BUX
36 029.52
+0.27%
+97.00
OTP
10 950.00
+0.27%
+30.00
MOL
1 872.00
+0.32%
+6.00
RICHTER
6 705.00
+0.15%
+10.00
MTELEKOM
382.00
+0.26%
+1.00
 
2019. október 11. 18:01

Az angol valuta már arra erősödött, hogy az ír és a brit miniszterelnök tegnapi találkozóján kilátásba helyezte, az Egyesült Királyság október 31-ei kilépéséről megállapodás születhet. Ma pedig erre tett rá egy lapáttal, hogy a diplomaták felhatalmazták az EU főtárgyalóját, folytasson mélyreható megbeszéléseket a szigetországgal a kilépési feltételek esetleges módosításáról.

Közel 3,5 százalékkal állt magasabban az angol font árfolyama a dollárral szemben (1,2647) péntek délután annál, mint ahogyan a szerdai napot zárta. Ekkora árfolyamelmozdulásra ilyen rövid idő alatt 2016 júniusa óta nem volt példa.

Reménysugarak

Ennyire örültek a befektetők azoknak a reménysugaraknak, amelyeket az október 31-ére időzített Brexit kapcsán alig huszonnégy óra leforgása alatt kaptak. Az egyiket az ír és brit miniszterelnök csütörtöki eszmecseréjétől, a másikat pedig az EU és az Egyesült Királyság pénteki reggeli találkozójától. Mint ahogy azt a délelőtti piaci összefoglalónkban is jeleztük, feléledt ugyanis a remény, hogy alig húsz nappal később a szigetország mégis rendezett körülmények között tud kilépni az EU-ból.

Az optimizmus azt követően is megmaradt, hogy azt Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke a Reuters brit hírügynökség értesülése szerint ma reggel próbálta a hangulatot hűteni. Mondván, bár biztató híreket kapott az ír és a brit miniszterelnökkel folytatott tegnapi egyeztetése után, nyilatkozatáig London nem nyújtott be reális és működőképes új Brexit-javaslatot. Erre szerinte ma estig van idő, ha addig nem történik semmi, akkor nincs esélye annak, hogy a jövő heti EU-csúcs áldását adja a módosított kilépési megállapodásra.

Ez a határidő tolódott ki "a következő napokra", ami elég is volt a font szárnyalásának folytatódásához. Ebben az is közrejátszott, hogy Mina Andreeva, az EU szóvivője konstruktívnak festette le Stephen Barclay brit és Michel Barnier uniós Brexit-főtárgyaló megbeszélését. Ami persze jól tudjuk, hogy a szokásos diplomáciai fordulat, egyfajta megelőlegezése a paktumnak, egyúttal a kívülállók megnyugtatása, amit azonban nem feltétlenül követnek pozitív fejlemények.

Fifti-fifti

Malcolm Barr, a J.P. Morgan elemzője például még mindig ugyanannyi esélyt lát a kilépési feltételek megváltoztatásának, mint annak, hogy marad minden a régiben. S Amélie de Montchalin, Franciaország Európa-ügyi minisztere is akként vélekedett a France Inter rádióban, hogy a megállapodás nélküli brit kilépés továbbra is benne van a levegőben, amennyiben London nem hajlandó kompromisszumra.

Az EU ugyanis nem enged azokból az elvekből, amelyeket két és fél évvel ezelőtt rögzített a Brexittel kapcsolatban – tette egyértelművé Montchalin. Mondván, azt szeretnék, ha béke lenne Írországban, hozzátéve: meg akarjuk védeni a vállalatainkat a tisztességtelen versenytől, és kiegyensúlyozott kapcsolatokat szeretnénk Nagy-Britanniával. A Bloomberg pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az írek gazdaságilag érdekeltek a rendezett Brexitben, mert egy megállapodás nélküli kilépéssel a következő két évben 73 ezer munkahelyük szűnne meg.

Megint Johnson térfelén a labda

Most az a legfontosabb kérdés, hogy Boris Johnson milyen engedményekre tett ígéretet. A vita továbbra is a backstop-tartalékmegoldás alternatívái miatt folyik, amelyet az EU álláspontja szerint csak olyan intézkedésekkel lehetne kiváltani, ami minden szempontból teljesíti a kritériumait, s elengedhetetlen, hogy Írország és Észak-Írország között ne legyen fizikai határ. Az óra ketyeg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
hírlevél