TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az európai tőzsdék gyengélkednek, miközben a BUX emelkedik. A kereskedelmi háborúról is jött hír, a gyorsjelentési szezon is dübörög. A Brexitbe belefásult befektetők adják a brit részvényeket. Az MNB nem mondott semmit, a forint maradt gyengécske. Érdekes estéje lesz a Facebook-részvényeseknek.

Európából rossz makroadatok, például beszerzésimenedzser-indexek érkeztek. Az ottani gyorsjelentések sem mind jók, a Deutsche Bank és az Aston Martin kedvetleníthette el a befektetőket. A francia, brit indexek esnek, a német mutató stagnál. A befektetők az EKB csütörtöki ülésére várnak.

Az amerikai határidős indexek is 0,3-0,4 százalékos mínuszban vannak. Itthon a BUX index viszont 0,2 százalékkal emelkedik, az OTP 0,4, a Mol 0,3 százalékkal megy fel.

1. Kivár az MNB, gyengécske a forint

Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtak a monetáris kondíciók, kamatok Magyarországon tegnap. A forint viszonylag gyenge, 325,80 az euró.

Az Equilor Befektetési szerint “az Európai Központi Bank és a Fed monetáris lazítás felé hajló álláspontja miatt az MNB még jó ideig fenntarthatja a jelenlegi kondíciókat, a külső környezet nem sürgeti a változásokat. A megjelent közlemény nem tartalmazott újdonságot”. Ami a forintot illeti, a brókercég szerint jó esély van a 327,50-es ellenállási szint megérintésére a következő időszakban.

További árfolyamok itt láthatók

Az Erste Befektetési szerint “a mostani állásfoglalás is lényegében a júniusi ülés főbb üzeneteit ismételte meg”. Miután jelentős monetáris enyhítő lépéseket várnak a piacok “mind az USA Fed-jétől, mind az Európai Központi Banktól, tág teret nyitott az MNB-nek arra, hogy ne szigorítson érdemben a monetáris politikán a továbbiakban. Ennek megfelelően továbbra sem várunk szigorító lépéseket a hazai jegybanktól az év hátralévő részében.”

2. Jó hír érkezett a vámvitáról

A Bloomberg jelentése szerint Robert Lighthizer amerikai megbízott jövő héten Sanghajba utazik, hogy kínai illetékesekkel találkozzon. Ezt jó hírként értékelik a tőzsdéken.

Az EU viszont kész importvámokat kivetni 35 milliárd eurónyi amerikai termékekre, ha az USA is hasonló lépést tesz és megvámolja az európai autókat – mondta az Európai Bizottság egyik illetékese. Az USA állítólag azért nem akar tárgyalni a vámokról, mivel az EU nem akar egyezkedni a mezőgazdasági termékekről.

3. Rossz állapotban a Deutsche Bank

A legnagyobb német bank reggeli gyorsjelentése kellemetlen meglepetést okozott a piacnak, a negyedéves veszteség meghaladja a hárommilliárd eurót. Az átalakítás, leépítések költségei még sokáig nyomaszthatják a pénzintézet mérlegét. A részvény 4,5 százalékos mínuszban van.

Amint a grafikonon látható, a papír valamikor a nagy válság előtt 80-90 (sőt rövid ideig egyébként 95) eurós áron is forgott. Ma 6,80.

A Deutsche Bank 30 éve (Grafikon: Tradingview.com)

4. Gyorsjelentés-dömping csavarral

Az amerikai gyorsjelentési szezon eddig állítólag inkább pozitív meglepetést okozott, ezért is vannak az indexek történelmi csúcsok közelében. Ez a legzsúfoltabb hét ilyen szempontból, az étlapon Európában többek között a Daimler és a Peuegot, az USA-ban a Facebook, a Tesla, a Boeing és a Caterpillar vannak.

A Facebook helyzetét bonyolítja, hogy tegnap a Bloomberg szerint az USA igazságügy-minisztériuma versenyügyi vizsgálatról nyilatkozott a nagy technológiai óriások körében. Neveket nem mondtak, de a Face egészen biztosan a listán van. A Marketwatch hosszú eljárásra számít, és arra, hogy a célkeresztben főleg a Facebook és az Apple lesznek.

5. Boris Johnson bevonul

A tegnapi bejelentésnek, mely szerint Boris Johnson vezetheti Nagy-Britanniát a Brexit felé, nem volt különösebb piaci hatása. Mire ugyanis az esemény bekövetkezett, addigra a másik jelöltnek már alig adtak esélyt, nem volt meglepetés.

Ma Johnson bevonul a Downing Street-i rezidenciába és többek között a kormánya megalakításával foglalkozik. A brit tőzsdeindex elég rendesen esik, 0,8 százalékkal, bőven az európai átlag alatt van. A font ingadozik ugyan, de összességében ma sem nagyon mozdult el. Igaz, a többi nagyobb keresztárfolyam, mint az euró/dollár is stabil.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél