TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.

Nagyon szép emelkedést produkáltak ma az óceán mindkét partján a vezető tőzsdeindexek, a német mutató 1,6, a párizsi 2,0, a londoni 1,5 százalékkal ment fel. Az Egyesült Államokban valamivel kisebb az emelkedés, de így is egyértelműen pozitív a hangulat. Az S&P 500 0,6, a Nasdaq 100 index 0,4 százalékos pluszban van.

Itthon a BUX index 0,1 százalékkal ment fel, az OTP, a Mol és a Richter egyaránt fél százalék feletti pluszban végzett. A mutatót főleg a Magyar Telekom 0,6 százalékos süllyedése húzta le, de mínuszban végzett az Opus és a CIG Pannónia is. A forint végül alig változott, 364,40 az euró ára, de ma is járt 365 felett a jegyzés.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Jó vállalati hírek jöttek

Az emelkedésnek többféle oka van, egyrészt vállalati hírek. Amint délelőtt beszámoltunk róla, a Daimler eredménye nyomán nagyon jól teljesített az európai autóipar. A német Thyssenkrupp acélgyártó üzletágának lehetséges felvásárlása is javította a hangulatot. A Boeing részvényei 4,8 százalékkal emelkedtek, miután az európai repülés ügyi hatóság a 737 Max jelzésű, korábban szerencsétlenül járt repülőgépet ismét biztonságosnak nyilvánította.

A Navistar részvényei ezért ugrottak hatalmasat, mert a felvásárló Tratont a részvényesek egy része ajánlatának emelésére szólította fel. A Schlumberger olajipari szolgáltató viszont négy-öt százalékos mínuszban van, miután újabb veszteséges negyedévről adott számot.

Egy oltás lassan kész lesz?

Az amerikai tőzsdék egyebek mellett a koronavírus-oltással kapcsolatos remények miatt emelkednek. Az amerikai Pfizer gyógyszercég és a német biotechnológiai vállalat, a Biontech bejelentette, hogy amennyiben a kutatásuk eredményei pozitívak lesznek, november végén sürgősségi kérelmet nyújtanak be koronavírus-oltásuk engedélyeztetéséhez.

A legfrissebb amerikai kiskereskedelmi adatok is lendületesek voltak.

A kereskedő vállalatoknál szeptemberben hatalmas bevételnövekedés volt tapasztalható. Az Egyesült Államok gazdaságának helyreállítása fontos területeken sokkal gyorsabban zajlik, mint a 2008-2009-es nagy pénzügyi válság után idézik Jeffrey Schulze-t, a ClearBridge Investments vezető stratégáját. Úgy tűnik, a széljárás is fordul, az értékalapú cégek irányába, és elfordul a technológiai szektortól kommentálta az N-tv.de tudósítója.

A BTS dél-koreai popegyüttes (Fotó: Wikipedia, Flickr)

A BTS dél-koreai popegyüttes (Fotó: Wikipedia, Flickr) A BTS dél-koreai popegyüttes (Fotó: Wikipedia, Flickr)

A koreai fiúk a tőzsdére mentek

A Big Hit Entertainment nevű részvénytársaság három év óta a legnagyobb tőzsdei bevezetést hajtotta végre Dél-Koreában ezen a héten.

A társaság részvényei a bevezetés után 270 ezer koreai won értékben forogtak darabonként, ami mintegy 200 eurónak felel meg és dupla annyi, mint az eredeti kibocsátási érték. Ezzel a cég részvényeit 6,5 milliárd euróra értékeli a piac mondták el az N-Tv.de videoriportjában. A vállalat tevékenysége egyelőre egysíkú. A BTS dél-koreai popegyüttes, amely világszerte százmilliós nagyságrendű rajongótáborral számolhat, a cég bevételének 88 százalékát tette ki. De a cég vezeői egyéb üzleti ötleteket is ígér részvényeseinek.

A problémák azonban megkezdődtek, a hét fiatal fiúból álló együttes egyik idősebb tagjának két évre katonai szolgálatra kéne bevonulnia, hacsak nem kap ez alól felmentést. A részvény tőzsdei pályafutásának második napja sem lett olyan jó, mint az első, 22 százalékkal visszazuhant a papír. Igaz, ezzel még mindig közel ötven százalékkal van a kibocsátási ár felett.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Focimeccs helyett e-sportot nézünk majd? Ha igen, ez a cég sokat nyerhet
MFC Equity | 2020. október 29. 20:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Modern Times Groupot (MTG), a világ egyik vezető e-sporttal és gaminggel foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Jön a gyorstesztek új generációja? Kiderült az ég az USA-ban
Eidenpenz József | 2020. október 29. 19:06
A hét első három napjának hatalmas zuhanása után csütörtökön megnyugvás következett az tőzsdéken. Segített a vártnál jobb amerikai GDP-adat és munkanélküliségi statisztika. Itthon a BUX minimális süllyedéssel megúszta, annak ellenére, hogy a Mol elég nagyot esett. Vészesen közeledett a forint eddigi történelmi mélypontjához, de aztán visszafordult EKB ülése után. Újfajta gyorstesztek segíthetnek a rendezvények megtartásában.
Részvény / Deviza / Áru Európa bezár, már majdnem 370 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. október 29. 12:03
Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.
Részvény / Deviza / Áru Megjött Merkel 12 pontos csomagja, vérengzés az európai tőzsdéken
Eidenpenz József | 2020. október 28. 18:55
Két hónapja nem látott esés van a főbb nyugati tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól megúszta. A fő ok a koronavírus miatti újabb lezárások, amik a gazdaságban újabb károkat okozhatnak. A forint viszont gyenge, az euró kevesebb mint másfél forintra volt az eddigi történelmi csúcstól. Németországban elfogadták a tavaszihoz hasonló, de lazább korlátozásokat, amelyek hétfőtől életbe lépnek.
Részvény / Deviza / Áru Megmenthető-e a karácsony? Ki pumpálja vissza a szén-dioxidot a földbe?
Eidenpenz József | 2020. október 28. 11:17
Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.
Részvény / Deviza / Áru Bravúr a Harley-Davidsonnál, pandémia után twindémia
Eidenpenz József | 2020. október 27. 18:57
A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.
Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
hírlevél