5p

A kriptodeviza-piacon durván felgyorsult az esés, de a bitcoin és az ether most csak a jéghegy csúcsa. Az utóbbi egy év egyik legsikeresebb érméje, a terra (LUNA) értékének majdnem száz százalékát elvesztette, és az eset az egész szektort átalakíthatja.

A kriptodeviza-piac hosszú együttmozgás után egyértelműen elvált a részvénypiacoktól, és zuhanó üzemmódba kezdett az utóbbi pár napban. A teljes piaci kapitalizáció 18 százalékkal zuhant 24 óra alatt, 1220 milliárd dollárra, vagyis 268 milliárd dollárnyi érték vált köddé. (Elvileg, legalábbis.)

Az utóbbi egy napban a bitcoin mintegy 12 százalékkal 26 944 dollárra, az ether 20 százalékkal 1837 dollárra esett. Egy hét alatt pedig már mínusz 32, illetve 38 százaléknál tartanak. (Az esés alja egyébként 26 911 és 1825 dollárnál volt – eddig.)

Népszerű kriptodevizák árfolyama 2022-ben. Tradingview.com
Népszerű kriptodevizák árfolyama 2022-ben. Tradingview.com

Altcoin-jégkorszakban vagyunk

Az igazi zuhanás azonban az “altcoinok”, közepes és kisebb piaci összértékű (kapitalizációjú) érmék piacain bontakozott ki. Például (heti szinten):

  • Binance (BNB): –42 százalék
  • Solana (SOL): –57
  • Cardano (ADA): –52
  • Polkadot (DOT): –53
  • Avalanche (AVAX): –62
  • Polygon (MATIC): –53
  • NEAR (NEAR): -58
  • Fantom (FTM): –70

Mínusz 99,8 százalék egy hét alatt

De a kisebbek egy része, például a DeFi-alkalmazások érméi még ennél is rosszabbul jár(hat)tak.

A kutya azonban valójában a terra (LUNA) földjén van elásva, amely napok óta izgalomban tartja a teljes szektort. Az utóbbi egy év egyik legsikeresebb érméje egyetlen nap alatt 97 százalékkal, egy hét alatt pedig 99,8 százalékkal zuhant, vagyis értéke lényegében lenullázódott. Nyolcvan dollár környékéről 13 centre ment le. (Frissítés: már csak nyolc cent.) Ez nyomasztja az egész kriptodeviza-szektort, és komoly rendszerszintű kérdéseket, kockázatokat vet fel.

Friss kriptodeviza-árfolyamokat itt talál

Az instabil stabilérme kálváriája

A hozzá szorosan kapcsolódó UST “stabilérme”, amelynek értéke szorosan egy dollár körül kellene legyen, jelenleg 57 cent. A zuhanást okozó lavinát, önmagát erősítő ördögi kört állítólag az okozta, hogy ebből adott el valaki egy nagyobb, százmillió dolláros nagyságrendű tételt. Ettől azután mások pánikba estek, majd pedig egyre többen és többen. (Az UST-re nagyon magas kamatot fizettek, ezért rengetegen vették korábban alacsony kockázatú megtakarításként is.)

Az UST egy “algoritmikus stabilérme”, aminek a lényege, hogy az árfolyamot nem dollár letétbe helyezésével tartják egy dolláron (mint az USDT, azaz tether és az USDC esetében), hanem egy piaci mechanizmus segítségével. Ha az UST árfolyama túl magas lenne, akkor több UST-t bocsátanak ki, és ezzel lefelé nyomják az árat. Ha az árfolyam túl alacsony, akkor UST-t vesznek – LUNA ellenében –, ezzel felfelé húzva az árat. (Persze ezzel nő a piacon levő LUNA mennyisége.)

Bitcoint öntöttek a piacra

Ez eddig elég jól működött, csak kisebb döccenőkkel (ahogy más algoritmikus stabilérméknél is, mint a klasszikus DAI). De most komolyan felborult az algoritmikus kötés, a kapcsolat (a “peg”). Most sem a terra, sem az UST nem kell senkinek, sőt szabadulnának tőle, így az előbbi teljesen, az utóbbi részben értéktelenné vált.

Kriptodevizák és hazárd. Pixabay.com
Kriptodevizák és hazárd. Pixabay.com

A helyzetet bonyolítja, hogy az UST értékének megőrzése érdekében, plusz biztosítékként a rendszer irányítói (egy koreai programozócsoport és egy kockázatitőke-társaság) az utóbbi időben jelentős mennyiségű, több milliárd dollárnyi (!) bitcoint is felvásároltak. Most ennek eladásával megpróbálták az árfolyamot stabilizálni, de sikertelenül. Így a hirtelen, napok vagy talán órák alatt eladott nagy mennyiségű bitcoin is lefelé nyomta az egész piacot.

Lehman Brothers vagy ukrajnai háború?

Az eset jóval túlmutat az általános kriptopiaci áresésen, amire korábban is volt példa, vagy a Terra protokol valószínűsíthető végzetén. A kritpodeviza-szektor régóta dolgozik azon, hogy meghízható, stabil, a mainstream pénzügyi szektortól független (decentralizált) és jól kezelhető saját fizetőeszköze egyen. Erre az algoritmikus stabilérmék látszottak a legalkalmasabbnak. Ezek az álmok is romba dőlhetnek a Terra kártyavárral együtt.

Az eset jelentősége a kriptodeviza-szektorban hatalmasnak számít, vannak, akik a Lehman Brothers-válsághoz hasonlítják, mások az ukrajnai háború kitöréséhez. A stabilérmék a kriptodevizák kereskedelmének, hitelezési folyamatainak olaját, üzemanyagát jelentik. Az amerikai pénzügyminiszter is szükségesnek tartotta megszólalni az ügyben, neki kiváló ürügy lesz ez a szektor szigorúbb szabályozására. Mindenképpen új korszak kezdődik.

Csalódás volt a Coinbase gyorsjelentés is

A héten egyébként Coinbase gyorsjelentés is érkezett, ez volt az a nagy kriptodeviza-kereskedési platform, amelynek tőzsdére vitele tavaly májusban nagy médiafelhajtás közepette zajlott. De utána a bitcoin is és a cég részvénye is hónapokra visszaesett.

A jelentésben most a várakozásoktól elmaradó bevétel szerepelt, ami csak részben érthető, mert már az év első negyedéve is a lefelé csorgó árfolyamokról és a csökkenő forgalomról szólt a kriptodeviza-piacon.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14510 14510 14650 -0,92% 0 0 3 861 881 470 HUF 2023-12-06 17:08:40
MOL 2810 2784 2828 -0,35% 0 0 768 036 412 HUF 2023-12-06 17:09:49
MTELEKOM 643 618 648 +3,54% 0 0 648 726 109 HUF 2023-12-06 17:08:41
RICHTER 8905 8805 8940 +1,25% 0 0 823 820 915 HUF 2023-12-06 17:12:15
OPUS 380 376 380 +0,40% 0 0 59 393 541 HUF 2023-12-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mi történt ma a forinttal? Mutatjuk!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Rejtély, hogy mi történt ma az OTP-vel
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 15,34 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 58 447,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rekordot döntött a BUX, a DAX, az arany, a bitcoin, de miért?
Eidenpenz József | 2023. december 6. 11:57
Enyhén pozitív a hangulat a tőzsdéken, az autóipar vitte csúcsra a DAX indexet, és a BUX-nak is sikerült tegnap remekelnie. Rekorddöntés után kissé visszahúzódott az arany, újabb másfél éves csúcsra ment a bitcoin. Elon Musk egymilliárd dollárt szeretne begyűjteni, gyengélkedik a hazai gazdaság.
Részvény / Deviza / Áru Dörzsölheti a szemét, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 07:23
Erősebben nyitotta a szerdát a hazai fizetőeszköz a keddi zárásnál.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodhatunk földgázügyben? Miért száguld a Telekom?
Eidenpenz József | 2023. december 5. 12:25
Enyhén pozitív az európai tőzsdék hangulata, több index csúcsközelben van, ahogy a BUX és a DAX is. Száguldott a bitcoin, már a nagy 2022. májusi összeomlás előtti szinten áll. A földgáztárolókból sokat ki kell venni a hidegfront miatt, de igazán nagy bajt nem a hőmérséklet tudna okozni, hanem az emberek.
Részvény / Deviza / Áru Ismét eljött a devizás kötvényalapok ideje?
Csabai Károly | 2023. december 5. 09:40
OTP Stratégiai Euró Kötvény Alap néven új konstrukcióval rukkol elő a legnagyobb hazai alapkezelő. A motivációkról, a célokról és az alap részleteiről beszélgettünk az OTP Alapkezelő szakértőivel, Tombácz Dóra Katalin portfóliómenedzserrel és Tóth István szenior portfóliómenedzserrel.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbb dollárral kelt a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 06:55
Az euró közel 380 forintról, a dollár pedig 350 feletti szintről indul kedden. 
Részvény / Deviza / Áru Bölcs volt, aki reggel vett sok eurót
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Vágtatott a Telekom és a Richter hétfőn
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a "nagy matekozás", elbukott a fogyókúrás gyógyszer
Csernátony Csaba | 2023. december 4. 12:08
Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG