BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2020. április 24. 11:46

Az USA-ban a Képviselőház is elfogadta a következő vállalkozás-segítő csomagot, ezzel 3000 milliárd dollár közelébe emelkedett az összes eddigi kormányzati támogatás. Egyébként rossz hírek jöttek egy ígéretes vírusellenes szerről és a gazdaságból is. A tőzsdék így süllyednek. A német autógyártók ártámogatásra várnak.

A tegnapi bizonytalankodó, de azért inkább optimista nap után ma lefelé indultak el a tőzsdeindexek. Ennek fő okaként a világsajtó azt jelöli meg, hogy az egyik ígéretes vírusellenes gyógyszerről kiszivárgott, nem váltotta be az iránta táplált reményeket. A Gilead Sciences “remdesivir” nevű termékének klinikai tesztjeit a Financial Times szivárogtatta ki. A gyártó vitatta a cikket, mondván, a teszteket még nem fejezték be. Ám a piacok szemében mégis nagyot csökkent a reménye a vírusválság gyors megoldásának.

Az EU óriási, ezer milliárd eurós mentőcsomagról állapodott meg tegnap, többszöri nekifutásra. De úgy látszik, ezt már beárazták a piacok, mert nem váltott ki különösebb reakciókat. A német Ifo intézet konjunktúra-indexe rosszabb lett a vártnál, 80 helyett 74 pontra zuhant. Ez 2005 óta nem látott érték.

BMW autó volánja. (Pixabay.com) BMW autó volánja. (Pixabay.com)

Az európai indexek ma így jellemzően fél-másfél százalék közötti mínuszban vannak. Az amerikai határidős indexek pedig szerény, 1-2 ezrelékes pluszban. A BUX index 0,2 százalékkal megy fel, a nyertes oldalon a Mol és az Opus, a vesztesek között az OTP és a Richter szerepel. A forint erősödött, ma csak 356 forint az euró ,1,4 forinttal alacsonyabban áll a tegnap estinél.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Erre várnak a német autógyárak

A német gépjármű-gyártók és -importőrök nagyon várják a híreket az új e-autó támogatásokkal kapcsolatban – jelentette az N-Tv.de hírportál. Az elektromos autókra vonatkozó megnövelt környezetvédelmi bónusz részletes szabályozásának a következő napokban kell meg jelennie. Azt remélik, hogy ezzel megszűnik a fogyasztók jelenlegi távol maradása az autóvásárlástól – idézik a Nemzetközi Gépjárműgyártók Szövetségének (VDIK) képviselőjét.

A klímaváltozás elleni csomag részeként a német kormány azt tervezi, hogy 2025-ig meghosszabbítja az elektromos autók ártámogatását. Ez az elektromos, hibrid és hidrogénhajtású autókra egyaránt vonatkozik. A prémium várhatóan 40 ezer eurónál alacsonyabb listaár esetén 6 ezer euróra emelkedik. Jelenleg ugyanis 4 ezer euró a tisztán elektromos járművekre. Eközben arról is írnak a németek, hogy a Lufthansa heteken belül állami segítségre szorul.

Stabilizálódik az olaj?

Az olaj árfolyama a nap elején szerényen emelkedett. Kuvait nyilatkozott arról, hogy hogyan vágja majd vissza a termelését. Mostanra azonban szerény, egy százaléknál kisebb esésre váltott.

A Bloomberg hírlevele szerint az amerikai üzemeltetők már megkezdték a régi kutak bezárását és az új fúrások leállítását. E tevékenységek 20 százalékkal is csökkenthetik a termelést. Más országok pedig azt állítják, hogy a termelést a nemrég született OPEC+ megállapodás által előírtnál korábban csökkentik.

A 3000 milliárd dollárra rúgó számla

A Szenátus után az Egyesült Államok képviselőháza is elfogadta a 484 milliárd dolláros koronavírus-támogatási csomagot. Ez főleg a kisvállalkozások bérkifizetését támogató program finanszírozását növeli. Az összes koronavírussal kapcsolatos amerikai kormányzati kiadás így már közel háromezer milliárd dollárra nő.

A nemzetbiztonság szempontjából kritikusnak tekintett, tőzsdén forgó cégeknek, amelyek pályáznak a kormányzat 17 milliárd dolláros segélycsomagjára, fel kell ajánlaniuk részvényeik egy részét az amerikai kormány számára – írta a Bloomberg.

Senki sem tud semmit

A gyorsjelentés-szezon legnehezebb hete ez az USA-ban. Jön például a Nestlé élelmiszeripari konszern és a Sanofi gyógyszergyár jelentése. Kontinensünkön a Bloomberg szerint valójában senki sem tudja, mire számíthat ebben az évben. A 600 elemű európai indexben szereplő vállalatok legalább negyede meg sem próbálja megjósolni, hogyan fog alakulni 2020. Legalább 171 pedig törölte vagy elhalasztotta az osztalékfizetést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Eddig jó, de most újabb pocsék hírekre készülnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 16. 18:50
Alapvetően jó gazdasági adatok érkeztek ma, ennek ellenére esnek a tőzsdék, mert a befektetők attól félnek, hogy újabb visszaesés jön a közeljövőben. Az európai tőzsdék valamennyit ledolgoztak a napközben mutatott veszteségből, így a BUX is, a forint pedig gyengülésből nullába küzdötte magát. Nagyon nagy visszaesést szenvedett el az Opel anyavállalata, a PSA konszern, az eladások az első félévben alig több mint felét tették ki a tavalyi hasonló időszak eredményének.
Részvény / Deviza / Áru Több lábon áll a BMW, bocsánatot kér a Twitter, újrazárják a mallorcai diszkókat
Eidenpenz József | 2020. július 16. 12:13
Mára elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, az indexek egy százalék körüli mínuszban vannak. A BUX index itthon valamivel kevesebbel megúszta, de a forint is gyengült. Meghekkelték a Twittert, hogy Bitcoinhoz jussanak, egy sor híres személyiség oldalához fértek hozzá. Bebiztosítja magát akkumulátorokkal a BMW autógyár.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egy fintech-cég, ami a legnagyobb pénzügyi óriások piacát igyekszik megreformálni és elhódítani
MFC Equity | 2020. július 15. 17:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Hogy adózzanak a multik? 13 milliárd eurós csatát nyert az Apple az EU-ban
Eidenpenz József | 2020. július 15. 12:01
Ma a bíróság előtt folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye. Az amerikai óriás csatát nyert, az Európai Bíróság neki adott igazat.
Részvény / Deviza / Áru A gamerek pörgették az inflációt a briteknél, sok ellenanyagot termelt az oltás
Eidenpenz József | 2020. július 15. 11:12
Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Friss
hírlevél