5p

Ma is jó a részvénypiacok hangulata, miközben fontos amerikai és európai makroadatokra várnak. Itthon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éppen a kamatáról dönt, a forint pedig erősödéssel várja. Minden egyes befektetőre, aki helyesen jósolja meg a rövid távú mozgásokat, 99 másik jut, aki téved?

A német és a francia tőzsdeindexek 0,4-0,4 százalékkal emelkednek ma, az amerikai határidős mutatók is szerény pluszban állnak. A brit index másfél százalékos menetelése azonban részben annak köszönhető, hogy lemaradásban van, hétfőn ott szünnap volt. Sok fontos adat érkezik a héten.

A német fogyasztói bizalmi index rosszabb lett a vártnál, a remélt minimális javulás helyett romlott. Csütörtökön jelenik meg az amerikai személyi fogyasztási kiadások árindexe, a "Fed kedvenc inflációs mutatója", pénteken pedig a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak augusztusi adatait hozzák nyilvánosságra. Európából inflációs számok érkeznek. A kínai beszerzési menedzserindexek is csütörtökön és pénteken esedékesek.

A BUX index is fél százalékkal megy fel és így 57 ezer pont felett jár. Az OTP 0,4 százalékkal 14 390 forintra drágult. A Mol 1, a Richter 0,7, a Telekom 0,2 százalékkal javít. Az Opus viszont négy százalékkal esik.

Erősödéssel várja a kamatdöntést a forint

Az MNB-kamatdöntés kora délutáni ismertetése előtt erősödött a fizetőeszközünk, az euró két forinttal esik, 381,80-ra.

Árfolyamok és grafikonok

Az európai földgáz az előző napi drágulás után ma négy százalékkal megy le, a kőolaj viszont kissé drágul. A gázárat főleg az rángatja, hogy változó hírek érkeznek az ausztrál LNG-termináloknál tervezett sztrájkkal kapcsolatban.

Az olajbefektetők pedig – az örökzöld kínai hírek mellett – figyelemmel kísérik az Idalia trópusi vihar útját, amely várhatóan szerdán ér partot Floridában, és valószínűleg termelésleállást okoz a Mexikói-öböl olajpari régiójában.

Esni fog a devizánk értéke?

Viszonylagos unalom várható az MNB keddi kamatdöntő ülésén, ahol a várakozások szerint száz bázispontos vágás jöhet az irányadó effektív kamatban (vagyis az egynapos betétében - a szerk.), az alapkamat változatlansága mellett – írta a Concorde Értékpapír Zrt.

A kamatcsökkentések "akár további forintgyengülést eredményezhetnek, mivel a forint kamatelőnye is egyre inkább fogyóban van" – írja viszont a KBC Equitas.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Kora reggel még a hétfői forintgyengülést értékelte az Equilor Befektetési Zrt. Szerintük egyrészt a várható kamatvágás előtt pozíciót zárhattak a piaci szereplők, másrészt a földgáz árának emelkedése is negatívan érintette a devizánkat. Az euróval szemben 384-nél húzódnak rendkívül fontos és erős ellenállási szintek, amelyek áttörése nagyobb teret nyitna felfelé – írták.

Nehéz lesz befektetéssel pénzt keresni?

A kényelmes befektetések időszakának vége a Hold Alapkezelő blogja szerint, mert hosszú időre véget érhetett az alacsony kamatok időszaka. Az amerikai részvényindexek az elmúlt bő négy évtizedben majdnem megnegyvenszerezték az értéküket. Ám a részvények értékeltsége elsősorban az amerikai hosszú kötvényhozamokkal mozgott együtt, a csökkenő kamatok majd fél évszázadig adtak hátszelet a részvényárazásoknak is.

A dagály, amely eddig minden csónakot emelt, apállyá, vagy legalábbis állóvízzé változhat.

A fundamentális elemzés, valamint az értékalapú részvényszelekció azonban reneszánszát élheti ebben a környezetben – beszél haza a fundamentális befektetéseket előtérbe helyező alapkezelő.

Korrekciócska vagy fordulat?

A legutóbbi részvénypiaci visszaesés elgondolkodtatta a befektetőket, az elemzőket és az újságírókat: ez egy medvepiac kezdete, vagy csak egy korrekció?

Minden egyes befektetőre vagy kereskedőre, aki helyesen jósolja meg a rövid távú mozgásokat, 99 másik jut, aki téved írja az Investing.com.

Ám a piacok természetüknél fogva bizonytalanok. A befektetés sikerének kulcsa, hogy hosszú távon gondolkodjunk, és az általunk befolyásolható dolgokra összpontosítsunk. Ilyenek leginkább a kockázat kezelése, a diverzifikálás, a vállalt költségek szintje, a kiválasztott időtáv, a piaci mélypontokra és a piaci eufória pillanataira adott reakcióink.

Kamatot emelhet az EKB

Német kollégájához hasonlóan az osztrák Robert Holzmann is szükségesnek tartja, hogy szeptemberben is folytassa a kamatemelést az EKB, hacsak nem történik valami meglepetés – írta az Erste Befektetési Zrt. Mindketten a szigorú monetáris politika hívei, sőt a legszigorúbbak a monetáris tanácsban, így véleménye nem érte váratlanul a piacot.

A piaci szereplők továbbra is megosztottak, változatlanul 40 százalék körüli valószínűséggel árazzák a szeptemberi kamatemelést.

Gyenge eredmény az Alteo-nál

Az Alteo eredménye a menedzsment korábbi jelzéseinek és a csökkenő energiaáraknak köszönhetően a második negyedévben csökkenést mutatott, mind év per év, mind negyedév per negyedév alapon. Az első negyedév még történelmi rekordot hozott – írta az Erste Befektetési Zrt.

Mindent egybevéve ez egy gyengébb eredmény, mint amilyet az elmúlt negyedévekben láthattunk. Ugyanakkor ez nem meglepetés a csökkenő gáz, áram, kiegyenlítő energiaárak alapján – teszik hozzá.

Az Alteo maga egy nappal korábban emelkedő eredményekről számolt be, de ők ügyesen összevonták a két említett negyedévet, és féléves adatokat idéztek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18220 18070 18290 -0,11% 18215 18225 2 286 846 970 HUF 2024-07-15 16:00:05
MOL 2868 2830 2868 +1,13% 2866 2868 250 538 954 HUF 2024-07-15 15:59:49
MTELEKOM 1086 1084 1108 -0,55% 1086 1090 224 147 132 HUF 2024-07-15 16:01:26
RICHTER 9735 9650 9740 +0,46% 9725 9740 351 099 630 HUF 2024-07-15 16:01:23
OPUS 438 435 443 -1,02% 438 439 70 355 902 HUF 2024-07-15 15:42:42
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Erősödött a Trump-spekuláció, puskalövéstől száguldanak a kriptók
Eidenpenz József | 2024. július 15. 12:33
Pozitívan fogadták a pénz- és tőkepiacok, hogy a Donald Trump ellen elkövetett merénylet meghiúsult. Az amerikai részvényindexek határidős értékei jelentős pluszban vannak, valószínűleg részben emiatt erősödnek a kriptovaluták is. A forint is izmosodott, egyes nyersanyagok viszont a rossz kínai növekedési számok miatt lefelé tartanak. Felrobbant Donald Trump médiacége részvényének árfolyama. Vegyes alapokba és abszolút hozamú alapokba ment a tőke Magyarországon.
Részvény / Deviza / Áru Hátulról kezd a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 06:40
Bár csekély mértékben, de mindkét fontos nemzetközi devizával szemben gyengült a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Mosolyt csal az arcára a péntek esti euróárfolyam
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:21
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a hőségben még a pesti börze is csak kóválygott
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:06
Ez történt pénteken a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG