TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Minden befektető a mi időnk szerinti este 8-as lehetséges amerikai kamatemelésre figyel, az amerikaiak az elmúlt hetek legmagasabb szintjéig rántották fel piacaikat. Európa moccanni sem mer, Kína viszont a saját trendjének megfelelően esik. A Synergon ma is gyengélkedik, az olaj viszont emelkedett.

A mai amerikai kamatdöntés jelentősége igen nagy a piac számára, de a legérdekesebb az lesz, hogy végül is hogyan reagálnak rá a tőzsdék. A megelőző reakció tegnap az volt, hogy felhúzták az amerikai indexet az elmúlt hetek legmagasabb értékére. Az S&P 500 megközelítette a 2000 pontot, a nagy augusztusi letörés óta először, és így a grafikonon már nem is egy sáv, hanem sokkal inkább egy háromszög rajzolódik ki.

S&P 500

A háromszög egyik oldala az augusztusi zuhanásnak a mélypont és a kb. 2000 pontos szint közti szakasza, másik oldala maga kissé 2000 pont alatti szint, a harmadik oldal pedig a  leglényegesebb: a mélypontról 2000 pontig emelkedő vonal. Technikailag egy ilyen formációból gyakran következik kitörés: az ábra alapján a valószínűbb eset felfelé lenne, ebben az esetben az index értéke valószínűleg el is érné a 200 napos mozgóátlagot 2070 pontnál.

A mai esemény azonban olyan jelentős, és hatásai annyira felmérhetetlenek, hogy a jelenlegi technikai képet teljesen felülírhatja. Előfordulhat egy felszabadult reakció, ami az imént vázolt forgatókönyvet követi, de elképzelhető, hogy a felfokozott várakozás után ismét az eladók kerekednek felül, a piac lefordul, és akkor a 2000 pontos szint kőkemény ellenállássá válik.

Hasonlóan fontos szintre érkezett a Nasdaq Composite, ahol nem alakult ki háromszög, viszont az index értéke elérte a korábbi erős támaszt, a 4900 pontot, egyúttal megközelítette a 200 napos mozgóátlagot is. A mai nap iránya tehát itt is kulcsfontosságú a trend szempontjából: most fog eldőlni, hogy véglegesen megtört-e a 6 éve emelkedő trend.

Nasdaq Composite

Kína közben újra esik, ott nem sok jelentősége van az amerikai kamatdöntésnek. Sanghaj piacai a saját útjukat járják: ott kipukkadt egy óriási lufi, annak még zajlik az eresztése, még ha az állam fékezni is próbálja. Tegnap a Sanghaj Kompozit index felpattant a kerek 3000 pontos szintről, de ma már újra esett. Innentől ez a szint lesz a döntő: ha elesik, zavartalanul folytatódhat a lufi eresztése.

Európa mozdulatlanul várja az estét, a befektetők eltűntek, lehet, hogy mindenkit inkább a menekültkérdés foglalkoztat. A budapesti börzén sem történik értékelhető esemény, kivéve a Synergon tegnap kezdődő zuhanásának mai folytatódását, a papír 63 forinton van 4,5 százalék esés után.

Friss árfolyamok >>>

A forint tartja az elmúlt napokban elért viszonylag erős szintet 312-nél az euróhoz képest. Az olaj kissé feljebb jött: a Brent immár ismét megközelítette az 50 dollárt, a WTI 47-ig erősödött. Az arany is javult: 1120 dollárig emelkedett.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
hírlevél