BUX
37 317.04
+3.75%
+1 350.00
OTP
11 390.00
+5.46%
+590.00
MOL
2 012.00
+5.01%
+96.00
RICHTER
6 770.00
+1.80%
+120.00
MTELEKOM
394.00
-0.38%
-1.00
 
2020. május 21. 12:09

Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.

Főleg a kínai-amerikai ellentétek éleződésével magyarázzák a tőzsdeindexek mai süllyedését világszerte. De a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt is aggódnak a befektetők. Bár jöttek jó hírek is, érkezett néhány pozitív meglepetés is, például a francia és német beszerzési menedzserindexek.

A német, francia, brit tőzsdeindexek egy százalék körüli esésben vannak. Az amerikai határidős indexek is 0,6 százalékos süllyedést mutatnak. Itthon a BUX index csak 0,2 százalékkal esik, ugyanennyi az OTP gyengülése is 11 óra körül. A Mol 0,7, a Richter 0,1 százalékkal gyengül. Kissé a Magyar Telekom és az Opus is olcsóbb lett. A forint napok óta erősödik, a 348,80 forintos euró ma 50 fillérrel olcsóbb, mint tegnap. Az euró/forint azonban az utóbbi két hónapban a 349 körüli szintről rendszeresen visszapattant.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Kína itt, Kína ott

Donald Trump amerikai elnök ismét felerősítette Kína-ellenes retorikáját, azt sugallva, hogy a Kína dezinformációs és propaganda-hadjáratot folytat az Egyesült Államok és Európa ellen. Szerinte fejétől bűzlik a hal, ezúttal személyesen Hszi Csin-ping elnököt vádolta meg az akciók elrendelésével.

A Bloomberg hírlevele felhívja rá a figyelmet, hogy eddig Trump gyakran vádolta Kínát különböző cselekményekkel, például a járvánnyal kapcsolatban. Ám eddig óvatosan nyilatkozott a kínai elnökről, törődött kettejük jó viszonyával. Emellett a Fehér Ház is kritikákat fogalmazott meg Kína gazdasági és katonai politikájával kapcsolatban.

Az amerikai szenátus szerdán új szabályozást fogadott el, amely azt eredményezheti, hogy olyan kínai óriástársaságok, mint az Alibaba vagy a Baidu, törölhetők lesznek az amerikai tőzsdékről. A két ország közötti feszültségek jegyében született szabályok lényege, hogy a társaságoknak igazolniuk kell, nem állnak egyik külföldi kormány irányítása alatt sem.

Amerikai tőkéből Amerika ellen

Az amerikai törvényhozókat nyilvánvalóan nyugtalanítja, hogy sok milliárd dollár amerikai tőke folyik a kínai nagyvállalatokhoz, például nyugdíjalapokból vagy felsőoktatási célú megtakarításokból. Ezzel a pénzzel finanszírozzák azután a kínai technológiai óriások, hogy vezető pozíciókat építsenek ki minden területen, a mesterséges intelligenciától kezdve az automata járművezetésig, vagy az internetes adatok gyűjtéséig. A Baidu és az Alibaba tegnap este New Yorkban kis mértékben süllyedt, miközben a részvénypiac egésze erőteljesen emelkedett. (További cikkünk a kínai-amerikai ellentétekről itt.)

A FANG+ index egy éve (Tradingview.com). Komponensek: Facebook, Apple, Amazon, Netflix , Google, Alibaba, Baidu, NVIDIA, Tesla, Twitter. A FANG+ index egy éve (Tradingview.com). Komponensek: Facebook, Apple, Amazon, Netflix , Google, Alibaba, Baidu, NVIDIA, Tesla, Twitter.

Tegnap egyébként több amerikai internetes óriás, mint a Facebook vagy az Amazon történelmi csúcsra ért. A hasonló nagy technológiai cégeket tömörítő FANG+ index már csak egy hajszálra van a februári csúcsától (lásd a grafikont).

Fontos adat jön délután az USA-ból

Az Apple és a Google az egészségügyi hatóságok számára az egész világon platformot kínál a társadalmi érintkezések, kapcsolatok felkutatására a koronavírus-járvány megfékezésére. Eddig 22 ország jelentette be, hogy alkalmazza ezt a nyomkövető technológiát. Ez elérhető mind az iOS, mind az Android operációs rendszert használó mobil eszközökön.

Ma délután nagyon fontos adat érkezik majd az Amerikai Egyesült Államokból. Közzéteszik, hány alkalmazott jelentkezett munkanélküli támogatásért a május 16-ig terjedő egy hétben. Az elemzői becslések 2,4 millió főről szólnak. Az előző héten, amely a május 9-ig eltelt időszakra vonatkozott, majdnem pontosan hárommillióan nyújtottak be kérelmet munkanélküli ellátásért. Az utóbbi két hónapban pedig több mint 36 millió amerikai igényelt ilyen segítséget.

Drága az olaj

Az olaj ára ma is szerény pluszban van, hetek óta szinte töretlenül emelkedik. Március óta a legmagasabb szintre ért, amit egyrészt azzal magyaráznak, hogy az amerikai készletek visszaestek. Másrészt pedig a nagyobb kitermelők visszafogták kibocsátásukat. A múlt héten ötmillió hordóval csökkent az amerikai olaj készletek mennyisége a tegnapi friss adat szerint. Pedig a Reuters felmérése 1,2 millió hordó emelkedést jelzett előre.

Angela Merkel Német kancellár azt mondta, hogy a tárgyalások a Lufthansa német légitársaság kimentéséről befejezés előtt állnak. A műveletet az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. A Lufthansa a német gazdasági stabilizációs alapból 9 milliárd eurónyi segítséget kérvényezett. A tárgyalások hetek óta tartanak.

Ma több országban ünnepnap van, elsősorban Észak-Európában és Svájcban, mert Krisztus mennybemenetelét ünneplik.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Veszélyes vizeken az OTP, csalnak az olajjal
Eidenpenz József | 2020. június 3. 18:17
Tart az optimizmus a tőzsdéken, a befektetők a gazdaság gyors talpraállásában bíznak. Az olajpiac a holnapi OPEC-ülésre vár, miközben nagyon ellentmondásos, pozitív és negatív hírek is érkeznek. A német DAX és a magyar BUX valósággal száguldott, de az egyik brókercég már bizonytalannak tartja a folytatást és új stop loss-árszintet állapított meg az OTP-re. Holnap az EKB is bejelentést tehet.
Részvény / Deviza / Áru A válságkezelésbe belebukhat Trump, pocsék hírre emelkedik a Mol
Eidenpenz József | 2020. június 3. 11:10
Az amerikai zavargások hidegen hagyják a tőzsdéket, vagy pedig éppen azért emelkednek, mert Donald Trump elnök annyira rosszul kezeli a helyzetet, hogy bele fog bukni? Európában még jobban száguldanak az indexek, ma a lengyel és magyar tőzsde is kitett magáért. Az OTP és a Mol egyaránt száguld, pedig rossz hírek jöttek az olajtársaság finomítói marzsairól.
Részvény / Deviza / Áru Amerika tőzsdéi elszakadtak a külvilágtól, a BUX meg Európától
Eidenpenz József | 2020. június 2. 18:35
Legalább öt rendőrt meglőttek, boltokat, szupermarketeket gyújtanak fel az USA-ban, az amerikai indexek erre ezen a héten is tovább emelkednek. Az S&P 500 és a Dow Jones új három hónapos csúcsokat értek el ma. A BUX alig tudott feljebb menni, pedig az OTP kitett magáért. A forint viszont erős.
Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a forint, jelentett az Opus, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. június 2. 11:44
Péntek este és hétfőn több forinttal olcsóbb lett az euró, jelenleg alulról ostromolja a 345 forintot. Az USA-ban az erőszakos tüntetéshullám ellenére pozitív a tőzsdei hangulat, kontinensünkön is folytatódik az optimizmus. A német kormány ötmilliárd eurót szánna autóvásárlási támogatásokra, emiatt száguldanak az autórészvények. A magyar piacot az OTP húzza, jó formában van a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Friss
hírlevél