Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.

Sok közgazdász attól tart, a jegybankok szinte végtelen könnyítései – kamatcsökkentései, eszközvásárlásai – az infláció megugrását, a pénzek értékének erodálódását okozzák majd. Mások attól, hogy ez már folyik is, a devizák már leértékelődnek. Csak ezt nem látjuk, mivel mindegyik értéke csökken, így egymáshoz képest vett árfolyamuk nem változik sokat.

Az ellentábor szerint viszont a válság keresletcsökkenést, csődhullámot, emiatt piaciár-csökkentéseket okoz. Így akár defláció is következhet. Bár ettől a gazdaságpolitikusok úgy félnek, mint a tűztől, ezért valószínűleg minden áron meg fogják majd akadályozni.

Cruzado, a brazil reál elinflálódott elődje (EJ)Cruzado, a brazil reál elinflálódott elődje (EJ)

Egy másik érv, hogy a 2008-2009-es válság kezelése sem járt magas inflációval. A jegybanki könnyítések nyomán a gazdaságba kerülő pénz nagy része inkább a tőkepiacokon okozott “eszközár-emelkedést”. Ami viszont most teljesen más, hogy a jegybankok mellett a kormányok is megkezdték a pénzszórást. (Lásd többek között Donald Trump a lakosságnak küldött 1200 dolláros csekkjeit.) De még ha nem is lesz infláció, a reálkamat várhatóan mindenképpen mélyen negatív marad a legtöbb országban.

De mihez képest?

Három hónapja, február 24-én kezdődött a nagy zuhanás a tőzsdéken. Az egyik mércéje a devizák leértékelődésének az arany lehetne, ennek árfolyama ez idő alatt fel is ment, bár csak öt százalékkal. (Először lezuhant, azután magához tért.) Az ezüst pedig még mínuszban van. Az egyébként nagyon volatilis (hektikusan változó árfolyamú) bitcoin is véletlenül éppen esett ebben az időszakban. (De két napja még másként lett volna.)

A részvények sem értékelődtek fel, pontosabban csak egyes ágazatok, mint a technológia vagy az egészségügy.

1. Ábra: Az S&P 500 index ETF-je (SPY), a Nasdaq 100 (NDX), az arany és az ezüst árfolyamváltozása (Tradingview.com)1. Ábra: Az S&P 500 index ETF-je (SPY), a Nasdaq 100 (NDX), az arany és az ezüst árfolyamváltozása (Tradingview.com)

Az euró/dollár alig változott, a jen mindkettőhöz képest erősödött 2-3 százalékot. Azért voltak olyan devizák is, amelyek egymáshoz képest mégis sokat mozogtak. A kelet-közép-európai devizák mind gyengültek az euróhoz képest, a legjobban a cseh korona, azután a lengyel zloty, és csak harmadik a forint. (Második ábra.)

Az MNB lépése óta erősödik a forint

Bár ez annak is köszönhető, hogy fizetőeszközünk már tavaly döntögette a negatív rekordokat, és februárban is folyamatosan csökkent az értéke. Az euró már akkor is jobbára 335 és 340 között mozgott. A második grafikonon jól látható, hogy a forint erősödő pályára lépett,  amikor az MNB az intézményi befektetők számára kamatemeléssel egyenértékű új betétet vezetett be.

2. Ábra: Az euró/forint, az euró/zloty, az euró/lej ,az euró/cseh korona és az euró/horvát kuna árfolyamváltozása (Tradingview.com)2. Ábra: Az euró/forint, az euró/zloty, az euró/lej ,az euró/cseh korona és az euró/horvát kuna árfolyamváltozása (Tradingview.com)

Az igazán nagy roncsderbi azonban a feltörekvő piaci, nyersanyagfüggő, eladósodott vagy a turizmusnak különösen kitett országok devizáinál látható. A képzeletbeli és kétes értékű dobogó első helyén a brazil reál (BRL) áll, amelyből bő 28 százalékkal többet kell most adni egy euróért, mint három hónapja. Vagyis értékének mintegy negyedét veszítette el. Az ország jövedelmei erősen ki vannak téve a nyersanyagoknak, a kőolaj áresése például az etanolra és a cukorra is átragadt. Brazília elnöke alkalmatlannak bizonyult a járvány elleni védekezésre, az országban súlyos áldozatokat követel a koronavírus.

Az olaj és a turisták elmaradása

Mexikó a nyersanyagok miatt is, a turizmus kapcsán is, a fejlett piacok iparának beszállítójaként is kiszolgáltatott. A peso (MXN) esése nem sokkal marad el a brazil reálétól. A dél-afrikai gazdaságnak is betett a járvány, ez látszik a rand (ZAR) mélyrepülésén. A kopár Izland koronája (ISK) a turisták elmaradását szenvedte meg.

3. Ábra: Sokat gyengülő feltörekvő piaci devizák (Tradingview.com).3. Ábra: Sokat gyengülő feltörekvő piaci devizák (Tradingview.com).

Az argentin peso (ARS) a korábbi években is sokszor került negatív spirálba, a súlyosan eladósodott ország ezen kívül jelentős agrárexportőr is. A kukoricának például ugyanúgy az olajár tett be, mint a brazil cukornak, szintén az etanol árán keresztül. Az orosz rubelnek már a március-áprilisi olajár-zuhanás sem tett jót, most pedig a járványhelyzet durvul az országban.

Cammogtak még

Említést érdemel még Norvégia, amely hiába fejlett és jómódú ország, gazdasága nagyon olajközpontú. Nemrég jelentették be, hogy évek óta először ismét hozzányúlnak majd az olajbevételekből félretett nemzeti alaphoz. Akkora összegről van szó, hogy az a nemzetközi tőkepiacoknak is komoly tétel lesz.

A gyengébb devizák közé tartozott még az angol font és a kanadai dollár is. Az előbbit a súlyos járvány és a Brexit, az utóbbit szintén a nyersanyagárak befolyásolhatják leginkább. (Az euró/norvég korona 7,5, az euró/kanadai dollár hat, az euró/font 6,6 százalékkal van feljebb, mint február 21-én.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Beteljesülhet a JP Morgan legnagyobb rémálma, új front nyílt a GameStop-háborúban
Eidenpenz József | 2021. március 1. 13:03
Jó a hangulat a tőzsdéken Európában, Ázsiában egyaránt, miután az amerikai segélycsomagot elfogadta a képviselőház, jó menedzserindexek érkeztek, és a kötvényhozamok is stabilizálódtak. A BUX felülteljesítő, de a forint gyenge maradt. Felfüggesztették a kisbefektetők 15 kedvenc részvényét, pénzügyi szolgáltatásokra készül a Walmart.
Részvény / Deviza / Áru A híres cég, ami a farmerek mellett a befektetőnek is jó termést hozhat
MFC Equity | 2021. február 27. 15:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékba zuhant a MOL, az OTP, a Richter és a Telekom is
MTI | 2021. február 26. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Európában is nagy mínuszok röpködtek.
Részvény / Deviza / Áru Lezárta a felvásárlást az AKKO Invest
MTI | 2021. február 26. 18:20
Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Ötmilliárd forintos EBITDA a 4IG-nél
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 17:54
Minden tekintetben kimagasló évet zárt a 4iG informatikai vállalat - derül ki a péntek este közzé tett gyorsjelentéséből.
Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
hírlevél