<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A német ipari megrendelések túl rosszak, az amerikai foglalkoztatási adatok túl jók lettek a tőzsdék számára, és így ismét elromlott a hangulat. A BUX is esik, főleg az OTP húzza le, a forintot pedig a gázár ugrása viselheti meg. Feltörték a Twittert, újabb kriptodeviza-tőzsdével kapcsolatban merültek fel kételyek, és pocsék volt a Samsung eredménye.

Nincs egyértelmű irány az európai tőzsdéken ma, a német index 0,3 százalékkal esik, a francia és a brit mutató kissé emelkedik. A német gyáripari megrendelések csúnyán visszaestek egy ma reggeli adat szerint. A tegnapi amerikai foglalkoztatási adatok viszont túl jók lettek – kevés munkanélküliségi kérelmet adtak be, sok alkalmazottat vettek fel, és a bérek is magasak.

Emiatt kevésbé valószínű, hogy a Fed lassítja a kamatemeléseket, ez pedig rossz a tőzsdéknek. Így lesz a jó hír rossz hír a piacokon, az USA indexei határozott mínuszban zártak, és a mai határidős indexek is kisebb veszteséget jeleznek. A hírek folyományaként a dollár is erősödött és a dollárkötvény-hozamok is emelkedtek, ami egy sor kockázatosabb eszköznek kedvezőtlen.

Kissé gyengül a forint és az OTP

Ezek közé tartoznak a feltörekvő piaci devizák, így a forint is, amely gyengül ma. Az euró 396,40, így nyolcvan fillérrel van a csütörtök esti felett. A dollár erősödik, az olaj stagnál pénteken, az európai gáz ára viszont jócskán, hét százalékkal 77 euró fölé ugrott.

Árfolyamok és grafikonok

A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan, 0,3 százalékkal esett eddig, ennyivel süllyedt a Mol is. Az OTP 0,7, a Richter 0,1 százalékkal ment le. A Telekom 0,1 százalékkal erősödni tudott. Ismét a Rába a nap nyertese, három százalékkal 1400-ra ment fel.

Gyengélkedik a Duna House

A tavalyi év első fele még rekordokat hozott a Duna House számára, azonban a harmadik, valamint negyedik negyedév már a gyengélkedés jeleit mutatta – foglalja össze a számokat a KBC Equitas. Az olasz leányvállalatok teljesítménye továbbra is stabil, míg Magyarországon, illetve Lengyelországban jelentősebb visszaesés tapasztalható a hitelezésben. Itthon a negyedév során 33 százalékkal csökkent a lakóingatlanok száma éves alapon, de a saját irodák volumene is visszaesést mutat.

A tavalyi év összességében még nem lett túl gyenge, hiszen az év első felének hála erős eredményeket produkált a cég, de ha folytatódik a negatív trend a hitelezések terén, az nem túl jó hír a társaság számára írják.

Zuhant a Samsung nyeresége

A Samsung profitja több mint egy évtizede nem látott mértékben csökkent, ami annak a jele, hogy a globális gazdasági lassulás a vártnál is jobban sújtja az elektronikai termékek iránti keresletet – írja a Bloomberg hírlevele. Dél-Korea legnagyobb vállalata a memóriachipek, okostelefonok és kijelzők iránti gyenge kereslettel küzd, mivel a fogyasztók a növekvő kamatlábak és infláció közepette visszafogják az ünnepi kiadásokat.

A gondokat tetézte, hogy az Apple (a Samsung egyik legnagyobb ügyfele a kijelzők és memóriachipek terén) késedelmet szenvedett a termelésben a kínai Zhengzhou városában található iPhone-összeszerelő komplexumban.

Feltörték a Twittert

Egy névtelen hacker hatalmas adatbázist tett közzé, amely állítása szerint több mint 230 millió Twitter-felhasználó információit tartalmazza. Többek között politikusok, újságírók és bankárok nevét és e-mail címét. Eközben a Twitter alkalmazottai, akiket nem sokkal Elon Musk hatalomátvétele után elbocsátottak, még mindig várják a végkielégítésük részleteit. A Teslánál pedig egyre nagyobb nyomás nehezedik az igazgatótanácsra, hogy bizonyítsa, mennyire felkészült Musk vezérigazgatói posztjának esetleges elvesztésére.

Brit ingatlanpiaci válság közeleg?

A BlackRock leállítja a 3,5 milliárd angol font (4,2 milliárd dollár) méretű, UK Property Fund nevű brit ingatlanalapjából történő pénzkifizetéseket – tudósított az angolszász sajtó.  A világ legnagyobb vagyonkezelője a napokban közölte ügyfeleivel, hogy a 2022. szeptember végén benyújtott és mostanában esedékes visszaváltási kérelmeket elhalasztja.

Belvárosi lakások Szegeden. Fotó: Mester Nándor
Belvárosi lakások Szegeden. Fotó: Mester Nándor

Az alap székhelye Jerseyben van, és csak professzionális befektetők számára áll nyitva, köztük a nyugdíjpénztárakkal. Ezek az elmúlt hónapokban likvid eszközökbe helyezték át vagyonuk jelentős részét, mivel a hónapok óta tartó magas tőkepiaci volatilitás miatt túlságosan megnőtt a kitettségük az illikvid (nehezebben eladható) eszközökben.

Ingatlaneladásokból reméltek készpénzt

A BlackRock és más vagyonkezelők már októberben korlátozták a brit ingatlanalapokból történő pénzkivonásokat. Akkor a cégek azt mondták, hogy a lépésnek semmi köze a szerencsétlenül végződött szeptember végi brit “minibüdzsét” követő kötvényeladási hullámhoz.

A brit ingatlanalapok az elmúlt években piaci stresszhelyzetekben – mint a 2020-as koronavírus-válság vagy a Nagy-Britannia 2016-os EU-kilépéséről szóló népszavazás –  rendszerint felfüggesztették a visszaváltásokat. Egyes alapok eladásra kínálták az ingatlanjaikat, hogy eleget tegyenek a befektetők készpénzfelvételi szándékának.

A Huobi kriptotőzsde anyavállalatának árfolyama Hong Kongban (1611) és a Huobi kriptodeviza (HT) árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Huobi kriptotőzsde anyavállalatának árfolyama Hong Kongban (1611) és a Huobi kriptodeviza (HT) árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Újabb kriptótőzsde került bajba?

Kétségek merülnek fel a Huobi kriptodeviza-tőzsde stabilitásával kapcsolatban, legalábbis a pletykák szintjén. A Twitteren terjedő spekulációk alapjául olyan hírek szolgálnak, melyek szerint a tőzsde törölte az év végi bónuszokat, elbocsátotta az alkalmazottak jelentős részét, bérviták vannak a cégnél és kiiktatták a belső vállalati kommunikációt. A tőzsde neves vezetője (“tanácsadója”, Justin Sun) tagadta a pletykákat, mégis sok önjelölt szakértő azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy vonják ki a pénzüket.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Január 3-án a sajtó arról számolt be, hogy Justin Sun megváltoztatta a Huobi alkalmazottainak fizetését, hagyományos pénz (fiat) helyett dollárhoz kötött kriptoérmékben utalt nekik. Az 1200 alkalmazottnak pedig akár felét is elküldhetik. A cégnél az alkalmazottak lázadásától tartanak.

A Huobi székhelye a Seychelle-szigeteken található, irodái Hongkongban, az Egyesült Államokban, Japánban és Dél-Koreában vannak. A tőzsde anyavállalatát nyilvánosan jegyzik a hongkongi tőzsdén (New Huo, 1611).

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG