BUX
35 890.88
-0.12%
-42.00
OTP
10 870.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 865.00
-0.05%
-1.00
RICHTER
6 700.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
2019. július 24. 11:09

Az európai tőzsdék gyengélkednek, miközben a BUX emelkedik. A kereskedelmi háborúról is jött hír, a gyorsjelentési szezon is dübörög. A Brexitbe belefásult befektetők adják a brit részvényeket. Az MNB nem mondott semmit, a forint maradt gyengécske. Érdekes estéje lesz a Facebook-részvényeseknek.

Európából rossz makroadatok, például beszerzésimenedzser-indexek érkeztek. Az ottani gyorsjelentések sem mind jók, a Deutsche Bank és az Aston Martin kedvetleníthette el a befektetőket. A francia, brit indexek esnek, a német mutató stagnál. A befektetők az EKB csütörtöki ülésére várnak.

Az amerikai határidős indexek is 0,3-0,4 százalékos mínuszban vannak. Itthon a BUX index viszont 0,2 százalékkal emelkedik, az OTP 0,4, a Mol 0,3 százalékkal megy fel.

1. Kivár az MNB, gyengécske a forint

Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtak a monetáris kondíciók, kamatok Magyarországon tegnap. A forint viszonylag gyenge, 325,80 az euró.

Az Equilor Befektetési szerint “az Európai Központi Bank és a Fed monetáris lazítás felé hajló álláspontja miatt az MNB még jó ideig fenntarthatja a jelenlegi kondíciókat, a külső környezet nem sürgeti a változásokat. A megjelent közlemény nem tartalmazott újdonságot”. Ami a forintot illeti, a brókercég szerint jó esély van a 327,50-es ellenállási szint megérintésére a következő időszakban.

További árfolyamok itt láthatók

Az Erste Befektetési szerint “a mostani állásfoglalás is lényegében a júniusi ülés főbb üzeneteit ismételte meg”. Miután jelentős monetáris enyhítő lépéseket várnak a piacok “mind az USA Fed-jétől, mind az Európai Központi Banktól, tág teret nyitott az MNB-nek arra, hogy ne szigorítson érdemben a monetáris politikán a továbbiakban. Ennek megfelelően továbbra sem várunk szigorító lépéseket a hazai jegybanktól az év hátralévő részében.”

2. Jó hír érkezett a vámvitáról

A Bloomberg jelentése szerint Robert Lighthizer amerikai megbízott jövő héten Sanghajba utazik, hogy kínai illetékesekkel találkozzon. Ezt jó hírként értékelik a tőzsdéken.

Az EU viszont kész importvámokat kivetni 35 milliárd eurónyi amerikai termékekre, ha az USA is hasonló lépést tesz és megvámolja az európai autókat – mondta az Európai Bizottság egyik illetékese. Az USA állítólag azért nem akar tárgyalni a vámokról, mivel az EU nem akar egyezkedni a mezőgazdasági termékekről.

3. Rossz állapotban a Deutsche Bank

A legnagyobb német bank reggeli gyorsjelentése kellemetlen meglepetést okozott a piacnak, a negyedéves veszteség meghaladja a hárommilliárd eurót. Az átalakítás, leépítések költségei még sokáig nyomaszthatják a pénzintézet mérlegét. A részvény 4,5 százalékos mínuszban van.

Amint a grafikonon látható, a papír valamikor a nagy válság előtt 80-90 (sőt rövid ideig egyébként 95) eurós áron is forgott. Ma 6,80.

A Deutsche Bank 30 éve (Grafikon: Tradingview.com)

4. Gyorsjelentés-dömping csavarral

Az amerikai gyorsjelentési szezon eddig állítólag inkább pozitív meglepetést okozott, ezért is vannak az indexek történelmi csúcsok közelében. Ez a legzsúfoltabb hét ilyen szempontból, az étlapon Európában többek között a Daimler és a Peuegot, az USA-ban a Facebook, a Tesla, a Boeing és a Caterpillar vannak.

A Facebook helyzetét bonyolítja, hogy tegnap a Bloomberg szerint az USA igazságügy-minisztériuma versenyügyi vizsgálatról nyilatkozott a nagy technológiai óriások körében. Neveket nem mondtak, de a Face egészen biztosan a listán van. A Marketwatch hosszú eljárásra számít, és arra, hogy a célkeresztben főleg a Facebook és az Apple lesznek.

5. Boris Johnson bevonul

A tegnapi bejelentésnek, mely szerint Boris Johnson vezetheti Nagy-Britanniát a Brexit felé, nem volt különösebb piaci hatása. Mire ugyanis az esemény bekövetkezett, addigra a másik jelöltnek már alig adtak esélyt, nem volt meglepetés.

Ma Johnson bevonul a Downing Street-i rezidenciába és többek között a kormánya megalakításával foglalkozik. A brit tőzsdeindex elég rendesen esik, 0,8 százalékkal, bőven az európai átlag alatt van. A font ingadozik ugyan, de összességében ma sem nagyon mozdult el. Igaz, a többi nagyobb keresztárfolyam, mint az euró/dollár is stabil.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél