<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.

Mindez akkor érvényes, “ha nem jön újabb vírusmutáns, amely felülírja az összes eddigi elképzelésünket” – kezdte Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője mai előadását. Az infláció most talán a legfontosabb téma a tőkepiacokon, és inflációs nyomás nálunk már 2019-ben is felütötte fejét. A 2020-as fogyasztás-csökkenés levitte az árakat, az energiaárak is alacsonyak voltak.

Később azonban jöttek az ellátási zavarok, rekord magasra szöktek a szállítási költségek, és megjelent az addig elhalasztott kereslet. Az emelkedő árak emelkedő béreket hozhatnak magukkal, ár-bér spirál alakulhat ki.

Valószínűleg jó időre elbúcsúzhatunk az elmúlt évtizedben látott, globálisan alacsony inflációtól mondta az elemző.

Mitől lett ekkora probléma az infláció?

De eddig miért nem volt jelentősebb infláció a gazdaságokban? Mi változott? Az inflációt lefelé nyomó technológiai fejlődés és a globalizáció lelassult, illetve léket kapott. A német költségvetési szigor is enyhült a görög válság óta. Az energiaárak is erősen felfelé tartanak. Ráadásul az EKB megint lassan, késve cselekszik.

Ilyen környezetben a részvény- és ingatlanbefektetések, valamint az olaj bizonyulhat vonzó befektetésnek tartják az Equilornál.

Az olaj piacára ható tényezőkAz olaj piacára ható tényezők

Mikor lépnek a jegybankok?

A szép makrogazdasági számok ellenére nehéz helyzetben vannak a gazdaságok, magas az eladósodottság, a kamatokat az infláció miatt emelni kellene. Az USA-ban magas növekedéshez magas infláció járul, a foglalkoztatási adatokra nagyon figyelni kell. Előbb-utóbb, lehetőleg még az idén meg kellene indítani a monetáris politika normalizálását, de lehet, hogy csak jövő év elején lépik meg.

Európa megint legalább fél évre le van maradva az Egyesült Államoktól. Amíg a Fed nem csinál semmit, addig az EKB biztosan nem fog. Ha a Fed valamit lép, akkor az EKB jóval utána, talán jövőre, de az is lehet, hogy csak 2023-ban – vélte Török.

Akár jövőre is stabil maradhat a forint

Az MNB teljesen más pályán van. Magyarországon kedden kicsit kisebb lett a kamatemelés a vártnál, de úgy tűnik, az MNB elkötelezett az infláció csökkentése mellett, ami jövő év közepére várható. A 2023-as infláció már 3,3 százalékra csökkenhet.

Az Equilor Befektetési Zrt. előrejelzéseiAz Equilor Befektetési Zrt. előrejelzései

Nincs nyoma jelenleg az MNB-kormány vitának – mondta Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető, aki szerint “valamilyen függöny mögötti kommunikáció” folyhatott a háttérben. Emellett egyértelműen az MNB szigorítási sorozata hatott a forintra az utóbbi időben. A kamatemelési ciklus így elhozhatta a sok éves forintgyengülési ciklus végét.

Az Equilor Befektetési Zrt. előrejelzései, 2. részAz Equilor Befektetési Zrt. előrejelzései, 2. rész

Az, hogy a vártnál kisebb lett a kamatemelés, először gyengítette a forintot kedden, de amint megjelent a jegybanki nyilatkozat az inflációcsökkentés melletti elköteleződésről, ismét erősödés indult. Az EUR/HUF emelkedő trend még megvan, de egyfajta oldalazásba megy át a forint. Ez maradhat a következő hónapokban, de akár 2022-ben is, kisebb mozgásokkal, stabil árfolyammal – mondta Török.

Végre csinálhat valamit az euró/dollár

Az euró/dollárban már régóta nincs egyértelmű irány, de lassan kialakulhat egy új trend. “Duplatető” alakult ki, és most jár az árfolyam annál a szintnél, ahol eldől, lesz-e dollárerősödési trend. Ebben kulcsszerepe lehet a mai Fed-ülésnek. Több hónapos dollár-erősödési trend alakulhat ki.

A svájci frank újra érdekes lehet, menekülődeviza-jellege máig megmaradt. Rossz hírek esetén előveszik és erősödni kezd. A deviza túlértékeltségéről viszont időnként megjelennek jegybanki nyilatkozatok, mint a legutóbbi kamatdöntésnél is, amikor határozott lépések kilátásba helyezésével sikerült gyengíteni a frankot. Az EUR/CHF kitört az ereszkedő csatornából, ami a következő hónapok fő iránya is lehet, ha a jegybank tényleg komolyan gondolja, hogy közbelép a frank gyengítése érdekében.

Miért nem megy fel az arany?

Az arany is sokáig menekülőeszköz volt, a csillogása azonban elhalványult. Sok minden szól mellette, mint az alacsony kamatkörnyezet, az infláció vagy a jegybanki vásárlások. (Lásd a táblázatot.)

Az arany piacát befolyásoló tényezőkAz arany piacát befolyásoló tényezők

Mégsem tud emelkedni, mert egyre több alternatívája van, főleg a kriptoeszközök, amelyeket már úgy tűnik, egy egész generáció preferál. A fizikai felhasználása sem jelentős, az emelkedő trend is véget érni látszik tavaly óta.

Egyelőre nehezen látjuk a forgatókönyvet, hogy akár idén, akár jövőre új rekordszintre érne az arany – mondta Buró.

Simán mehet 80 fölé az olaj

Az olajnál nyoma sincs a tavalyi összeomlásnak, amikor nulla alá is lement a határidős árfolyam. Az OPEC növekvő keresletre számít, bár a légiforgalom még nem állt helyre és a gazdasági növekedés is veszíthet lendületéből. Ám a kínálati oldal sem túl erős, az emelkedő trend ezért megmaradhat. Sokan száz dolláros olajárat várnak, ezt Buró túlzásnak tartja, de a 80 dollár könnyen elérhető. (Jelenleg a WTI 71,5, a Brent 75,3 dollár, de a sajtóreggeli idején még lejjebb volt.)

Ígéretes külföldi részvények

Az Equilor által figyelt, jó célpontnak tartott külföldi részvények között a következőket említették:

 • A Sea Limited (SE) Szingapúr Amazonja, elképesztő növekedést mutat Ázsiában.
 • A szoftveres automatizálással foglalkozó UiPath (PATH) befektetői között Cathie Woods is ott van.
 • A Seritage Growth Properties (SRG) vagy csődbe megy, vagy többszörösére emelkedik, mert jelentős adóssággal küzd. Bevásárlóközpontok átalakításával foglalkozik.
 • A ProShares Pet Care ETF (PAWZ) azért érdekes, mert egyre többet költenek házikedvenceikre az emberek.
 • A Lukoil a zöldforradalom egyik nyertese lehet a csökkenő nyugati verseny és az alacson y leadósodottság miatt. Osztalékhozama a nyolc százalékot is elérheti.

Majdnem minden magyar papír vonzó

Meglehetősen jó a brókercég véleménye a magyar részvényekről.

 • Az OTP “régi fényében ragyoghat” az elemzők szerint, bár továbbra is kérdés az osztaléktilalom és a hitelmoratórium negatív hatása. Emelkedhetnek a marzsai a kamatemelések hatására, és a külföldi leányok is egyre fontosabbak.
 • A Mol nagyon olcsó Török Lajos szerint, a P/E rátája csak 5,3. Ám az alapítványi kiszervezést a negatívumok között említik, és a gázüzletág is igen gyenge.
 • A Richter csúcson van ugyan, de kedvező egyedi sztori egy defenzív iparágban. A 12,9-es P/E itt is kedvezőnek számít.
 • A Magyar Telekomot alulsúlyozásra ajánlják, mert bár stabil bevételekkel rendelkező cég, egyre éleződik a verseny a piacon. Az osztaléka pedig nagyon alacsony.

Élen a “midcap-ek” a magyar tőzsdén

A magyar tőkepiacon a midcap-ek (közepes nagyságú, pontosabban kapitalizációjú társaságok) vezetnek az árfolyamnyereség alapján, amint az ábra mutatja.

A magyar midcap-ek teljesítményeA magyar midcap-ek teljesítménye

 • A Waberer’s célára 3817, a céget “jelentősen alulértékeltnek” tartják. Az új tulajdonosi kör stabilitást biztosít a cég számára.
 • Az Opus Global célára 395 forint. Bár a turizmus vegyes képet mutat, visszatért az energetikába, a mezőgazdaság pedig sikeresen növekszik. A jövő héten jön a féléves gyorsjelentése.
 • A 4iG újabb és újabb felvásárlásokat jelent be, az egyik legfontosabb hazai növekedési sztori. Egy holdinggá való átalakulás közepén tart.
 • Az AutoWallis is óriási növekedést ért el, ez tartható az év második felében is – mondta Török Lajos.
 • A Masterplast volt az idei év árfolyamnyereség-nyertese, elképesztő fundamentális növekedés mellett. De a cég árazása már kezd extrém szinteket elérni.

Árfolyamok és grafikonok

Hiába indult meg Magyarországon is a kamatemelkedés, még jelentős negatív reálkamatok vannak, ezért az “ingatlan-midcapekben” is jelentős fantáziát látnak (Appeninn, Duna House, BIF, Graphisoft Park, Akko Invest.) (Lásd a képet.)

Ingatlan-midcap-ek kilátásai az Equilor szerintIngatlan-midcap-ek kilátásai az Equilor szerint

Az energia-szektorban az Alteo-nál már beárazhatta a piac a jó híreket. A Pannergy pedig inkább defenzív papírnak számít.

Nem lesz kínai Lehman-csőd

Kína világhatalmi pozícióra tör az előző évszázadok bezárkózó politikája után, globális szereplőként szeretne megjelenni. A kínai tőkének is helyet keresnek. A világ gazdasági növekedésének 64 százalékát Kína adta tavaly – mondták el a sajtóreggelin.

Az Evergrande valószínűleg nem lesz kínai Lehman Brothers, de több százmilliárd dolláros adóssága miatt a dominóeffektus réme fenyeget – ha teljesen rendezetlenül dőlne be. Erre az elemzők kicsi esélyt látnak, mert amint mondják, ezzel a veszéllyel a kínai kommunista párt is tisztában van.

Nem dőlhet csak úgy be, mert szinte az egész gazdaság menne vele, jelentős vagyoncsökkenést okozna a középosztálynál.

Nyakunkon a német választás

Németországban három centrista jelölt versenyez minimális eltéréssel, nagyon kiélezett a verseny, de valószínűleg az SPD kapja majd a legtöbb szavazatot. A Zöldek lendülete elfogyott, a CDU-CSU második helyre szorulhat. Legalább hárompárti koalícióra lesz szükség, és nem valószínű az eddigi kétpárti koalíció folytatódása. Az SPD kormányra kerülése sem biztos, a kereszténydemokrata-zöld-liberális “Jamaika-koalíció” is esélyes – mondta Török Lajos.

Vannak még független brókercégek

Fontos érték a magyar tőkepiac számára, hogy legyenek független szereplők. Hiánypótló szerepet töltenek be azzal, hogy csak a tőzsdére és a befektetési szolgáltatásokra fókuszálnak – mondta el Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója egyik versenytársuk felvásárlása kapcsán. Jó, hogy maradtak még független magyar szolgáltatók a konszolidációs hullám ellenére. A Covid jelentős ügyfélállomány– és forgalom-növekedést hozott az Equilor számára.

Az Interactive Brokers ügyfelei a Befektető-védelmi Alap hatálya alá is bekerültek a cég hazai megjelenésével, ami szintén fontos. Az így biztosított óriási vagyontömeg azonban felvet kérdéseket a befektető-védelem területén – hangzott el.

Kötvénypiac, árupiac a tőzsdén

A Nökevedési Kötvényprogram fontos tőkepiaci instrumentummá vált, de még nem jelentek meg valódi kötvénykibocsátóként a szereplők. A tőzsdén már több a kötvénykibocsátó, mint a részvénykibocsátó. Az MNB folyamatosan növelte a kötvényprogram keretösszegét.

A nyár elején újraindított tőzsdei árupiacon van forgalom, de még mindig az Equilor az egyetlen szereplő. Remélik, hogy az forgalom jövő év végére a jelenlegi ötszörösére-hatszorosára növekedhet.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8238 8080 8276 +3,13% 8238 8246 1 948 196 024 Ft 2022-10-04 12:20:06
MOL 2600 2490 2626 +5,43% 2592 2600 859 610 054 Ft 2022-10-04 12:20:22
MTELEKOM 301 295 302 +1,69% 299 301 23 731 891 Ft 2022-10-04 11:33:14
RICHTER 7640 7505 7665 +1,19% 7635 7650 460 064 070 Ft 2022-10-04 12:17:53
OPUS 128 128 132 -0,62% 128 129 5 342 511 Ft 2022-10-04 12:19:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG