BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 24. 11:50

A tőzsdék végre jelentősebb emelkedést tudnak felmutatni, általában öt százalék körüli mértékben erősödnek az indexek Budapesten is. Sok kisebb-nagyobb jó hír van, ügyködnek a jegybankok, a vírus terjedésének az üteme egy-két országban talán végre lassul, Kínában lazították a mozgás korlátozásait. Robbantak a nemesfémek árfolyamai, de a kőolaj is szépen megy fel.

(Fotó: Wikimedia Commons)

Tegnap még annak ellenére estek a tőzsdeindexek, hogy nap közben bejelentették a Fed újabb lazító lépését. Ma viszont végre szép pluszban járnak a tőzsdeindexek világszerte, amit furcsa módon ugyanezzel a jegybanki lazítással magyaráznak. A Fed újabb, gyakorlatilag korlátlan enyhítést, eszközvásárlást jelentett be, egy “végtelen QE-t”. De végre vannak más jó hírek is.

Bíznak abban is, hogy az amerikai szenátus ma megegyezik a tervezett gazdasági segélycsomag részleteiről. A csomag egyébként még tovább növekedett, egy nap alatt 2000 milliárdról 2500 milliárd dollárra Nancy Pelosi, a Fehér Ház szóvivője szerint. Tegnap Németország is óriási segélycsomagot fogadott el. Bár egyes német politikusok ma már azt hangoztatták, hogy ez csak átmeneti és a járvány elmúltával visszatér majd a költségvetési szigor.

A jó hangulat részben pedig a víruskrízis halvány pozitív jeleire vezethető vissza. Ezek közé tartozik, hogy Kína enyhítette a kijárási  korlátozásokat abban a tartományban, ahol a járvány kezdődött. Olaszországban pedig mérséklődött az új fertőződések és a halálozások napi száma.

Szépen megy a BUX is

Az európai indexek 4-6 százalékkal ugranak ma, az amerikai határidős mutatók is öt százalék körüli pluszban járnak. A BUX index is öt százalék feletti emelkedést mutat, az OTP öt, a Mol hat, a Richter négy százalékkal ment fel. Az Opus és a 4ig kilenc százalékos árrobbanást mutat.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A Waberer’s viszont öt százalékkal esik, az egyik nagy brókercég tegnap azonnali hatállyal leállította a szállítmányozási cég követését. A forint kissé erősödik, 350,40 az euró, 70 fillérrel lett olcsóbb.

Ügyködnek a jegybankok

Az Európai Központi Bank egyik vezetője is interjút adott, és azt mondta, hogy az intézmény a héten belép a vállalati rövid lejáratú értékpapírok (commercial paper) piacára és itt jelentős szereplő lesz. Az is jó hír, hogy az olajárak második napja emelkednek. Ebben is benne lehet a FED lazítása és a dollár ezt követő gyengülése. A dollárgyengülés sok nyersanyag árfolyamára pozitívan szokott hatni, legalábbis békeidőkben. A gyengébb dollár olcsóbbá teszi a dollárban jegyzett nyersanyagokat sok ország számára, így támogatja a keresletet.

A piacok azt is remélik, hogy a Bank of Japan további részvényvásárlásokat határoz el, és a japán nyugdíjalapok és a tőzsdén jegyzett társaságok is be vásárolnak majd a Tokiói Tőzsdén. Így a Nikkei 225 index kiugró mértékben, hét százalékkal tudott ma ugrani. Nemesfém-árrobbanás a Fed nyomában

Infláció és a nemesfémek

Miután a Fed lényegében korlátlan pénznyomtatást (QE-t) jelentett be hétfőn magyar idő szerint a déli órákban, percre pontosan meglódult az arany és az ezüst, a palládium és a platina árfolyama. A nemrég évtizedes mélypontokat elérő ezüst öt, a palládium tíz, az arany négy, a platina hét százalék körüli emelkedést mutat ma, a tegnapi hasonló nagyságú ugrások után még pluszban.

Az alacsony kamat, a pénzmennyiség növekedése az arany keresletét rendszerint növelik. A nemesfémeket sokan az infláció elleni védekezés jó módszerének tartják. Bár az utóbbi tíz évben a laza jegybankok politikája nem eredményezte az infláció elszabadulását, ez most megváltozhat, ha a pénzkínálat növekedése mellett a termelés csökken, az árukészletek kifogynak. Igaz, dezinflációs hatások is jelentkezhetnek, mint a bérekre nehezedő nyomás válság esetén. (A nemesfémekről itt is írtunk.)

Vannak még rossz hírek

A német szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex viszont akkorát esett, mint még soha. Márciusban 34,5 pont volt, a mérés 1997-es megkezdése óta a legalacsonyabb – közölte az IHS Market. A mutató 50 pont feletti értékek mellett jelezne növekedést, februárban még 52,5 pont volt. Ráadásul 2009 óta nem látott munkaerő leépítésről számoltak be a német szolgáltató cégek. A japán és ausztrál beszerzési menedzser indexek is hasonlóan tragikus képet festenek a szolgáltatói szektorról.

Még a koronavírus frontjáról is érkeznek rossz hírek, Nagy-Britannia például sokkal szigorúbb intézkedéseket vezetett be, csatlakozva sok más európai nemzethez. Megtiltanak minden, nem feltétlenül szükséges mozgást legalább három hétre, és minden két főnél nagyobb csoportosulást. A rendőrség pedig felhatalmazást kap az intézkedésre és a büntetése.

Az olasz tapasztalatok alapján minél előbb és minél szigorúbban kell korlátozni az emberek mozgását – írja a Bloomberg.com. Hasonló következtetésre jutott szerzett Ciprus és Hollandia is, miközben Svédország még mindig  szabadon engedi mozogni polgárait.

Bizakodó a Bertelsmann

A médiaszolgáltatóknak a válság idején, amikor mindenki híreket olvas,  nő a fontossága, de nem biztos, hogy bevételeik is emelkednek. A német Bertelsmann-csoport a tavalyi évre növekvő bevételekről számolt be, az eredmény pedig csak egy hajszálnyival maradt a 2018-as szint alatt. A konszern elnöke, Thomas Rabe bizakodóan nyilatkozott a koronavírus-válságról az N-Tv.de szerint. Azt mondta, cége az üzletágak széleskörű változatossága miatt kevésbé érzékeny a konjunkturális ingadozásokra és akár még be is ruházhat a jövőbeli növekedés érdekében.

Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nyomott a pénz- és tőkepiaci hangulat
Csabai Károly | 2020. március 30. 10:01
Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.
Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Az előző évinél magasabb nyereséggel zárt az MKB 2019-ben
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:51
A Mészáros Lőrinc többségi befolyása alatt álló bankcsoport tavaly kiemelkedő, 37,4 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékos emelkedést jelent.
Részvény / Deviza / Áru Zuhanással nyitottak a tőzsdék világszerte
Privátbankár.hu | 2020. március 26. 09:42
Nem hatotta meg ugyanis őket az USA szenátusa által elfogadott 2 ezer milliárd dolláros gazdaságélénkítési csomag, amelyre még kell a kongresszus áldása. A pénz- és tőkepiacok inkább attól rettegnek, a ma megjelenő amerikai munkanélküliségi adatok durván festenek majd.
Részvény / Deviza / Áru Amerikai tőzsdei libikóka a 2 ezer milliárdos csomag kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 21:34
Bár például a Dow Jones index járt már több mint 5,5 százalékos pluszban is, végül csak 2,4 százalékkal zárt magasabban a keddinél, ami két nap alatt így is 14 százalékos erősödés.
Részvény / Deviza / Áru Megpihent a Wall Street a nagy szárnyalás után
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:28
Kedden pontértékben rekordmértékben ugrott meg az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones. Szerdán viszont a nyitás után nem tudta folytatni az egy nappal korábbi megugrást.
Részvény / Deviza / Áru Víruspokol jön Amerikában? Óvatosak lettek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. március 25. 11:45
A keddi száguldás után az amerikai gazdasági mentőcsomag elfogadása ellenére is csak szerényebb emelkedésre futja a főbb tőzsdeindexektől. A vírussal kapcsolatos hírek ugyanis nagyon ijesztőek. Itthon az OTP öt százalékos emelkedése húzza leginkább a BUX-ot, a forint ma erősödik, de így is gyenge szinten áll.
hírlevél