Hirdetés

Szétlőttek egy tankert, búcsút mondhatunk az olcsó olajnak?

Eidenpenz József, 2019. október 11., 11:32

Az olaj ára ismét elérte a 60 dollárt, miután rakéta vagy drón csapódott egy iráni tankerbe. Mindenki Donald Trumpra figyel, aki leül a kínai miniszterelnök-helyettessel tárgyalni. A tőzsdék szépen emelkednek, így a BUX is. Az euró/forint 332 alá süllyedt, két brókercég is nyilatkozott róla. Öt fontos hír a mai tőzsdenapra.

A kínai közlekedési minisztérium által közreadott képen a panamai zászló alatt hajózó Szancsi iráni olajszállító tartályhajó lángol, mielőtt elsüllyedt a Kelet-Kínai-tengeren, mintegy 300 kilométerre Sanghaj partjaitól 2018. január 14-én. 
Fotó: MTI/EPA/Kínai közlekedési minisztérium
(Archív kép.) A Szancsi iráni olajszállító tartályhajó lángol a Kelet-Kínai-tengeren, mintegy 300 kilométerre Sanghaj partjaitól 2018. január 14-én. Fotó: MTI/EPA/Kínai közlekedési minisztérium

Tegnap délután, este sokat javult a tőzsdék hangulata, amikor kiderült, hogy van kilátás valamiféle részleges megegyezésre az amerikaiak és a kínaiak között. Szép pluszban végeztek az amerikai indexek, nőttek a kötvényhozamok is. De még nagyobb emelkedést mutatnak ma a határidős indexek.

A Nasdaq Composite technológiai index határidős értéke majdnem egy százalékkal van feljebb, mit ritkán látni. Az S&P 500 futures 0,7 százalékkal ugrik. Európában is jó a hangulat, a német DAX index szinte száguld, másfél százalékkal van feljebb. A francia CAC 40 0,9 százaléknál tart.

Hirdetés

A hazai BUX index 1,1 százalékos pluszban van, az OTP és a Mol átlag feletti (1,4 és 1,1 százalékos) emelkedésének köszönhetően. A Richter és a Telekom stagnál, az Opus 0,7 százalék körül drágul. A forint szolidan erősödik, már 332 alatt jár az euró ára. De reggel volt 331,50 közelében is.

További árfolyamok itt láthatók

1. Trumpra figyel mindenki

Az Egyesült Államok és Kína közötti tárgyalások körül nagy volt a pesszimizmus, de csütörtökön feléledt a remény, hogy a két nemzet korlátozott kereskedelemi megállapodást tud majd bejelenteni. Donald Trump elnök pedig megerősítette, hogy pénteken találkozik Liu He kínai miniszterelnök-helyettessel.

Egy ilyen részleges megállapodással nem ér azonban véget a kereskedelmi háború, mivel nem valószínű, hogy Trump kulcsfontosságú aggályairól meg tudnak egyezni. Ilyen például Kína azon politikája, amely során arra kényszeríti az amerikai cégeket, hogy társuljanak a helyi partnerekkel, ha a kínai piacra akarnak lépni.

De az Investing.com szerint egy kisebb egyezség is elég lehet arra, hogy a kereskedelmi háború enyhüljön, meggyőzze Trumpot az október 15-én hatályba lépő vámtarifák felfüggesztéséről.

2. Szétlőttek egy iráni tankert

Valószínűleg rakéta vagy drón csapódhatott bele egy iráni hajóba a Vörös-tengeren, egy szaúd-arábiai kikötő közelében, ami nyomán nagyot ugrott a kőolaj árfolyama. A Brent két hét után ismét átlépte a hatvan dolláros szintet. De már előző nap is emelkedtek az árak, hiszen az esetleges megegyezés a kereskedelmi háborúban a gazdaságot – és vele az olajkeresletet – élénkítő tényező.

Az OPEC a jövő évi további termeléscsökkentésekről beszélt, a döntést várhatóan az olajkartell decemberi ülésén hozzák meg. A heti amerikai adatok viszont növekvő kitermelésről számoltak be. Ma a péntekenként megszokott adat jön az USA-ban működő olajkutak számáról, az is befolyásolhatja az árakat.

3. Felülteljesített a forint?

Felülteljesítő volt a forint az Erste Befektetési Zrt. hírlevele szerint. “Tegnap a lengyel zloty és a forint is erősödött a javuló nemzetközi hangulatban. De a forint felülteljesítő volt és egyetlen nap leforgása alatt csaknem 2 forintot erősödve 334-ről, 332-re mérséklődött az EURHUF árfolyam, ami egy kisebb támaszszintet jelent” – írták.

Euró/forint és euró/zloty (Tradingview.com)
Euró/forint és euró/zloty (Tradingview.com)

“A 30 napos mozgóátlag alá került az árfolyam, ezzel megnyílt az út a további korrekció előtt. A 330-as szintre érdemes figyelni, mely fontos támaszt képez, jelenleg az 50 napos mozgóátlag is erősíti. Várakozásunk szerint ott megakadhat a forinterősödés, és ismét kisebb emelkedő hullám indulhat” – írta ugyanerről az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

4. Mégis lesz Brexit?

Ezúttal pozitív hírek érkeztek a Brexittel kapcsolatban, többek kzött annak nyomán, hogy leültek egymással tárgyalni az ír és brit miniszerelnökök. Feléledt a remény, hogy az alig három hét múlva esedékes október végi határidőt esetleg mégis sikerül tartani. “Ez még nem megállapodás, de a megállapodáshoz vezető út” – mondták a találkozóról.

A font ugrott a hírre. A Bloomberg szerint az írek gazdaságilag érdekeltek a rendezett Brexitben, mert egy megállapodás nélküli kilépés 73 ezer munkahelybe kerülne náluk a következő két évben.

5. Jön a fogyasztói bizalom

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalom-mutatója lesz ma a figyelem középpontjában. A fogyasztás lehet az, ami az USA gazdaságát továbbra is előre viszi. A konszenzus szerint a mutató értéke várhatóan csökkenni fog.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A hétéves csúcs kipipálása után milyen éve lehet az aranynak?

A hétéves csúcs kipipálása után milyen éve lehet az aranynak?

Alapvetően a felerősödő piaci és geopolitikai kockázatok, a negatív reálkamatok és a globális gazdasági növekedés várható lassulása lesz a legnagyobb hatással az arany árfolyamára a 2020-ban – emeli ki a Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács most nyilvánosságra hozott jelentéséből. Rövid távon azonban a spekulánsok is labdba rúghatnak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    2020. január 16., 13:03
    Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?