak lehetnek a Tesla és a Nio eredményeinél. Joe Biden is a hazai ipart fejlesztené, csak másképp. Aggódnak a kisbefektetők, és ez jó.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat rántotta a mélybe az OTP-t
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 19:20
A reggeli nyitás után még optimizmus jellemezte a tőkepiacokat, délután azonban fordult a kocka és mínuszban zárt a magyar piac. A befektetők félelmei ismét felerősödtek, a járvány kezelése éppen úgy kérdéses, mint az, mikorra sikerül leküzdeni annak hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a W alakú recesszió, életveszélyes gyúelegy készül IPO-ból és kriptodevizából
Eidenpenz József | 2021. január 25. 11:44
Nem találják az irányt a tőzsdék, de Amerikában pluszban kezdődhet a kereskedés. Az év elejét több fontos gazdaság recesszióval kezdheti, bár Magyarországon a konjunktúraindex emelkedett. A Nio új ezer kilométeres akkumulátoraival nemcsak a Teslának, de a német gyártóknak is konkurenciát jelent. Óriási gyorsjelentés-dömping jön a héten. Egyre több kriptodeviza-vállalkozás készül hagyományos részvénykibocsátásra, ami tovább növeli a tőkepiaci buborékkal kapcsolatos félelmeket.
hírlevél