BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 25. 06:07

Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.

Sok közgazdász attól tart, a jegybankok szinte végtelen könnyítései – kamatcsökkentései, eszközvásárlásai – az infláció megugrását, a pénzek értékének erodálódását okozzák majd. Mások attól, hogy ez már folyik is, a devizák már leértékelődnek. Csak ezt nem látjuk, mivel mindegyik értéke csökken, így egymáshoz képest vett árfolyamuk nem változik sokat.

Az ellentábor szerint viszont a válság keresletcsökkenést, csődhullámot, emiatt piaciár-csökkentéseket okoz. Így akár defláció is következhet. Bár ettől a gazdaságpolitikusok úgy félnek, mint a tűztől, ezért valószínűleg minden áron meg fogják majd akadályozni.

Cruzado, a brazil reál elinflálódott elődje (EJ) Cruzado, a brazil reál elinflálódott elődje (EJ)

Egy másik érv, hogy a 2008-2009-es válság kezelése sem járt magas inflációval. A jegybanki könnyítések nyomán a gazdaságba kerülő pénz nagy része inkább a tőkepiacokon okozott “eszközár-emelkedést”. Ami viszont most teljesen más, hogy a jegybankok mellett a kormányok is megkezdték a pénzszórást. (Lásd többek között Donald Trump a lakosságnak küldött 1200 dolláros csekkjeit.) De még ha nem is lesz infláció, a reálkamat várhatóan mindenképpen mélyen negatív marad a legtöbb országban.

De mihez képest?

Három hónapja, február 24-én kezdődött a nagy zuhanás a tőzsdéken. Az egyik mércéje a devizák leértékelődésének az arany lehetne, ennek árfolyama ez idő alatt fel is ment, bár csak öt százalékkal. (Először lezuhant, azután magához tért.) Az ezüst pedig még mínuszban van. Az egyébként nagyon volatilis (hektikusan változó árfolyamú) bitcoin is véletlenül éppen esett ebben az időszakban. (De két napja még másként lett volna.)

A részvények sem értékelődtek fel, pontosabban csak egyes ágazatok, mint a technológia vagy az egészségügy.

1. Ábra: Az S&P 500 index ETF-je (SPY), a Nasdaq 100 (NDX), az arany és az ezüst árfolyamváltozása (Tradingview.com) 1. Ábra: Az S&P 500 index ETF-je (SPY), a Nasdaq 100 (NDX), az arany és az ezüst árfolyamváltozása (Tradingview.com)

Az euró/dollár alig változott, a jen mindkettőhöz képest erősödött 2-3 százalékot. Azért voltak olyan devizák is, amelyek egymáshoz képest mégis sokat mozogtak. A kelet-közép-európai devizák mind gyengültek az euróhoz képest, a legjobban a cseh korona, azután a lengyel zloty, és csak harmadik a forint. (Második ábra.)

Az MNB lépése óta erősödik a forint

Bár ez annak is köszönhető, hogy fizetőeszközünk már tavaly döntögette a negatív rekordokat, és februárban is folyamatosan csökkent az értéke. Az euró már akkor is jobbára 335 és 340 között mozgott. A második grafikonon jól látható, hogy a forint erősödő pályára lépett,  amikor az MNB az intézményi befektetők számára kamatemeléssel egyenértékű új betétet vezetett be.

2. Ábra: Az euró/forint, az euró/zloty, az euró/lej ,az euró/cseh korona és az euró/horvát kuna árfolyamváltozása (Tradingview.com) 2. Ábra: Az euró/forint, az euró/zloty, az euró/lej ,az euró/cseh korona és az euró/horvát kuna árfolyamváltozása (Tradingview.com)

Az igazán nagy roncsderbi azonban a feltörekvő piaci, nyersanyagfüggő, eladósodott vagy a turizmusnak különösen kitett országok devizáinál látható. A képzeletbeli és kétes értékű dobogó első helyén a brazil reál (BRL) áll, amelyből bő 28 százalékkal többet kell most adni egy euróért, mint három hónapja. Vagyis értékének mintegy negyedét veszítette el. Az ország jövedelmei erősen ki vannak téve a nyersanyagoknak, a kőolaj áresése például az etanolra és a cukorra is átragadt. Brazília elnöke alkalmatlannak bizonyult a járvány elleni védekezésre, az országban súlyos áldozatokat követel a koronavírus.

Az olaj és a turisták elmaradása

Mexikó a nyersanyagok miatt is, a turizmus kapcsán is, a fejlett piacok iparának beszállítójaként is kiszolgáltatott. A peso (MXN) esése nem sokkal marad el a brazil reálétól. A dél-afrikai gazdaságnak is betett a járvány, ez látszik a rand (ZAR) mélyrepülésén. A kopár Izland koronája (ISK) a turisták elmaradását szenvedte meg.

3. Ábra: Sokat gyengülő feltörekvő piaci devizák (Tradingview.com). 3. Ábra: Sokat gyengülő feltörekvő piaci devizák (Tradingview.com).

Az argentin peso (ARS) a korábbi években is sokszor került negatív spirálba, a súlyosan eladósodott ország ezen kívül jelentős agrárexportőr is. A kukoricának például ugyanúgy az olajár tett be, mint a brazil cukornak, szintén az etanol árán keresztül. Az orosz rubelnek már a március-áprilisi olajár-zuhanás sem tett jót, most pedig a járványhelyzet durvul az országban.

Cammogtak még

Említést érdemel még Norvégia, amely hiába fejlett és jómódú ország, gazdasága nagyon olajközpontú. Nemrég jelentették be, hogy évek óta először ismét hozzányúlnak majd az olajbevételekből félretett nemzeti alaphoz. Akkora összegről van szó, hogy az a nemzetközi tőkepiacoknak is komoly tétel lesz.

A gyengébb devizák közé tartozott még az angol font és a kanadai dollár is. Az előbbit a súlyos járvány és a Brexit, az utóbbit szintén a nyersanyagárak befolyásolhatják leginkább. (Az euró/norvég korona 7,5, az euró/kanadai dollár hat, az euró/font 6,6 százalékkal van feljebb, mint február 21-én.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
hírlevél