<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.

Világszerte sok befektető furcsállja az arany dollárban mért árfolyamának gyengélkedését a több évtizedes csúcsra pörgött infláció és az orosz-ukrán háború árnyékában. Pedig az arany - mint azt a World Gold Council (WGC) alábbi ábrája is szemlélteti – 2022-ben jócskán felülteljesítette a legtöbb befektetési eszközt, sőt, még jobban teljesített, mint az inflációkövető kötvények (US TIPS) az USA-ban vagy máshol a világban, foglalta össze a WGC elemzését az aranypiaci szakértő.

Az arany (sárgával kiemelve) a legtöbb fő befektetési eszközosztályt felülteljesítette, csupán az árupiaci befektetések és a dollár teljesített jobban nála. Forrás: Bloomberg, ICE Benchmark Administration, World Gold CouncilAz arany (sárgával kiemelve) a legtöbb fő befektetési eszközosztályt felülteljesítette, csupán az árupiaci befektetések és a dollár teljesített jobban nála. Forrás: Bloomberg, ICE Benchmark Administration, World Gold Council

Juhász szerint az arany idei mozgása tükrözi a sárga nemesfém árfolyamát alapvetően befolyásoló 4 fő tényező - a világgazdaság (főleg az USA) növekedési kilátásai, a piaci kockázatok és a bizonytalanság, az alternatíva költség és a momentum - változásait.

Az arany árfolyam alakulása az elmúlt egy évben dollár/kg (bal tengely) és dollár/unciában (jobb tengely) megadva. 2021 őszén kisebb inflációs pánik miatt indult rally az arany piacon. 2022-ben 1.850 USD/unciánkénti árfolyamról indult az aranypiac éve, az orosz-ukrán háború kitörését követően történelmi, 2.070 USD/uncia körüli csúcsra emelkedett, majd jelentősen korrigált az árfolyam, jelenleg 1.600 és 1.650 USD/uncia között oldalazik az árjegyzés. Forrás: goldprice.orgAz arany árfolyam alakulása az elmúlt egy évben dollár/kg (bal tengely) és dollár/unciában (jobb tengely) megadva. 2021 őszén kisebb inflációs pánik miatt indult rally az arany piacon. 2022-ben 1.850 USD/unciánkénti árfolyamról indult az aranypiac éve, az orosz-ukrán háború kitörését követően történelmi, 2.070 USD/uncia körüli csúcsra emelkedett, majd jelentősen korrigált az árfolyam, jelenleg 1.600 és 1.650 USD/uncia között oldalazik az árjegyzés. Forrás: goldprice.org

A szakértő elmondása alapján tavaly október-november tájékán a magas inflációtól való félelem globális színrelépése, idén év elején pedig a megnövekedett kockázatok és a geopolitikai turbulenciák támogatták az arany árfolyam-emelkedését. Juhász szerint ezek a hatások mostanra jórészt kiárazódtak az arany árából, és az is figyelemre méltó szerinte, hogy a legnagyobb vagyonokat kezelő mainstream befektetők még mindig csak átmenetinek tekintik a Fed által is kívánatos, 2 százalék körülinél jelenleg jelentősen magasabb inflációt.

Ez szerinte legjobban az amerikai fogyasztói árindex (CPI) változásának és az amerikai 5 és 10 éves futamidejű kötvények és az azonos futamidejű inflációvédett állampapírok hozamainak különbözetéből számított inflációs várakozások összevetéséből tűnhet ki, amit jól szemléltet a WGC alábbi ábrája. Egyszerűen fogalmazva, hiába a tartósan magasnak tűnő infláció, a kötvénypiaci befektetők hisznek abban, hogy a Fed hajlandó minden eszközt bevetni  az infláció visszaszorítása érdekében, és ráadásul mindezeket a lépéseket hatékonyan fogja végrehajtani, így az infláció viszonylag rövid időn belül visszatér az egészségesnek tartott 2 - 2,5 százalék körüli sávba. Ezzel az állásponttal persze nem minden befektető ért egyet.

Az amerikai fogyasztói árindex (piros vonal) valamint az 5 és 10 éves amerikai állampapírhozamok különbözetéből számított inflációs várakozások (zöld vonal) élesen különváltak, ami azt implikálja, hogy a kötvénypiaci befektetők várakozása szerint csökkenni fog az infláció középtávon. Forrás: Bloomberg, World Gold CouncilAz amerikai fogyasztói árindex (piros vonal) valamint az 5 és 10 éves amerikai állampapírhozamok különbözetéből számított inflációs várakozások (zöld vonal) élesen különváltak, ami azt implikálja, hogy a kötvénypiaci befektetők várakozása szerint csökkenni fog az infláció középtávon. Forrás: Bloomberg, World Gold Council

Az aranynak ezen felül a Fed kamatemelései és a két évtizede nem látott erősségű dollár miatt megugrott alternatíva költséggel is meg kellett birkóznia az utóbbi hónapokban. Egy egyszerű (de talán túlságosan leegyszerűsítő), a reálkamatokon és a dollár erején alapuló modell szerint az aranynak mostanra 30 százalékos mínuszban kéne állnia a dollárral szemben, amihez képest az idei mínusz 11 százalék körüli teljesítménye egész imponáló.

Az arany árfolyam tényleges alakulása (sárga vonal) az elmúlt 5 évben, összevetve azzal, hogy hogyan alakulhatott volna az arany ára ha csak a kamatok és a dollár ereje hatna az arany árára (piros vonal). Forrás: Bloomberg, ICE Benchmark Administration, World Gold CouncilAz arany árfolyam tényleges alakulása (sárga vonal) az elmúlt 5 évben, összevetve azzal, hogy hogyan alakulhatott volna az arany ára ha csak a kamatok és a dollár ereje hatna az arany árára (piros vonal). Forrás: Bloomberg, ICE Benchmark Administration, World Gold Council

A WGC saját modellje szerint a negatív befektetői hangulat, karöltve az arany ETF-ekből való tetemes tőkekiáramlással és a gyenge határidős piaci pozícionáltsággal további nyomás alá helyezte az arany árfolyamát - mondta el a Conclude cégvezetője, hozzátéve, hogy a kínai aranykereslet csökkenése sem tett jót a sárga nemesfémnek.

Mindent egybevetve, Juhász szerint a sárga nemesfém relatíve jó teljesítménye tanútételül szolgál az arany globális vonzerejére és egy jól diverzifikált portfólión belüli fontos, volatilitást csökkentő szerepére. Kifejezetten érdemes egy nem dolláralapú (pl.: euróban vagy forintban megtakarító) befektető szempontjából is vizsgálni az arany rövid- és hosszú távú teljesítményét, hiszen idén például a legtöbb devizában nézve a helyi állampapír- és részvénypiacokon elérhető hozamokhoz képest kiemelkedő hozamot generált az arany.

Az arany teljesítménye napi, havi, fél éves, éves, 5 éves és 20 éves bontásban, 2022.09.29-én. Baloldalon az euróban, jobb oldalon a forintban mért teljesítmény látható. Forrás: goldprice.orgAz arany teljesítménye napi, havi, fél éves, éves, 5 éves és 20 éves bontásban, 2022.09.29-én. Baloldalon az euróban, jobb oldalon a forintban mért teljesítmény látható. Forrás: goldprice.org

A Conclude Zrt. szakértője szerint a mostani árfolyamszintek egyre vonzóbbá teszik az aranyvásárlást a befektetők számára az előttünk álló, vélhetően piaci- és geopolitikai viharokkal tűzdelt időszakban, különösképpen akkor, ha a Fed kamatemelési poltikájának hatékonyságába - és így áttetelesen a dollárba – vetett bizalom meginogna. Az aranybefektetést fontolgató lakossági kisbefektetők számára a rendszeres arany-megtakarítást javasolja, akik így egyszerűen de hatékonyan védhetik ki a nagyobb árfolyamingadozások esetleges negatív hatásait.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10000 9960 10240 -1,96% 0 0 5 339 274 618 Ft 2022-12-07 17:13:17
MOL 2746 2746 2916 -2,56% 0 0 4 139 183 554 Ft 2022-12-07 17:05:56
MTELEKOM 330 326 330 +1,23% 0 0 65 614 922 Ft 2022-12-07 17:05:23
RICHTER 8615 8560 8760 -0,63% 0 0 2 019 833 320 Ft 2022-12-07 17:08:44
OPUS 122 120 126 -2,39% 0 0 19 422 455 Ft 2022-12-07 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Jól húz a Mol sapka nélkül, izgalmas másfél hétnek nézünk elébe
Eidenpenz József | 2022. december 7. 12:52
Az ársapka megszüntetése pozitívan hatott a Molra és a forintra, bár úgy tűnik, a kedd esti bejelentés már az elmúlt napokban elkezdett beépülni az árfolyamokba. Hasonlóan számítottak a kínai Covid-szabályok enyhítésére a tőzsdék, miközben a jövő heti amerikai kamatdöntés lesz a következő nagy esemény. De jön még pár fontos hír itthon is, külföldön is.
Részvény / Deviza / Áru Újra 140 euró felett az európai gázár, hol lesz a vége az emelkedésnek?
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:14
Emelkedéssel indított a TTF gázár ma is.
Részvény / Deviza / Áru Hogy ízlik a forintnak a piaci áras benzin? Kattintson a legfrissebb árfolyamokért!
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 07:38
Reggel kicsit erősödött a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Ledolgozta a korábbi esés egy részét az OTP és a Mol is
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 17:55
A Magyar Telekom kivételével minden vezető papír javított.
Részvény / Deviza / Áru A Mol újraindította a Dunai Finomítót, de egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 12:58
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden.
Részvény / Deviza / Áru Feltámadt poraiból az OTP, lesz-e itt év végi rali?
Eidenpenz József | 2022. december 6. 12:48
A forint gyenge, de a magyar részvények életjeleket mutatnak a tegnapi csúnya zuhanás után. Miért esett ekkorát tegnap az OTP, Amerika, meg a Tesla? Mit mutat a kisbefektetői hangulatindex az év végi raliról? Saját kriptovalutát készít a Twitter?
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a gázár kedd reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 09:12
A hétfő esti záróértéke 134,88 euró volt, kedd reggel 138,5-ért adtak egy megawattóra gázt.
Részvény / Deviza / Áru Vegyes forintmozgás reggel
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Letaglózták az OTP-t a külföldi hírek
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi mozgatja a forintot decemberben? Maradhat az IPhone-szűke
Eidenpenz József | 2022. december 5. 12:52
Az euró visszatért 410 forint fölé, továbbra is a brüsszeli hírek mozgathatják elsősorban az árfolyamot. A magyar részvények alulteljesítőek, az OTP több mint két százalékkal esik. Az olaj drágul, miközben az oroszok az egyik, a kínaiak a másik oldalon befolyásolhatják az árát. Nem húznak bele egyhamar az iPhone-ok gyártásába.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG