7p

Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.

Pénteken is rossz, sőt inkább nagyon rossz a tőzsdék hangulata az Európai Unióban. A német index egy százalékkal, a francia 2,2-vel, a brit 0,4-el megy le. Az amerikai határidős indexek kisebb, 0,1-0,4 százalékos mínuszban vannak, pedig csütörtök este még új történelmi csúcsra érkeztek, elsősorban a technológiai papírok vezetésével. A fő témák a Tesla részvényesi szavazásai, az Adobe cég gyorsjelentése és prognózisai, valamint persze a kamatvárakozások és az európai politikai feszültségek.

Budapesten a BUX index 0,4 százalékkal esik, pedig csütörtökön napközben történelmi csúcsot is döntött, de azután a forinttal együtt lefelé indult el. Pénteken az OTP 0,3, a Mol 1,0, az Opus 1,2 százalékkal esik, utóbbi a gyorsjelentése nyomán. A Richter 0,3, a Magyar Telekom pedig 0,4 százalékkal javítani tud.

Az euró/forint, az euró/zloty és az euró/cseh korona árfolyamok. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint, az euró/zloty és az euró/cseh korona árfolyamok. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az euró/forint árfolyam már 398 forint tíz fillér, ami 1,4 forinttal magasabb a csütörtök estinél. A forint három hónapja, március közepe óta nem volt ennyire gyenge. Az olaj kismértékben esik, az európai földgáz stagnál, az arany és az ezüst felfelé korrigál.

A büntetés miatt esett megint a forint

A hazai deviza csütörtökön is sokat gyengült az euróval szemben, a zárás kicsivel 397 alatt történt, a pénteki nyitásban pedig már 397 fölé emelkedett az EUR/HUF. A hangulatnak nem tett jót az Európai Bíróság büntetése, amit a menekültügyi politika kapcsán kapott Magyarország – írják brókercégek.

Árfolyamok és grafikonok

Ez éves szinten mintegy 140 milliárd forintos terhet jelenthet majd. Nem segíti a forintot a dollár ereje sem – kalkulált az Erste Befektetési Zrt. Pénteken este pedig jön a Fitch bejelentése az szuverén adósságbesorolás felülvizsgálatának eredményéről.

Várakozásunk szerint maradhat a jelenlegi BBB besorolás negatív kilátással írta a brókercég.

Az Apple lekörözte a Microsoftot

Az amerikai részvények csütörtökön új történelmi csúcson zártak, főleg a technológiai részvények emelkedtek. Az Apple megelőzte a Microsoftot, visszahódította a világ legértékesebb vállalatának címét. A befektetői hangulat főleg a mesterséges intelligencia növekedése miatt javul – véli a Bloomberg.

Az amerikai részvények a JPMorgan vagyonkezelési részlege szerint valószínűleg 2024 második felében is erőt fognak mutatni.

Elon Musk 56 milliárd dollárt nyerhet

A Tesla részvényesei két fontos határozatról szavaznak a csütörtöki éves közgyűlésen. Egyfelől Elon Musk 56 milliárd dolláros bércsomagjáról, amit eredetileg 2018-ban fogadtak el, de egy delaware-i bíró januárban érvénytelenítette – írta az Equilor Befektetési Zrt. A másik döntés a Tesla Texasba költözéséről szól.

A kompenzációt támogató részvényesek azzal érveltek, hogy Musk szerves része a Tesla jövőbeli sikerének, és hogy a milliárdos máshol fogja végezni a munkáját, ha nem kap megfelelő díjazást. Azt állítják, hogy a fizetési csomag ösztönzőleg hatott Muskra.

Rajongói segítettek a Tesla-vezérnek?

A hírek szerint mindkét javaslatot elfogadták, részben annak köszönhetően, hogy Musk erős támogatásra lelt a lakossági befektetők körében, akik dicsérik őt a Tesla múltbeli eredményeiért. Szavazataik segítettek ellensúlyozni több intézményi befektető hangos ellenállását, akik aggályokat fogalmaztak meg a fizetés túlzott nagysága miatt, ami a legnagyobb az amerikai vállalati történelemben – írta az Investing.com.

Elon Musk tweetje és ábrája az X-en a Texasba költözés szavazásának állásáról. (Kékkel az “igen” szavazatok, naranccsal a szükséges szavazatok száma.)

4iG, Opus-bejelentések

A 4iG bejelentette, hogy leányvállalatára 120 millió forintos bírságot szabott ki a GVH, még a korábbi tulajdonos időszakában elkövetett, 2022-es jogsértés miatt. Péntek reggel pedig az Opus tette közzé első negyedéves eredményeit, a cégcsoport 144 milliárd forintos bevételt ért el, és EBITDA soron 24,7 milliárdos eredményt realizált. A magyar ipar általános gyengélkedése nem segítette a cégcsoport forgalmát – foglalta össze a K&H Értékpapír. Lásd még:

Lejtőre küldték a jent

Gyengült a japán jen, miután a Bank of Japan elhalasztotta a kötvényvásárlások menyiségének csökkentését. Változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, és közölte, hogy júliusi ülésén ismerteti a vásárlások mennyiségének csökkentésére vonatkozó terveit – írta a Bloomberg.

A döntés napokkal azután született, hogy a Federal Reserve tisztviselői visszavettek az idei kamatcsökkentési várakozásaikból, ami egyébként is nyomást gyakorolt a japán valutára (és erősítette a dollárt).

Zuhantak a francia kötvények (is)

A politikai bizonytalanság miatt tovább mélyült a francia kötvénypiac válsága, az árfolyamok csütörtökön is zuhantak. A befektetők aggódnak, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás pártja lazább költségvetési politikát folytat, ha megnyeri a közelgő választásokat. A héten a francia kötvények hozamfelára például Németországhoz képest ugrásszerűen megnőtt, a 2011-es európai adósságválság óta a legnagyobb mértékű elmozdulást lehetett látni – írta a Bloomberg.

A héten a francia részvények is jelentősen alulteljesítették európai társaikat.

Valamikor a nyáron jön az Ethereum ETF?

Az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC elnöke, Gary Gensler szerint az Ethereum ETF-ek végső jóváhagyása (az “S1 űrlap”) a nyár folyamán várható – derült ki a szenátus egy bizottsági meghallgatásán. Ezt követheti a tényleges kereskedés. Nemrég a szervezet a “19b-4 űrlapot” hagyta jóvá, ami az egyik feltétel volt, de az S1 űrlap is kell, mielőtt a kereskedés megkezdődhet.

Egyes kibocsátók még mindig dolgoznak a regisztrációs folyamaton, de ez zökkenőmentesen folyik – mondta Gensler.

A SEC több reménybeli Ethereum ETF-kibocsátó, köztük a VanEck és a BlackRock számára is jóváhagyta a 19b-4 formanyomtatványokat, ami a korábbi álláspontjának változását jelezheti.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Mesterséges szuperintelligenciára szövetkeznek

Az ASI Alliance (Artificial Superintelligence Alliance) nevű kriptovaluta-projekt július 15-re ütemezte át a tervezett egyesülést (június 13-ról), amelynek során a Fetch.ai, a SingularityNET és az Ocean Protocol együtt hoz létre új vállalkozást. Amint a technikai integrációkat véglegesítik, az ASI token (érme) elindul, és a jelenlegi FET, AGIX és OCEAN tokenek önálló kereskedése megszűnik. A token-tulajdonosokat biztosították arról, hogy részükről nincs szükség további lépésekre.

Az egyesülés célja, hogy létrehozza a legnagyobb nyílt forráskódú, decentralizált hálózatot, amely a mesterségesintelligencia-iparra összpontosít. Amely így kihívást jelenthet a nagy technológiai vállalatoknak is a mesterséges intelligencia területén. Az ASI a fejlett mesterséges intelligenciára, a blokkláncra és a decentralizált irányításra (governance) irányuló közös törekvés szimbóluma lehet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18240 18080 18240 +0,77% 0 0 4 855 333 155 HUF 2024-07-12 17:08:57
MOL 2836 2836 2866 -0,42% 0 0 867 313 978 HUF 2024-07-12 17:05:12
MTELEKOM 1092 1084 1096 +1,11% 0 0 149 727 502 HUF 2024-07-12 17:08:23
RICHTER 9690 9605 9750 +0,41% 0 0 802 783 800 HUF 2024-07-12 17:05:27
OPUS 443 441 445 -0,23% 0 0 34 403 286 HUF 2024-07-12 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyt csal az arcára a péntek esti euróárfolyam
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:21
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a hőségben még a pesti börze is csak kóválygott
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:06
Ez történt pénteken a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
Részvény / Deviza / Áru Otthagy csapot-papot, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 07:53
Érdemes kihasználni ugyanis azt, hogy a forint a hét eleji kormányzati megszorító intézkedések ellenére is tudott még erősödni.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbban nyaralhat külföldön, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 18:23
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG