BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 21. 09:59

A pekingi vezetésnek vissza kell fognia a nacionalista indulatokat, hiszen a szociális médiát elöntötték azon vélemények, miszerint eljött az ideje lerohanni Tajvant. Washington padlógázzal tartóztatja le azon, többségében kínai származású kutatókat, akik részt vesznek Peking „Ezer Tehetség Programjában.” Káncz Csaba jegyzete.

Tegnap tovább eszkalálódott a politikai feszültség Washington és Peking között. Egyrészt Trump egy Twitter-üzenetében a járvány kapcsán tömeggyilkossággal vádolta meg Kínát. Másrészt Pompeo külügyminiszter gratulált Caj Jing-vennek, Tajvan újraválasztott elnökének, aki beiktatási beszédében elutasította az ”egy ország, két rendszer” elvét. A félreértések elkerülése végett Pompeo lépésére elsőként a kínai Védelmi Minisztérium reagált, amely szerint a Néphadsereg (PLA) adott esetben „minden szükséges lépést megtesz Kína szuverenitásának védelmében”.

Ahhoz képest, hogy amerikai külügyminiszter évtizedek óta először gratulált nyilvánosan a megválasztott tajvani vezetőnek - egyben „elnöknek” nevezve őt -, a kínai kommunista párt reakciója hűvös és lekezelő maradt. A pekingi vezetésnek vissza kell fognia a nacionalista indulatokat, hiszen az elmúlt hetekben a szociális médiát elöntötték azon vélemények, miszerint a hadseregnek most kell kihasználnia a járvány okozta amerikai meggyengülést, és eljött az ideje lerohanni Tajvant. Peking soha sem zárta ki Tajvan fegyveres visszafoglalását, de helyi szakértők szerint a kommunista vezetés egyelőre kivár és hosszabb távban gondolkodik.

Fogyatkozó számú tehetségek

Bár az európai közvélemény egyelőre nem nagyon értesült róla, Washington az utóbbi hónapokban padlógázzal tartóztatja le azon, többségében kínai származású kutatókat, akik részt vesznek Peking 2008-ban létrehozott „Ezer Tehetség Programjában.” A Pentagon legutóbbi (2019. májusi) jelentése a kínai hadseregről megállapítja, hogy az „Ezer Tehetség Program” nemcsak kereskedelmi célokat szolgál, hanem támogatja a Kínai Néphadsereg nagyarányú modernizációs programját. Trump környezetéből nézve ez a program egy olyan államilag támogatott agyelszívó, technológia-fejlesztő és hírszerző stratégia, amelynek keretében Kína a mesterséges intelligencia (AI), a robotika és a génmanipuláció terén átvenné a globális vezetést.

Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban 2020. május 18-án. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban 2020. május 18-án. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills

Egy februári előadásában Christopher Wray, az FBI igazgatója kijelentette: „Kína veszélyezteti az amerikai gazdaságot – és nemzetbiztonságot – azon lankadatlan erőfeszítésével, amellyel érzékeny technológiákat és a tulajdonost illető információkat lop el amerikai vállalatoktól, akadémiai intézetektől és egyéb szervezetektől”. Hozzátette, hogy az FBI és az Igazságügyi Minisztérium felelősségre vonja az ebben résztvevőket és megvédi az amerikai innovációkat.

Véget ért egy korszak

Valójában a kínai gazdasági kémkedés megállítására Jeff Sessions legfőbb ügyész már 2018 novemberében útnak indította azt a „Kína Kezdeményezés” nevű programot, amelyet az Igazságügyi Minisztérium nemzetbiztonsági részlege működtet. A szenátus 109 oldalas kétpárti jelentése ezzel kapcsolatban tavaly megállapította, hogy a világ országai közül Kína próbálja legagresszívabban kihasználni az USA nyitottságát, külön kiemelve az „Ezer Tehetség Program”-ot, amellyel behatoltak amerikai laboratóriumokba. A Kezdeményezés útnak indítása óta az amerikai igazságszolgáltatás több tucat professzort, mérnököt és üzletembert vont vád alá és börtönzött be.

A Kezdeményezés vezetője, John Demers szerint azon 6 ezer kínai kutató közül, akik ösztöndíjat kaptak az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettől, 180-an jelenleg vizsgálat alatt állnak szellemi tulajdonjog megsértésének vádjával. Az amerikai Oktatási Minisztérium jelenleg 9 egyetemet vizsgál azon 1965-os törvény alapján, amely szerint jelenteni kell (kellett volna) minden olyan külföldi adományt, amely meghaladja a 250 ezer dollárt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél