6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Jó hangulatban nyitottak az európai tőzsdék, bár a pluszok mérsékeltek. Az optimizmust részben az oltóanyagokkal kapcsolatos hírek, részben néhány vállalati óriásfúzió mozgathatja. A BUX emelkedése minimális, a forint kissé gyengül. Több magyar fertőzöttet találtak a frankfurti reptéren, mint horvátot. Eldőlni látszik a TikTok sorsa az USA-ban.

Szerény pluszban vannak ma az európai tőzsdék, a német mutató 0,1, a francia 0,3, a holland 0,2 százalékkal megy fel, miközben a londoni stagnál. Amerikában nagyobb emelkedéssel is nyithatnak a tőzsdék, legalábbis erre utal, hogy az ottani határidős indexek egy százalék körüli pluszban járnak.

Itthon a BUX index is egészen minimális pluszban van, miközben az OTP 0,7 százalékkal megy fel, a Richter stagnál. A Mol fél százalékkal, a Telekom több mint egy százalékkal esik. A forint kissé gyengül, 40 fillérrel van feljebb az euró a péntek estinél, így 357,70 forint. A dollár is gyengül kissé, az euró/dollár 1,1860. Szerény pluszban járnak a nemesfémek és szerény mínuszban a kőolaj. Már a Brent típusú olaj is tartósabban 40 dollár alá süllyedt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Oltóanyag-optimizmus

Az ígéretes tőzsdei hangulat egyik oka valószínűleg az oltóanyagokkal kapcsolatos optimizmusban keresendő. Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca Plc újraindította az Egyesült Királyságban kísérleti a Covid-19 vakcinájának vizsgálatát. (A múlt héten ideiglenesen leállították egy megbetegedett résztvevő kivizsgálása miatt.) A cég nyilatkozatai nem közöltek semmit az Egyesült Királyságon kívüli tesztek állapotáról. Az oxfordi oltóanyagot vizsgálják az Egyesült Államokban, Brazíliában, Dél-Afrikában és Indiában is.

A Pfizer Inc. vezérigazgatója, Albert Bourla szerint valószínűsíthető, hogy az Egyesült Államok az év vége előtt Covid-19 vakcinát hoz forgalomba nyilvánosan. A vállalata felkészült erre a forgatókönyvre – írta a Bloomberg.com. (Az oxfordi oltóanyagról lásd délelőtti cikkünket is.) Eközben, amint reggel írtuk, még soha nem találtak ennyi új fertőzöttet globálisan egy nap alatt, mint most. A magyar esetszám pedig a második legrosszabb, amit mértek.

Oracle-TikTok frigy jön

Az Oracle legyőzte a Microsoftot – írja a nemzetközi sajtó, mert a TikTok tulajdonosa, a Bytedance ezt a céget választotta amerikai üzletágának működtetésére. A Donald Trump amerikai elnök betiltással való fenyegetőzése árnyékában született üzlet határideje szeptember 15. A Microsoft a hétvégén bejelentette, hogy ajánlatát visszautasították (a szoftveróriás a Walmart áruházlánccal társult volna.)

Egyelőre nem világos, hogy az Oracle-TikTok üzlet csak az amerikai üzletágra vonatkozik-e, és hogyan fogják azt leválasztani a TikTok többi részétől. Az alkalmazás az egész világon népszerű. A Bytedance egy hasonló applikációt működtet Douyin néven, csak a kínai piac számára. Az sem világos, hogy a kínai hatóságok állásukat adják-e az üzletre. Korábban Pekingben nyomatékosan kijelentették, hogy nélkülük nem lehet szó tranzakcióról.

Felvásárolják a Metrót, gigafúzió a chipgyártásban

Az Nvidia Corp. beleegyezett abba, hogy 40 milliárd dollárért megvásárolja a SoftBank Group chiprészlegét, az Arm Ltd.-t. Ez lehet a félvezetőipar eddigi legnagyobb üzlete – írta a Bloomberg.com. Szintén a hétvégén a Gilead Sciences megállapodott arról, hogy megvásárolja az Immunomedics Inc.-et, mintegy 21 milliárd dollárért. A célpont főleg rákterápiával foglalkozik.

A Frankfurti Repülőtér (Pixabay.com)
A Frankfurti Repülőtér (Pixabay.com)

Európában a Metro AG kiskereskedő papírja szárnyal, mivel legnagyobb részvényese, Daniel Kretinsky cseh milliárdos cége, az EP Global Commerce felvásárlási ajánlatot tesz a még nem birtokolt Metro-papírokra. A cél, hogy részesedését 30 százalék fölé emelje. A kínai Alibaba pedig hárommilliárd dollárt szándékozik a Grab Holdings nevű ázsiai taxi– és autómegosztó (“ridesharing”) vállalkozásba fektetni.

Több magyar fertőzött Frankfurtban, mint horvát

Készült egy statisztika frankfurti repülőtéren, ami azt mutatja, hogy az egyes országokból beutazó személyek között hány százalék volt a koronavírus-fertőzöttek aránya – írta az N-Tv.de.

A felmérés július 15-e és szeptember 8-a között készült. Több mint 104 ezer utast vettek bele, akiknek a 0,85 százaléka volt pozitív. A legtöbb pozitív esetet a koszovóból érkezettek között találták, 6,38 százalékot. Utána jött Málta (4,71 százalékkal), Bosznia-Hercegovina (3,17), Magyarország (2,57), Horvátország (2,31) és Albánia (2,14). Érdekes módon Spanyolország csak 0,30, az USA 0,28 és Nagy-Britannia 0,21 százalékos fertőzöttséget mutatott.

Olcsó BUX, drága DAX?

Az említett gigafúziók dobjk fel a tőzsdéken a hangulatot az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja szerint.

A számos bejelentett tranzakció (Oracle-TikTok; Gilead-Immunomedics; Nvidia-Arm Holdings) alapján úgy tűnik, hogy a technológiai szektorban is visszatért a vásárlási kedv, és ez az egész piacra kihatással van. Így a határidős indexek hatalmasat ugrottak tegnap este az USA-ban. A technológiai szektor az elmúlt egy hét során egyébként eléggé szétadottá vált, így jogos, hogy jöjjön egy kis emelkedés. Mindeközben a DAX index egyre közelebb kúszik a történelmi maximumához, pedig a jövő évi P/E értéke is messze meghaladja a sokéves átlagot. Ugyanakkor a BUX index a sokéves átlagos értékeltség alatt forog.

Rengeteg makroadat érkezik

Az USA-ban pénteken tették közzé az augusztusi inflációs adatokat, melyek a várnál kicsivel magasabban alakultak.

Ma reggel idehaza jelent meg a GKI fogyasztói bizalmi indexe, amely némi romlást mutat szeptemberben, a múlt havi mínusz 29,6 pontról mínusz 31,1 pontra süllyedt írta a KBC Equitas. Április óta már javulást mutatott az index, most azonban ez a trend megszakadt. Holnap a ZEW hangulatindex eurózónás és német adata lesz érdekes, valamint az augusztusi amerikai ipari termelési adatok. Szerdán külkereskedelmi adatok érkeznek Japánból és az Eurózónából is, emellett pedig az amerikai kiskereskedelmi adatokat is közzéteszik. Ezen a napon a Fed kamatdöntő ülése és gazdasági előrejelzése is érkezik. Csütörtökön eurózónás inflációs adatok érkeznek, valamint a szokásos amerikai heti munkanélküliségi kérelmek.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17400 17340 17560 -0,68% 0 0 5 246 587 455 HUF 2024-02-23 17:10:34
MOL 2932 2918 2944 +0,34% 0 0 903 411 662 HUF 2024-02-23 17:13:44
MTELEKOM 833 825 840 +3,48% 0 0 1 602 562 626 HUF 2024-02-23 17:05:21
RICHTER 9725 9710 9795 +0,21% 0 0 1 500 306 080 HUF 2024-02-23 17:12:33
OPUS 417 416 421 -0,48% 0 0 66 598 529 HUF 2024-02-23 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Verejtékben úszhat, ha meglátja a forint árfolyamát
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 18:15
Gyengült pénteken a forint a kora reggeli jegyzésekhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. A hetet azonban a hétfői kezdésnél kissé erősebben fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Buli van a Telekomnál, de mit ünnepelnek?
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jövőre sem lesz hiány földgázból, remekelt a Telekom
Eidenpenz József | 2024. február 23. 12:02
A BUX emelkedik, a Telekom kilőtt a gyorsjelentése után. Másutt a csodálatos csütörtök után elfáradtak a tőzsdék, nem alakult ki egyértelmű irány. A földgáz a következő szezonban is elegendő lehet Európában. Az égig fog nőni az Nvidia árfolyama?
Részvény / Deviza / Áru Egy nap alatt bezsákolta a magyar lottóötös 473-szorosát
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 11:59
A jövő történészei bizonyára a mesterséges intelligencia hódításának kezdő éveként fogják számon tartani 2023-at. Az új technológia berobbanása az emberek életébe nem mindenkit érintett egyformán.
Részvény / Deviza / Áru A Deutsche Telekomnál szomorkodhatnak
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 11:15
A Deutsche Telekom AG árbevétele és korrigált adózott eredménye kisebb volt a tavalyi utolsó negyedévben az egy évvel korábbinál, de a korrigált működési teljesítménye enyhe növekedést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Felesleges izgulnia, már nem tehet semmit, az euró ennyibe kerül
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 07:31
Vegyesen alakult a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti szintekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP állta a sarat csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:14
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Bebújik a jó meleg paplan alá, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 18:16
Gyengült a forint árfolyama az euróval és a dollárral szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Végre normális szinten a gázár, brutális vagy eszméletlen az Nvidia?
Eidenpenz József | 2024. február 22. 12:19
Remek napjuk jöhet a tőzsdéknek az Nvidia pazar gyorsjelentése után, a BUX index és londoni társa azonban a negatív tartományban vannak. A forint eléggé stabil a napokban, egy MNB-nyilatkozat is ezt erősítette. Évtizedes mélypontok, békebeli mélységek körül áll az európai földgáz ára.
Részvény / Deviza / Áru Nagy fogásról számolt be az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 10:35
Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre Magyarországon és három további országban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG