3p

Minden korábbinál magasabb értékre szökött az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzések száma a világban. A legtöbb új esetet Indiában, az USA-ban és Brazíliában jegyezték fel.  

Rekordszámú, mintegy 308 ezer új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában világszerte – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Új rekord a fertőzésekben   

Ekkora növekedésre még nem volt példa a járvány kitörése óta. Az eddigi rekordot egy héttel ezelőtt jegyezték fel, a mostani szám ezerrel haladja meg az akkorit.

A vírus ellenére is tömve volt emberekkel az Ipanema strand Rio de Janeiróban 2020. szeptember 13-án.  EPA/Antonio Lacerda
A vírus ellenére is tömve volt emberekkel az Ipanema strand Rio de Janeiróban 2020. szeptember 13-án. EPA/Antonio Lacerda

A legnagyobb emelkedést Indiában (94 ezer új fertőzött), az Egyesült Államokban (45,5 ezer új fertőzött), Brazíliában (44 ezer új fertőzött) és Spanyolországban (12 ezer új fertőzött) mérték.

A Johns Hopkins Egyetem adatbázisa szerint

a regisztrált koronavírusos esetek teljes száma globálisan átlépte a 29 milliót. Ennek mintegy felét az amerikai kontinensen jegyezték fel.

A vírussal összefüggésben elhunytak száma egy nap alatt 5500-zal 917 ezerre nőtt. Az Egyesült Államokban és Indiában több mint ezren, Brazíliában 874-en hunytak el 24 óra alatt. Spanyolországban a legutolsó, pénteki adatok szerint 48-an vesztették életüket egy napon belül.     

Globálisan eddig az Egyesült Államokban (194 ezren), Brazíliában (132 ezren), Indiában (80 ezren) és Mexikóban (71 ezren) haltak meg a legtöbben.

Európai helyzet

Európán belül az Egyesült Királyságban mintegy 42 ezren, Olaszországban 35,5 ezren, Franciaországban 31 ezren, Spanyolországban csaknem 30 ezren hunytak el.

Az egyetlen, a járvány egész ideje alatt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 5846 áldozatot jegyeztek fel. Itt a pozitív tesztek aránya rekordalacsony szintre süllyedt. (Háttéranyagunk: a svédeknél nem volt karantén, mégis visszaszorult a vírus.)

Az elmúlt hónapokban számos európai országban is jelentősen növekedni kezdett az új, regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, az új halálesetek száma ugyanakkor általában a korábbi, relatív alacsony értéken maradt.

(Háttéranyagunk: a halálozásokat tekintve nincs második hullám.)

Szakértők szerint – legalábbis Európában – a regisztrált fertőzöttek számának növekedése egyrészt a tesztszám növekedésének, másrészt a kisebb járványkitöréseknek, valamint a nyaralásból visszatérők okozta fertőzéseknek és egyéb okoknak köszönhető.

Az új elhunytak számának relatív alacsony szintjét Európában pedig azzal is magyarázzák, hogy a diagnosztizált fertőzöttek között egyre több a középkorú és fiatal, akik relatív könnyen átvészelik a betegséget; a vírus új mutációi pedig enyhébbek lehetnek az eredetinél.

Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy

a koronavírus-fertőzöttek valós száma sokszorosa lehet a diagnosztizált fertőzöttek számának.

A vírushordozók egy részének ugyanis csak enyhe tünetei vannak, vagy nincsenek is tünetei.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG