<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A pénteki csúnya zuhanás után ma legalább vegyes a kép, Európában már vannak emelkedő indexek, Budapesten pedig emelkedő részvények. A BUX-ot a Mol viszi, a forint is erősödik kissé. Van, aki a Feddel, van, aki a nyaralásokkal magyarázza az esést, de a pénteki négyes opciós lejárat is szerepet játszhatott.

A múlt héten, főleg pénteken elég nagyot estek a részvényindexek, de ez a hét legalább már felemásan indul. Európában a német DAX 0,2 százalékkal emelkedni tud, és az amerikai határidős indexek is 0,2-0,4 százalékos pluszban vannak. Viszont 0,2-0,3 százalékkal süllyed a francia és a brit mutató. Az is biztató jel lehet, hogy a technológiai szektor erős, a múlt héten az S&P 500 index fő szektorai közül egyedüliként tudott pluszt felmutatni.

Itthon a BUX index is beleillik az általános képbe, pár ponttal esik, ami százalékban jelentéktelen. Az OTP stagnál 16 380 forinton, a Mol 0,8 százalékkal felfelé, a Richter 0,9-el lefelé tart. Az Opus 0,4 százalékkal esik, a Telekom fél százalékkal emelkedik.

A forint is nagyot gyengült a múlt héten, most erősödni látszik, hetven fillérrel olcsóbb lett az euró, 354,90 körül jár. Ebben holnap bőven lehet változás, jöhet csapkodás, mert az MNB monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart. Az általános várakozás az, hogy emelik majd mind az alapkamatot, mind az egy hetes, eddig irányadó kamatként működő betéti kamatot.

Árfolyamok és grafikonok

Meglepetést okozhat, ha eltérnek ettől, de a kommentárokra is figyelnek majd, a folytatás kérdéses.

Megint Kína miatt esik a bitcoin?

Az árupiacokon is vegyes a kép, az arany, az ezüst vagy a palládium emelkedik, kisebb mértékben az olaj is. A réz viszont ismét süllyed, pedig már közel 15 százalékkal van korábbi csúcsa alatt. A bitcoin újabb hét százalékos mínuszban van, 32 700 dolláron, amit a Reuters a kínai hatóságok szigorúságával magyaráz a bányászokkal szemben.

A boszorkányok péntekje a hibás?

A gyenge részvény-, áru-, sőt kriptodeviza-piaci viselkedés fő magyarázata a Fed múlt heti kommentárja lehet, amelyből az következik, hogy a vártnál korábban jöhet kamatemelés az USA-ban. A pénteki erősebb esés egyik kézenfekvő magyarázata pedig a “quadruple witching”, a négy fontos opciós termékcsoport lejárata, ami a múltban nemegyszer turbulenciákat okozott. Igaz, olyan is sokszor volt, hogy nem.

Wall Street (Pixabay.com)Wall Street (Pixabay.com)

A nyaralók nem kérnek részvényt

Az Erste Befektetési Zrt. részben inkább a nyaralásokkal magyarázza az esést:

Pénteken a négyes lejárat betett a piacoknak. Na meg az is, hogy itt a nyár, és a fejlett világban a járványhelyzet elég jó ahhoz, hogy a befektetők is a nyaraláson gondolkodjanak. Ez általában csökkenő érdeklődést von maga után. Pláne ha elég sokat mentek a részvények, és jó profittal lehet kiszállni, ráadásul az infláció körüli aggodalmak is ott vannak a levegőben.

A Fed rátett még egy lapáttal

Nem tett jót a részvénypiacoknak pénteken James Bullard kommentárja. A St. Louis-i Fed elnöke szerint akár 2022-ben is jöhet már kamatemelés – írta a KBC Equitas.

Az előző hét közepén még a 2023 elejéről szóló hírek okoztak piaci turbulenciákat, így ezek a bejelentések sem pozitívak a részvények szempontjából. A hírekre a dollár is erősödést mutatott, 1,19 alá süllyedt az EURUSD árfolyama. Kedden Jerome Powell kongresszusi meghallgatására is érdemes figyelni.

Az Eurózónából és az Egyesült Államokból is érkeznek a héten beszerzési menedzsderindexek (PMI), csütörtökön pedig a német IFO indexek jönnek.

Optimistább a hazai lakosság, nem úgy a vállalkozók

Hatalmas javulások után júniusban már ott tart az optimizmus, ahol tavaly év elején tartott – mutatja ki a GKI konjunktúraindexe. A fogyasztói bizalmi index az előző havi mínusz 18,3 pontról mínusz 14,5 pontra emelkedett, míg az üzleti a plusz 2,9 pontról 2,1 pontra csökkent – írtuk ma délelőtt.

Eladja érdekeltségét a Richter

A Richter eladja a moldáviai nagy- és kiskereskedelmi üzletrészét.

Többoldalú megállapodást kötött, mely alapján nagykereskedelmi tevékenységet lebonyolító üzleti érdekeltségét a Grin-Farm S.R.L. („Grin-Farm”) részére, kiskereskedelmi tevékenységet végző üzletrészét pedig a Birivofarm S.R.L. részére értékesíti a Moldáv Köztársaságban. A Richter a tranzakció zárásakor fizetendő vételár mintegy 62 százalékára jogosult.

A tőzsdei cég szerint a tranzakció illik üzleti stratégájába, amely során főleg a gyógyszergyártásra összpontosít.

Ajánlat a CIG Pannóniára

Benyújtották a Magyar Nemzeti Bankhoz felügyeleti jóváhagyásra a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. kötelező nyilvános vételi ajánlatát a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Részvényeire – közölte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Ám csak 327 forintot adnának a papírért, ami jelenleg 330 forinton forog. (Erről itt írtunk bővebben.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15680 15535 15700 +0,35% 0 0 5 889 151 070 Ft 2021-07-27 17:10:22
MOL 2338 2326 2364 -0,43% 0 0 789 353 788 Ft 2021-07-27 17:05:15
MTELEKOM 426 422 427 +0,35% 0 0 58 519 434 Ft 2021-07-27 17:05:25
RICHTER 7965 7905 8005 +0,13% 0 0 946 239 235 Ft 2021-07-27 17:05:09
OPUS 237 235 238 +0,85% 0 0 5 171 277 Ft 2021-07-27 17:09:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP-tulajdonosok örülhettek a legjobban a mai kamatemelésnek, meglódult a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 27. 18:04
Alacsony volt a forgalom a budapesti tőzsdén, de az OTP vezérletével legalább pluszban zárt a tőzsdeindex. A forint estére tovább erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas témák: bitcoin-árrobbanás, árupiaci őrület, osztrák munkavállalás
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 13:15
Mi lehetett a hétfői bitcoin-árrobbanás oka? Rézhiány van-e már, és meddig mehet a vörös fém árfolyama? Miért nem dobnak több rezet a piacra? Miért van a válság ellenére is csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma? Ezekről beszélt lapunk munkatársa a trend FM reggeli adásában. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Az osztalékvadászoknak is érdemes az ESG-részvények felé fordulni
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 12:28
A részvényjövedelemre törekvő befektetők jellemzően két dolgot tartanak szem előtt, az egyik a vonzó hozam, a másik az osztaléknövekedési potenciál. A Fidelity International kutatása szerint összefüggés van egy-egy cég fenntarthatósági jellemzői és historikus osztaléknövekedése között. A múltbeli teljesítmény persze nem jelent a jövőre vonatkozó garanciát, de az eredmények azt mutatják, hogy az ESG-ben élen járó vállalkozások a közgazdasági környezettől függetlenül nagyobb eséllyel kínálnak vonzó, hosszú távú hozamnövekedést, mint a sereghajtók. A stabil osztaléknövekedés némileg enyhítheti az emelkedő árfolyamokkal jellemezhető időszakok hatásait.
Részvény / Deviza / Áru Gyengüléssel várja a forint az MNB-t, fényesen teljesít a Lucid és a Tesla
Eidenpenz József | 2021. július 27. 11:25
Az európai tőzsdék jelentős mínuszban vannak, de igazán nagyot a távol-keleti indexek estek. A BUX jól tartja magát, de a forint tovább gyengült az MNB ülése előtt, 362 felett is volt az euró. Jelentett a Tesla, jól alakult a Lucid első napja. Visszapattant a bitcoin a 40 ezer dollárról.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett csökkent a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 26. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 538,93 pontos, 1,13 százalékos csökkenéssel, 46 952,76 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nem drágul az OTP, legalább öt okból száguld a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. július 26. 11:28
Nagy rali van a kriptodeviza-piacon, amit több jó hír találkozása és egy emiatt indult short-zárási hullám idézhetett elő. A részvénypiacon viszont rossz a hangulat, Ázsiában különösen nagy esések voltak, ami mögött a kommunista párt állhat. A forint gyengécske az MNB holnapi kamatdöntése előtt, a BUX-ot főleg az OTP húzza le.
Részvény / Deviza / Áru Bitcoint vegyünk vagy bitcoin-bányászt? Újabb kriptodeviza-vállalkozók mennek tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. július 25. 05:23
Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő mínusszal zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 18:38
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 265,19 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 47 491,69 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Hét éve nem látott ugrás a kávéárakban, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2021. július 23. 11:39
Az európai hangulatot a laza EKB és egyes jó gyorsjelentések alapozták meg. A BUX viszont kissé süllyed, a forint gyengül. Több éves csúcson az amerikai gázár, kilőtt a kávé és a fűrészáru ára. Újabb kriptodeviza-cégek jönnek a hagyományos tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Jászai Gellért a hét szinte minden napján növelte befolyását a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 09:31
A Jászai Gellért kizárólagos tulajdonában lévő alapkezelő magántőkealapja napok óta újra veszi a társaság részvényeit.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos