TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A fejlett világ szorong, és van is oka rá: klímaváltozástól kiberháborún át a terrorveszélyig elvontnak tűnő, de nagyon is valós jelenségek befolyásolhatják alapvető mértékben a hétköznapokat és a gazdasági folyamatokat is.

Az elmúlt 5-10 évben a fejlett világ társadalmai látványosan keresik a fizikai és érzelmi biztonságot, és bármire szavaznak, ami ezt vagy ennek az illúzióját ígéri nekik. A választók úgy viselkednek, mint egy félős kisgyerek, akit nem érdekelnek a racionális magyarázatok, csak biztonságot szeretne - írja az Accorde Alapkezelő blogbejegyzésében Gajdics Attila, a cég portfóliómenedzsere.

Mi lehet a jelenség mögött?

Az elemző a félelem okait ennél többrétűnek látja, és a relatív gazdasági lemaradáson túl négy további tényezőt sorolt fel. Mint írja, ezek ugyan nagyon kis közvetlen hatással vannak csak a hétköznapjainkra, de bőven elegendőek egyfajta háborús érzethez, a szorongáshoz és félelemhez.

1. Kiber-világháború

Gajdics Attila szerint a kibertérben a harmadik világháború évek óta zajlik. Egyelőre senki nem nevezi annak, egyelőre kevés vérrel és relatíve kis károkozással jár, de mint írja, nem nagyon lehet máshogy nevezni az amerikai, orosz és kínai hackerek és kiberkatonák tízezreinek összecsapásait. Elég csak arra gondolni, hogy naponta hallani százmilliókat érintő adatlopásokról és kormányzati infrastruktúrákat megbénító támadásokról.

2. Terror-világháború

A szakember szerint nem kérdés, hogy vesztett helyzetből és relatíve kevés kárt okozva csaptak és csapnak le a terroristák a fejlett világra, de az sem kérdés, hogy ez egy globális háború, amelynek a frontvonalai európai és amerikai nagyvárosok főterein és főutcáin, az orrunk előtt húzódnak. Statisztikailag persze nincs okunk félni.

3. Munkaerőpiaci világháború

Ha bárki számára nem vált volna egyértelművé már a kétezres években, hogy a munkaerőpiacon globális szinten versenyez mindenki mindenkivel, ez az elmúlt években nemcsak még nyilvánvalóbbá vált, de bekapcsolódtak a robotok is a napi hírek szintjén is.

A kétezres évek amerikai lakossági hitelőrületének egyik kiváltó oka volt a globalizáció miatt bizonytalanná vált munkahelyek miatti kétségbeesés. Az amerikai társadalom a fenntarthatatlan jólét illúzióját felelőtlenül felvett hitelekből próbálta mégiscsak fenntartani. A hitelből vett illúzió összerogyott, a kétségbeesés megmaradt.

4. Éghajlatváltozás, és emiatt szélsőséges időjárás

A globális felmelegedés 1-2 fokos változását nehéz a hétköznapok szintjén értelmezni, de a rekorderejű hurrikánok, a rekordforró és rekordhideg napok szembejönnek minden nap a hírekben.

Milyen hatással lehet mindez a gazdaságra és a tőzsdére?

A politikai következmények évek óta viszonylag jól láthatóak: megerősödtek a fizikai és érzelmi biztonságot ígérő, karakteres politikusok, és meggyengültek a csupán a gazdasági jólétre fókuszáló, a közösségteremtésben gyenge politikai szereplők.

A gazdasági következmények egyelőre leginkább csak erősen rövidtávú érdekek mentén hozott gazdaságpolitikai döntések formájában jelentek meg:

  • évek óta mindenki gyengítené a devizáját könnyen kommunikálható gazdasági előnyök érdekében,
  • önrendelkezési törekvések erősödnek meg nyilvánvaló gazdasági racionalitások ellenében, és
  • sok évtizedes globális kereskedelmi megállapodások kerülnek süllyesztőbe vagy legalábbis a süllyesztő szélére.

A bizonytalanabbá vált környezetnek biztosan lesz negatív gazdasági hatása, azonban a továbbra is lendületes gazdasági ciklusnak, valamint egy-egy erőszakos, de valójában racionális lépésnek is köszönhetően lehet, hogy a hatások csak évek múlva jelentkeznek.

A viszonylag lassan megjelenő negatív gazdasági következmények miatt szerintem befektetőként jelenleg hiba lenne kivonulni a részvénypiacról és kimaradni a fejlett országokban láthatóan továbbra is erős gazdasági növekedésből.

Ugyanakkor a kiszámíthatatlan időzítéssel, de szinte biztosan érkező kisebb-nagyobb krízisek miatt Gajdics Attila szerint érdemes már ma is magas arányban tartani a portfólióban a menekülőeszközöket. Ő ilyen eszköznek ma az aranyat, a bitcoint és a svájci frankot tartja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél