Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Amundi, Európa alapkezelési piacának legnagyobb szereplője a közelmúltban vette át a Pioneer Alapkezelőt, így immár a hazai piacon is jelen van a francia cég. Választéka szinte korlátlan, és minden helyzetben, így a mostani alacsony hozamú környezetben is igyekeznek jó stratégiákkal az ügyfele rendelkezésére állni.

Sajtótájékoztatón mutatkozott be az Amundi, a világ ötödik legnagyobb tőzsdén jegyzett alap-, és vagyonkezelője, amely 37 országban van jelen, és a befektetési alapok lehető legszélesebb skáláját kínálja. Megvásárolták a Pioneer Alapkezelőt, és sok termékük van, ami a Pioneer korábbi kínálatához képest viszonylag új. Természetesen most nekik is az alacsony hozamú környezet okoz különösen jelentős kihívást.

Nagyra nőttek

Az Amundi 2010-ben jött létre a Credi Agricole és a Societe Generale Asse Management összeolvadásával. A Pioneert idén nyáron vásárolták meg, ezzel nagyjából 1400 milliárd euróra hízott az általuk kezelt vagyon. A cég globális a befektetések kezelésében, de lokális az ügyfélkiszolgálásban a 37 országban, hogy a lehető leginkább az ügyfél igényének megfelelő megoldást tudjon kínálni mind a lakossági, mind az intézményi befektetők számára.

A tevékenység 6 befektetési központ köré csoportosul, ezek Londonban, Párizsban, Dublinban, Bostonban, Milánóban és Tokióban találhatók, és immár Budapesten is megjelent egyik helyi befektetési centrumunk. A Pioneer felvásárlását azért gondolták jó megoldásnak, mert véleményük szerint a jelenlegi kamatszegény környezet tartósan is fennmaradhat, ezért a befektetők kénytelenek kockázatosabb befektetési formák felé fordulni, ehhez pedig jobb egy minél nagyobb, a kockázatkezelést a lehető legjobban megvalósító szervezetre bízni a befektetés menedzselését.

Fontos a megtakarítás, kedvezőtlen a környezet

Különösen fontosnak tartják, hogy az aktív korúak megtakarításai növekedjenek és reálértéküket megőrizzék, sőt lehetőség szerint növeljék, mivel a fejlett országokban nő a várható életkor, és csökken az egy nyugdíjasra jutó aktív korúak száma, 2030-ig Amerikában 4-ról 2,7-re, Németországban 3-ról 2-re, így a mai nyugdíjszint nem lesz fenntartható. Így a fő csapásirány a cégnél a hosszú távú befektetések kezelése.

Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz, ha a nulla körüli, esetenként negatív kötvényhozamok normalizálódni kezdenek, ami a kötvények árfolyamának jelentős eséséhez vezethet, azt válaszolták, hogy várakozásaik szerint az alacsony hozamkörnyezet csak rendkívül lassan fog megszűnni, ezért sokkhatás ebből adódóan nem várható, ugyanakkor ezt a kockázatot fedezeti ügyletekkel, opciókkal próbálják mérsékelni, ha úgy érzik, hogy a piaci folyamatok ezt szükségessé teszik.

Stratégiák

Az alacsony hozamkörnyezet miatt értelemszerűen a kötvények mellett a magasabb hozamlehetőséget biztosító, de kockázatosabb eszközök felé kell fordulni. Két fő stratégiát alkalmaznak: a részvénypiacon a magas osztalékhozamú papírokat keresik, emellett opciókat írnak ki, melyek prémiuma (az opciós díj) szép jövedelmet hozhat. Ez utóbbi a mostani, viszonylag ki volatilitású, stabil részvénypiacon kedvező stratégia.

A másik stratégia a többféle befektetési eszköz kombinálása aktív kockázatkezeléssel. Úgy gondolják, hogy az amerikai piacon már beszűkültek a lehetőségek, viszont Európában és a feltörekvő piacokon még van tere az árfolyam növekedésnek. Komoly érv az amerikai részvénybefektetéssel szemben, hogy noha a Fed leállította a pénznyomtatást, a részvényárfolyamok tovább szárnyaltak, ami buborék kialakulását sejtetheti, míg Európában zajlik még a pénznyomtatás, az árfolyamok viszont hosszú időn át nem emelkedtek jelentősen, most indultak meg erőteljesen, és amúgy is alacsonyabbak az értékeltségek. Különösen jó lehetőségeket látnak a Közép-, és Kelet-európai térségben, ahol ugyan az árfolyamok sokat emelkedtek, de felzárkózásból adódó növekedési lehetőségek kiválóak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elindult a forint a lejtőn – két hónapja nem láttunk ilyen szintet
Király Béla | 2021. március 1. 19:15
Az elmúlt két hónapban megnyugtató távolságra került a forint a korábbi mélypontjától, és úgy tűnt, kialakulhat egy olyan sáv, amelyben tartósan mozoghat. Ennek a teteje az euróval szemben a 360-as szint volt, amelyet a múlt héten átütött, hogy aztán hétfőn tovább gyengüljön a hazai fizetőeszköz e viszonylatban.
Részvény / Deviza / Áru Szép napot zárt a tőzsde
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 920,08 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 44 710,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Beteljesülhet a JP Morgan legnagyobb rémálma, új front nyílt a GameStop-háborúban
Eidenpenz József | 2021. március 1. 13:03
Jó a hangulat a tőzsdéken Európában, Ázsiában egyaránt, miután az amerikai segélycsomagot elfogadta a képviselőház, jó menedzserindexek érkeztek, és a kötvényhozamok is stabilizálódtak. A BUX felülteljesítő, de a forint gyenge maradt. Felfüggesztették a kisbefektetők 15 kedvenc részvényét, pénzügyi szolgáltatásokra készül a Walmart.
Részvény / Deviza / Áru A híres cég, ami a farmerek mellett a befektetőnek is jó termést hozhat
MFC Equity | 2021. február 27. 15:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékba zuhant a MOL, az OTP, a Richter és a Telekom is
MTI | 2021. február 26. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Európában is nagy mínuszok röpködtek.
Részvény / Deviza / Áru Lezárta a felvásárlást az AKKO Invest
MTI | 2021. február 26. 18:20
Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Ötmilliárd forintos EBITDA a 4IG-nél
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 17:54
Minden tekintetben kimagasló évet zárt a 4iG informatikai vállalat - derül ki a péntek este közzé tett gyorsjelentéséből.
Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
hírlevél