BUX
36 860.34
+1.41%
+514.00
OTP
10 680.00
+2.20%
+230.00
MOL
2 006.00
+0.65%
+13.00
RICHTER
6 950.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
398.00
-0.38%
-1.00
 
2019. április 15. 11:52

Csendesen nyitottak a piacok hétfőn, könnyen lehet, hogy a rövid hét miatt inkább kivárás jellemzi majd a következő napokat.

Az elmúlt hetek optimizmusa után könnyen lehet, hogy visszafogottabb hét elé nézünk. Számos nagy piacon ugyanis a hét utolsó napján nagypéntek, majd a jövő hét első napján húsvét miatt nem lesz kereskedés. Az ilyen hosszabb szünetek előtt pedig általában inkább kivárás szokta jellemzeni a piacokat. Ennek az elvnek persze ellent mond, hogy a legutóbbi hosszabb ünnepi szünet környékén, karácsonykor a leállás helyett "vérfürdőt" láthattunk a tőzsdéken.

1; Optimizmus a nemzetközi piacokon

A továbbra is húzódó amerikai-kínai megállapodás és az előzetesen pesszimista gyorsjelentési várakozásoktól lehetett tartani, a piacokon azonban továbbra is a bika az úr. Pénteken mind az európai, mind a tengerentúli indexek erősödtek, hétfőn pedig az ázsiai piacok is felfele mozdultak.

2; Jól indult a gyorsjelentési szezon

Köszönhető mindez egyrészt annak, hogy a kereskedelmi háború esetleges lezárását folyamatosan lebegtetik, másrészt pénteken két nagybank,  a JP Morgan és a Wells Fargo jó jelentést tett közzé. Ez persze nem garancia arra, hogy ne lenne olyan vállalat, amely nem ugorja meg a várt szintet, de a befektetők bizakodását erősítette. Ezen a héten is folytatódik a gyorsjelentési szezon, számos fontos vállalat teszi közzé negyedéves számait, így a bankok közül a Goldman Sachs, a Citigroup és a Morgan Stanley eredményeit ismerhetjük meg, de ezek mellett kiemelt figyelmet kaphat a Netflix, az IBM, és a Pepsi jelentése is.

3; Trump megint beszólt a jegybanknak

Az amerikai elnök a hétvégén egy Twitter-bejegyzésben kiemelte, hogy a jegybank kamatemelései milyen erősen visszavetették a tőzsdéket. Az elnök szerint a Dow indexe akár 10 ezer ponttal is magasabb lehetne, ha a jegybank prociklikus gazdaságpolitikát folytatna. Trump ismét hangsúlyozta, hogy szigorítás nélkül 4 százalék felett lett volna a GDP növekedése, és azt tanácsolta a Fed-nek, hogy a mérlegének leépítése helyett kezdjen új lazítási programba. Az elnök az utóbbi időben többször támadta az amerikai jegybankot, amely azonban úgy tűnik őrzi függetlenségét és igyekszik a gazdasági adatoknak megfelelően szigorúbb vagy lazább politikát folytatni.

4; A kereskedelmi háború még nyílhatnak újabb frontok

A múlt héten az amerikai-kínai tárgyalások kapcsán konkrétumok nem, csak bizakodó nyilatkozatok láttak napvilágot. Egy újabb front megnyitása viszont felvillant, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő irodája ugyanis a hét elején hozta nyilvánosságra azon európai termékek listáját, amelyekre büntetővámot vetne ki az Airbus szubvencionálása miatt. A 14 oldalas listán az élelmiszerektől kezdve a borokon, ruhaipari termékeken át helikopterekig és repülőgép-alkatrészekig számos termék található, az USA a vámok esetleges bevezetését azzal indokolta, hogy az Airbus támogatása 11 milliárdos kárt okoz a Boeingnek. Az EU is lépett a kereskedelmi szigorítás felé, és 20 milliárd euró értékű amerikai termékekre vetne ki vámokat, ha Donald Trump beváltaná a fenyegetését.

Ezek mellett az amerikai illetékesek a héten a japán vezetőkkel is tárgyalóasztalhoz ülnek,   kétoldalú kereskedelmi tárgyalások kezdődnek ugyanis. Az ügy előzménye, hogy  Donald Trump tavaly vámokat vetett ki az alumínium és acélimportra, és 25 százalékos büntetővámot helyezett kilátásba a japán autókra is. Az amerikai fél a mezőgazdasági pozíciójának megerősítését szeretné elérni a tárgyalás során, mivel jelenleg több mint 20 százalékos részesedése van a japán élelmiszerimportban, amit azonban könnyen elveszíthet, ha a riválisokat alacsonyabb vámok terhelik.

5; Fókuszban a Volkswagen

A 2018-as eladási számaihoz hasonló volumennel számol idén is a világ legnagyobb autógyártója, 6,2 millió kocsit szeretnének értékesíteni. A német nagyvállalat az év elején ugyan visszaesést könyvelt el egyik legfontosabb piacán, Kínában, ám a cégvezetők szerint az év második felében ezt le fogják dolgozni, addigra ugyanis szerintük beérnek a kínai kormány reformjai.

A Volkswagen egyébként azt is közzétette, hogy az elektromos autók terén komoly expanzió előtt állnak. A jövőben 16 üzemükben is gyártanak majd ilyen járműveket, és  2023-ra 33 különböző elektromos modellt fognak kínálni különböző márkáik, az Audi, a Volkswagen, a Skoda és a Seat alatt. Ezt támogatandó 50 milliárd euró értékben vásárol akkumulátor elemeket az elektromos autók számára.

Nem volt komoly mozgás hétfőn reggel

Sem a nagy nemzetközi tőzsdeindexek, sem a Bux esetében nem volt reggel komoly mozgás. A magyar tőzsde indexe 0,2 százalékkal gyengült, érdemleges elmozdulást csak néhány kispapír esetén láthattunk, az Autowallis 6 százalékkal ugrott meg, míg a BIF 4,5 százalékkal gyengült.

Az arany és az olaj ára 0,3 százalékkal csökkent a péntek esti szintekhez képest. A forint kis mértékben erősödött, és az euróval szemben becsúszott a 321-es szint alá.

Friss áfrolyamok >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
hírlevél