<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Annak ellenére, hogy áprilisban közel 21 éves csúcsra ugrott az éves infláció, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a ma kora délutánra meghirdetett tenderén ugyanakkora kamattal fogad be betéteket egy hétre a kereskedelmi bankoktól, mint egy hete.

Nagy várakozás előzte meg a mai napot, a pénzpiaci szereplők kíváncsiak voltak arra, vajon a Magyar Nemzeti Bank reagál-e a múlt hónapban meglódult inflációra. Mint arról két napja beszámoltunk, a Központi Statisztikai Hivatal adata szerint az éves infláció áprilisban 9,5 százalék lett, szemben a márciusi 8,5-del, ez közel huszonegy éve, 2001 nyara óta nem látott magas szint.

Nem léptek. Fotó: MTINem léptek. Fotó: MTI

Mivel az MNB középtávú inflációs célja 3 százalék, logikusnak tűnt, hogy a jegybank lép erre a kiugró fogyasztóiár-indexre. Már csak azért is, mert az irányadó rátái ennél több százalékponttal alacsonyabbak, a hosszabb távú piaci mozgások befolyásolására alkalmas jegybanki alapkamat 5,4 százalék, míg a rövidebb távú folyamatokra hatni képes egyhetes betéteké ugyan jóval magasabb, ám még az is csak 6,45 százalék.

Az alapkamatot alapesetben havonta egyszer, általában a hónap utolsó keddjén vizsgálja felül a Monetáris Tanács - legközelebb május 31-én -, igaz, ettől a menetrendtől rendkívüli esetekben eltérhet. Ám a piacon nagyobb esélyt adtak annak, hogy az egyhetes betéti kamatok változhatnak, azokról ugyanis az MNB igazgatósága - amelynek személyi összetétele erős átfedésben van a Monetáris Tanácséval - hetente egyszer, mindig csütörtökön dönt. Legutóbb április 28-án emeltek, két nappal azután, hogy az MNB-alapkamat is magasabb lett.

Az elemzők nem zárták ki, hogy az áprilisi inflációs adatra akár már ma reagálhat a jegybank, s olyan vélemény is megfogalmazódott, miszerint az elmúlt két szigorítás 30-30 bázispontjánál nagyobb mértékben, akár 50, sőt 75 bázisponttal is megemelkedhet az egyhetes betétek kamata.

Az MNB igazgatósága azonban ezúttal nem tartotta szükségesnek a piaci folyamatokba való beavatkozást. Eszerint a ma délutáni tenderen a kereskedelmi bankok 6,45 százalékon helyezhetnek el nála betétet egy hétre, azaz ugyanannyiért, mint az előző két alkalomkor.

Úgy tűnik, ezt a piac csalódással fogadta, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a forint a mai tenderes kamatszint bejelentését követően gyengülni kezdett. Ha nem is nagy mértékben, az euróval szembeni árfolyama például fél egységgel ment fel, átlépve a 381-es szintet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG