BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. február 25. 18:49

Ma is rossz a hangulat a tőzsdéken, a pozitív amerikai nyitás hamar negatívba fordult. Európában kettő, az USA-ban egy százalék körüli az esés, Budapesten még több. A forint gyengült, az MNB közleményben változásokat látnak az elemzők.

Ezúttal sem változott az MNB alapkamata. A jegybank elismerte hogy szándékosan és tudatosan csökkentették mostanában a swap állományt, hogy megnehezítsék a forint elleni spekulációt. A forint kis mértékben gyengült, az euró ára 338,5 körüli.

A Budapesti Értéktőzsde indexe 2,9 százalékkal esett, pont ennyivel süllyedt az OTP is. A Mol 2,4 százalékkal süllyedt, a Richter négy százalékkal került lejjebb. Az Opus még nagyobb mértékben, 7,4 százalékkal zuhant.

A hétfői csúnya zuhanások után kedden sem sokkal jobb a helyzet a nemzetközi tőzsdéken. Az európai Stoxx 600 index 1,8 százalékkal esett, ekörül járt a legtöbb nyugat-európai nemzeti mutató is. Az amerikai indexek -1 százalék körül ingadoznak. A menekülőeszközök közül a kötvények hozama csökken, tehát erős a kereslet irántuk. Az arany és az ezüst viszont mínuszban van. Csúnyán néz ki az olaj, amely újabb másfél százalékkal esett, így a WTI 50,6, a Brent 54,9 dollár.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Magasan áll a félelem indexe

Az amerikai piacok eredetileg szerény pluszban nyitottak, de elkedvetlenedtek a befektetők a vírussal kapcsolatos hírektől. Ázsia nagy részében is meredeken lefelé tartottak az indexek. A bizonytalanság és félelem abból is látszik, hogy a VIX amerikai volatilitás-index és európai párja, a VStoxx húsz százalék fölött jár.

Európában nagyot esett az EasyJet, a Commerzbank és a Raiffeisen Bank, vagy a BNP Paribas pénzintézetek részvénye. Alig néhány értékpapír tudott emelkedni. Az Egyesült Államokban is főleg a légitársaságok, egyes, főleg Ázsiához erősen kötődő technológiai cégek részvényeit adják leginkább. De néhány fogyasztással, pénzforgalommal kapcsolatos részvény is csúnyán esik, mint a Mastercard, az American Express vagy a Macy’s.

Itt az új rekord

A 10 éves amerikai államkötvények hozama ma 1,322 is volt. Ezzel  egyetlen bázispont híján elérte a 2016 júliusában regisztrált történelmi mélypontot 1,321-en (az Investing.com adatai szerint). A Marketwatch viszont azt írja, ez már új rekord. Ennek legfőbb oka a koronavírustól való félelem, de közrejátszhatnak más, hosszabb távú tendenciák is. Ilyen a lassuló gazdasági növekedés, a gyenge infláció és az, hogy világszerte csak kevés biztonságos befektetés kapható.

Kevésbé galamb az MNB?

A jegybanki közleményben az Equilor Befektetési Zrt. szerint fontos kiegészítést olvashattunk, amire korábban Nagy Márton alelnök is utalt.  “A Monetáris Tanács legközelebb a márciusi Inflációs jelentés keretében fogja átfogóan értékelni a makrogazdasági folyamatokat, amelyre alapozva meghatározza, hogy milyen mértékű lépésre van szükség az inflációs cél elérése érdekében.” “A Monetáris Tanács kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni.”

“Változott tehát a közlemény hangvétele, míg a januári inkább galamb-hangvételűnek volt mondható, most ismét semleges álláspontra helyezkedett a jegybank az inflációval kapcsolatban” – írta a brókercég. Felhívták rá a figyelmet, hogy a koronavírus terjedése tovább fokozhatja a reálgazdasági és pénzpiaci bizonytalanságokat. A globális növekedési kilátások romlását és a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödését okozhatja.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Friss
hírlevél