TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az USA-ban a Képviselőház is elfogadta a következő vállalkozás-segítő csomagot, ezzel 3000 milliárd dollár közelébe emelkedett az összes eddigi kormányzati támogatás. Egyébként rossz hírek jöttek egy ígéretes vírusellenes szerről és a gazdaságból is. A tőzsdék így süllyednek. A német autógyártók ártámogatásra várnak.

A tegnapi bizonytalankodó, de azért inkább optimista nap után ma lefelé indultak el a tőzsdeindexek. Ennek fő okaként a világsajtó azt jelöli meg, hogy az egyik ígéretes vírusellenes gyógyszerről kiszivárgott, nem váltotta be az iránta táplált reményeket. A Gilead Sciences “remdesivir” nevű termékének klinikai tesztjeit a Financial Times szivárogtatta ki. A gyártó vitatta a cikket, mondván, a teszteket még nem fejezték be. Ám a piacok szemében mégis nagyot csökkent a reménye a vírusválság gyors megoldásának.

Az EU óriási, ezer milliárd eurós mentőcsomagról állapodott meg tegnap, többszöri nekifutásra. De úgy látszik, ezt már beárazták a piacok, mert nem váltott ki különösebb reakciókat. A német Ifo intézet konjunktúra-indexe rosszabb lett a vártnál, 80 helyett 74 pontra zuhant. Ez 2005 óta nem látott érték.

BMW autó volánja. (Pixabay.com) BMW autó volánja. (Pixabay.com)

Az európai indexek ma így jellemzően fél-másfél százalék közötti mínuszban vannak. Az amerikai határidős indexek pedig szerény, 1-2 ezrelékes pluszban. A BUX index 0,2 százalékkal megy fel, a nyertes oldalon a Mol és az Opus, a vesztesek között az OTP és a Richter szerepel. A forint erősödött, ma csak 356 forint az euró ,1,4 forinttal alacsonyabban áll a tegnap estinél.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Erre várnak a német autógyárak

A német gépjármű-gyártók és -importőrök nagyon várják a híreket az új e-autó támogatásokkal kapcsolatban – jelentette az N-Tv.de hírportál. Az elektromos autókra vonatkozó megnövelt környezetvédelmi bónusz részletes szabályozásának a következő napokban kell meg jelennie. Azt remélik, hogy ezzel megszűnik a fogyasztók jelenlegi távol maradása az autóvásárlástól – idézik a Nemzetközi Gépjárműgyártók Szövetségének (VDIK) képviselőjét.

A klímaváltozás elleni csomag részeként a német kormány azt tervezi, hogy 2025-ig meghosszabbítja az elektromos autók ártámogatását. Ez az elektromos, hibrid és hidrogénhajtású autókra egyaránt vonatkozik. A prémium várhatóan 40 ezer eurónál alacsonyabb listaár esetén 6 ezer euróra emelkedik. Jelenleg ugyanis 4 ezer euró a tisztán elektromos járművekre. Eközben arról is írnak a németek, hogy a Lufthansa heteken belül állami segítségre szorul.

Stabilizálódik az olaj?

Az olaj árfolyama a nap elején szerényen emelkedett. Kuvait nyilatkozott arról, hogy hogyan vágja majd vissza a termelését. Mostanra azonban szerény, egy százaléknál kisebb esésre váltott.

A Bloomberg hírlevele szerint az amerikai üzemeltetők már megkezdték a régi kutak bezárását és az új fúrások leállítását. E tevékenységek 20 százalékkal is csökkenthetik a termelést. Más országok pedig azt állítják, hogy a termelést a nemrég született OPEC+ megállapodás által előírtnál korábban csökkentik.

A 3000 milliárd dollárra rúgó számla

A Szenátus után az Egyesült Államok képviselőháza is elfogadta a 484 milliárd dolláros koronavírus-támogatási csomagot. Ez főleg a kisvállalkozások bérkifizetését támogató program finanszírozását növeli. Az összes koronavírussal kapcsolatos amerikai kormányzati kiadás így már közel háromezer milliárd dollárra nő.

A nemzetbiztonság szempontjából kritikusnak tekintett, tőzsdén forgó cégeknek, amelyek pályáznak a kormányzat 17 milliárd dolláros segélycsomagjára, fel kell ajánlaniuk részvényeik egy részét az amerikai kormány számára – írta a Bloomberg.

Senki sem tud semmit

A gyorsjelentés-szezon legnehezebb hete ez az USA-ban. Jön például a Nestlé élelmiszeripari konszern és a Sanofi gyógyszergyár jelentése. Kontinensünkön a Bloomberg szerint valójában senki sem tudja, mire számíthat ebben az évben. A 600 elemű európai indexben szereplő vállalatok legalább negyede meg sem próbálja megjósolni, hogyan fog alakulni 2020. Legalább 171 pedig törölte vagy elhalasztotta az osztalékfizetést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Friss
hírlevél