BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 21. 09:59

A pekingi vezetésnek vissza kell fognia a nacionalista indulatokat, hiszen a szociális médiát elöntötték azon vélemények, miszerint eljött az ideje lerohanni Tajvant. Washington padlógázzal tartóztatja le azon, többségében kínai származású kutatókat, akik részt vesznek Peking „Ezer Tehetség Programjában.” Káncz Csaba jegyzete.

Tegnap tovább eszkalálódott a politikai feszültség Washington és Peking között. Egyrészt Trump egy Twitter-üzenetében a járvány kapcsán tömeggyilkossággal vádolta meg Kínát. Másrészt Pompeo külügyminiszter gratulált Caj Jing-vennek, Tajvan újraválasztott elnökének, aki beiktatási beszédében elutasította az ”egy ország, két rendszer” elvét. A félreértések elkerülése végett Pompeo lépésére elsőként a kínai Védelmi Minisztérium reagált, amely szerint a Néphadsereg (PLA) adott esetben „minden szükséges lépést megtesz Kína szuverenitásának védelmében”.

Ahhoz képest, hogy amerikai külügyminiszter évtizedek óta először gratulált nyilvánosan a megválasztott tajvani vezetőnek - egyben „elnöknek” nevezve őt -, a kínai kommunista párt reakciója hűvös és lekezelő maradt. A pekingi vezetésnek vissza kell fognia a nacionalista indulatokat, hiszen az elmúlt hetekben a szociális médiát elöntötték azon vélemények, miszerint a hadseregnek most kell kihasználnia a járvány okozta amerikai meggyengülést, és eljött az ideje lerohanni Tajvant. Peking soha sem zárta ki Tajvan fegyveres visszafoglalását, de helyi szakértők szerint a kommunista vezetés egyelőre kivár és hosszabb távban gondolkodik.

Fogyatkozó számú tehetségek

Bár az európai közvélemény egyelőre nem nagyon értesült róla, Washington az utóbbi hónapokban padlógázzal tartóztatja le azon, többségében kínai származású kutatókat, akik részt vesznek Peking 2008-ban létrehozott „Ezer Tehetség Programjában.” A Pentagon legutóbbi (2019. májusi) jelentése a kínai hadseregről megállapítja, hogy az „Ezer Tehetség Program” nemcsak kereskedelmi célokat szolgál, hanem támogatja a Kínai Néphadsereg nagyarányú modernizációs programját. Trump környezetéből nézve ez a program egy olyan államilag támogatott agyelszívó, technológia-fejlesztő és hírszerző stratégia, amelynek keretében Kína a mesterséges intelligencia (AI), a robotika és a génmanipuláció terén átvenné a globális vezetést.

Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban 2020. május 18-án. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetőkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban 2020. május 18-án. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills

Egy februári előadásában Christopher Wray, az FBI igazgatója kijelentette: „Kína veszélyezteti az amerikai gazdaságot – és nemzetbiztonságot – azon lankadatlan erőfeszítésével, amellyel érzékeny technológiákat és a tulajdonost illető információkat lop el amerikai vállalatoktól, akadémiai intézetektől és egyéb szervezetektől”. Hozzátette, hogy az FBI és az Igazságügyi Minisztérium felelősségre vonja az ebben résztvevőket és megvédi az amerikai innovációkat.

Véget ért egy korszak

Valójában a kínai gazdasági kémkedés megállítására Jeff Sessions legfőbb ügyész már 2018 novemberében útnak indította azt a „Kína Kezdeményezés” nevű programot, amelyet az Igazságügyi Minisztérium nemzetbiztonsági részlege működtet. A szenátus 109 oldalas kétpárti jelentése ezzel kapcsolatban tavaly megállapította, hogy a világ országai közül Kína próbálja legagresszívabban kihasználni az USA nyitottságát, külön kiemelve az „Ezer Tehetség Program”-ot, amellyel behatoltak amerikai laboratóriumokba. A Kezdeményezés útnak indítása óta az amerikai igazságszolgáltatás több tucat professzort, mérnököt és üzletembert vont vád alá és börtönzött be.

A Kezdeményezés vezetője, John Demers szerint azon 6 ezer kínai kutató közül, akik ösztöndíjat kaptak az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettől, 180-an jelenleg vizsgálat alatt állnak szellemi tulajdonjog megsértésének vádjával. Az amerikai Oktatási Minisztérium jelenleg 9 egyetemet vizsgál azon 1965-os törvény alapján, amely szerint jelenteni kell (kellett volna) minden olyan külföldi adományt, amely meghaladja a 250 ezer dollárt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél