<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdék hangulata továbbra is pocsék, az európai indexek két százalék feletti esést produkálnak, az OTP bezuhant tízezer alá, az euró három forinttal lett drágább. A BUX gyengeségének két fő oka lehet, a magas kötvényhozamok és a rengeteg politikai jellegű bizonytalanság, mint a háború, az árstop, a kamatstop.

Biztató kezdet után tegnap mínuszban zártak az amerikai tőzsdék, amihez a várnál valamivel magasabb inflációs adat és egy gyengécske brit GDP-szám is hozzájárulhatott. Európából ráadásul érkezett egy sor kiábrándító vagy gyenge gyorsjelentés is, mint a Siemens, a Varta, a Hargreaves Lansdown, a BMW vagy a Merck. Ráadásul a német nagykereskedelmi agrártermék-árindex 61 éve nem látott, 34,7 százalékos éves ugrást produkált.

A középpontban továbbra is főleg az inflációs és kamatemelési félelmek, a recessziós aggodalmak állnak. Ma Európában így még erősödni is látszik a rosszkedv, a német DAX index 2,2, a francia és a brit 2,4 százalékkal szánkázik le. Az amerikai határidős indexek is fél-egy százalékkal esnek tovább.

Itthon a BUX index másfél százalékkal süllyed, a befektetők számára különösen az OTP három százalékos esése lehet fájdalmas. A részvény ezzel március eleje óta először ismét tízezer alá pottyant, pedig sok brókercég még most is 15 ezernél is többre tartja. A Mol és a Richter egy százalékkal gyengült, a Telekom 0,8 százalékkal emelkedik.

Árfolyamok és grafikonok

Nincs több kamat, szakad a forint

A forint 0,8 százalékkal gyengül, az euró három forinttal drágább, 382,30 az értéke. A forintgyengülést a nemzetközi folyamatokon túl erősítheti, hogy az áprilisban közel 21 éves csúcsra ugró hazai éves infláció ellenére az MNB a mai egyhetes betéti tenderen nem emelt a kamaton.

A lengyel zloty egyébként szintén fél százalékkal gyengébb lett ma. A cseh korona viszont stabil, annak ellenére, hogy ott új jegybankvezetés jön, amely csökkenti a kamatemelések valószínűségét. (De ez már korábban is beépülhetett az árfolyamba.)

A kriptodeviza-piac nagy fontosságú, korszakhatárnak tekinthető fejleményeiről lásd:

Jót jelentett a Telekom

Közzétette első negyedéves gyorsjelentését a Magyar Telekom, az elemzők szerint a vártnál sokkal erősebb számok jöttek.

  • Szép növekedést mutatott be a bevételeknél, valamint a profitszámoknál is írta a KBC Equitas. A mobiladat iránti igény folyamatosan erősödik, az egyéb szegmensek is jól szerepeltek, közben pedig a költségeket is jól kontrollálja a cég. Ez alapján a jövő évi osztalékelvárások is fokozódhatnak a befektetők részéről, ami hosszú távon akár az árfolyamnak is jót tehet.
  • Árbevétele éves bázison 8,4 százalékkal 175,9 milliárd forintra emelkedett a negyedév során, mely megelőzte az elemzők által jósolt 6 százalékos bővülést közölte az Equilor Befektetési Zrt. Összességében pozitív meglepetésekkel tarkított negyedévet zárt. Egyébként ismét aukción keresztül fogja lebonyolítani a sajátrészvény-visszavásárlási programját, amelyre május 17-én kerül sor.

Nesze neked, szankciók!

Németország márciusban, azaz a háború kitörését követő első hónapban jelentősen többet fizetett az Oroszországból származó importért, amelynek értéke a nyugati szankciók ellenére 77,7 százalékkal 4,4 milliárd euróra nőtt. Ennek oka a magasabb nyersanyagárakban keresendő – írta az N-Tv.de.

Európai olaj- és földgázárfolyamok. Tradingview.comEurópai olaj- és földgázárfolyamok. Tradingview.com

A legfontosabb importáruk a nyersolaj és a földgáz voltak, ezek értéke 56,5 százalékkal 2,4 milliárd euróra nőtt, annak ellenére is, hogy az importált mennyiség 27,8 százalékkal csökkent. Az Oroszországba irányuló német export viszont 58,7 százalékkal, mintegy egymilliárd euróra mérséklődött.

Nagy kockázati felárral forog a BUX

Miért van 40 ezer pont közelében a BUX, közel a március eleji 38 ezerhez? Magyarországon, de globálisan sem a profitkilátások visszaesése a fő probléma – írja az Erste Befektetési Zrt. A részvénypiacok esését az értékeltség (P/E) visszaesése okozta.

  • Az egyik fontos tényező a magyar állampapírhozamok, ezen keresztül a diszkontfaktorok emelkedése. A hazai tíz éves hozamok az év eleji kettő százalékról 7,5 százalékra emelkedtek, megváltozott a befektetési környezet.
  • A másik ok a rengeteg bizonytalansági tényező. Az orosz-ukrán háború a három legnagyobb blue-chip részvényre közvetlenül vagy közvetve jelentős hatással van. (Olajembargó, orosz, ukrán bankbezárások, árstop, kamatstop stb.) Így az elemzők nem tudnak számolni, a befektetők is félnek, emiatt megnövelt kockázati felárat alkalmaznak a magyar részvénybefektetésekre során.

A magyar részvénypiac a brókercég szerint olcsó, 6-os P/E (árfolyam/nyereség hányados) alatt forog, ami fele a németnek. Mégsem keresett a magyar részvénypiac.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10465 10070 10470 +5,66% 0 0 5 711 955 690 Ft 2022-05-23 17:14:44
MOL 2842 2738 2848 +5,26% 0 0 2 944 979 606 Ft 2022-05-23 17:07:34
MTELEKOM 411 403 412 +0,49% 0 0 93 347 605 Ft 2022-05-23 17:14:41
RICHTER 7665 7400 7700 +2,34% 0 0 1 756 652 080 Ft 2022-05-23 17:05:57
OPUS 189 186 191 +0,53% 0 0 10 136 113 Ft 2022-05-23 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Sehogy sem akar erősödni a forint – nem úgy az OTP!
Csabai Károly | 2022. május 23. 11:57
A hazai fizetőeszköz még az elmúlt időszak dollárgyengülése ellenére sem volt képes jelentős erősödést produkálni. Ezzel szemben az OTP és a Mol európai szinten is megsüvegelendő pluszban tartja a BUX-indexet. A szűkülő kínálat hatására drágul az olaj. Ezúttal az Európai Központi Bank (EKB) elnöke jelezte, hogy szabályozni kéne a kriptopiacot.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a Tesla, sorra jönnek a pofonok
Király Béla | 2022. május 22. 11:46
A világ legértékesebb autógyártó vállalata egy hónap alatt 342 milliárd dollárt veszített az értékéből. Összehasonlításképpen: ez két évnyi magyar GDP-nek felel meg. A helyzet azonban romolhat, mivel Elon Musk össztűz alá kerülhet.
Részvény / Deviza / Áru A lehetséges olajembargót nyögi a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 17:03
A vezető részvények a Richter kivételével mínuszban zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tért magához az OTP
Király Béla | 2022. május 20. 12:55
Csütörtökön alaposan megborították a magyar részvénypiacot, nagyot esett az OTP és a Mol is. A bank a pénteki kereskedésben sem tudott javítani, délelőtt 2 százalékos esést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt az OTP, zuhant a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 18:05
Nagyot esett csütörtökön a magyar részvénypiac, a két legnagyobb forgalmú részvény jelentősen veszített értékéből. Ez ugyanakkor nem terjedt át a forint piacára, amely stabil volt ez euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Kidobják a Teslát az elitklubból, megint a Richter van az élen Pesten
Eidenpenz József | 2022. május 19. 11:37
Európa jókora eséssel igyekszik behozni a tegnapi lemaradást, de az USA-ban is gyenge nyitás várható. Pesten is repkednek a mínuszok, a forint a vesztesek között van, a Richter legalább tartja magát. A Teslánál baleseteket vizsgálnak, és kiteszik egy fontos indexből.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musknál betelt a pohár - elárulta, legközelebb kire fog szavazni
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 09:12
Elon Musk milliárdos amerikai befektető közölte, hogy míg korábban a Demokrata Pártra szavazott, a jövőben már a Republikánus Pártra fog voksolni.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Összeomlik-e a magyar lakáspiac? Aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2022. május 18. 10:47
A tegnapi optimizmus mára elillant, amiben nagy szerepe lehetett Jerome Powell Fed-elnök héja beszédének. Az emelkedő kamatok mellett a magyar ingatlanpiac, lakáspiac kilátásait mérlegelik sokan. A magas energiaárakat kétféleképp is próbálják letörni. A tegnapi aukció csak kérészéletű fellendülést okozott a Telekom árfolyamában.
Részvény / Deviza / Áru Egy előre bejelentett spontán összeomlás története
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:23
A terra (LUNA) rendszer összeomlását hónapok óta jósolták a szakemberek, a szervezők és a befektetők egy része azonban vakon és süketen rohant a végzetébe. Az árupiaci árfolyamok emelkedését, a magas olajárat már a háború előtt is meg lehetett figyelni, a beruházások elmaradása miatt pedig egy békekötés után is tovább tarthat, mondta kollégánk a Trend FM-ben.
hírlevél
Ingatlantájoló