BUX
35 802.24
-0.36%
-130.00
OTP
10 880.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 857.00
-0.48%
-9.00
RICHTER
6 670.00
-0.37%
-25.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2019. október 15. 10:30

Legalábbis külföldön. Ma délután az amerikai bankok negyedéves számai lehetnek érdekesek, de a Brexit miatt jut figyelem a csütörtökön esedékes EU-csúcs előkészületeire is. Idehaza pedig arra, hogy az önkormányzati választások miatt nagyot zuhant Mészáros-papírok hogyan folytatják, az OTP-nek pedig sikerül-e új történelmi rekordot felállítania.

Enyhe mínuszokban zártak az amerikai tőzsdék, miután a befektetőkben kétségek merültek fel a pénteken még optimistán fogadott amerikai-kínai részleges kereskedelmi megállapodás kapcsán. A negatív hangulat az ázsiai börzék közül a kínaira és a hongkongira is átragadt, az alól csupán a japán tudta kivonni magát, az viszont masszívan, 2 százalékot közelítő pluszban állt kedd reggel. A határidős jegyzések és a tőzsdén kívüli kereskedés alapján pedig Európában is a hétfői veszteséges zárás csekély pozitív korrekciójára lehetett számítani. Az olajárak nagyot zakóztak, a hétfői két százalékos csökkenést kedden további eggyel fejelték meg, így a Brent 59 dollár alatt, míg az észak-amerikai valamivel 53 dollár felett kezdte a napot. Az arany gyengült, unciája 1500 dollár alatt tanyázott. A forint pedig az euróval szemben a 331-332-es sávban ingadozott.

Lássuk, mi mozgathatja ma a pénz- és tőkepiacokat.

1. Mégsem olyan szép a kereskedelmi megállapodás fekvése

Kína ugyanis további egyeztetéseket szeretne, mielőtt Hszi Csin-ping aláírja a múlt pénteki előzetes megállapodás végleges változatát. Úgy hírlik, Peking a decemberre tervezett amerikai tarifaemeléseket szeretné elkerülni, így annak elengedéséhez kötné a megállapodást. Ám az Egyesült Államok tegnap jelezte, hogy erre nem hajlandó, mondván, a decemberi tarifaemelés nem része a pénteki részleges megállapodásnak – ez kedvetlenítette el a befektetőket.

2. Brexit: két nap az uniós csúcsig

Ami azt jelenti, hogy csütörtökig meg kellene egyezni a brit kilépésről szóló megállapodás részleteiről, ellenkező esetben – a brit parlament korábbi döntése alapján – Boris Johnson kormányfőnek újabb halasztást kellene kérnie, ami nyilvánvalóan komoly politikai kudarcot jelentene a számára. A soros uniós elnökséget betöltő finn miniszterelnök jelezte, több időre van szükség a megállapodáshoz, s szerdán döntenek arról, lesz-e a tarsolyukban bármilyen tervezet a holnaputáni csúcson. Ugyanakkor Michel Barnier EU-s főtárgyaló ma reggel azt mondta, a héten lehetséges egy megállapodás a Brexitről, s optimista hangnemben fogalmazott a kilépést előkészítő munkáról, aminek hatására a font a kora reggeli órákban felfelé vette az irányt – hívták fel a figyelmet a KBC Equitas elemzői.

3. Magasabb fokozatba kapcsolnak a gyorsjelentések

Ma délután az amerikai tőzsdei nyitás előtt a JP Morgan, a Goldman Sachs, a Citigroup és a Wells Fargo számaira lehet figyelni. Míg az Equilor a kereskedelmi bankoknál a nyereség növekedésére, addig a befektetési bankoknál a csökkenésére számít.

4. Új tulajdonosa lett a Richter partnerének

Az amerikai Allergan részvényesei ugyanis a tegnap rendkívüli közgyűlésükön elfogadták az AbbVie 63 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. Ami azt jelenti, hogy ezentúl az AbbVie fogja forgalmazni a Richter Vraylar névre hallgató gyógyszerét az Egyesült Államokban, amelynek bevétele után a Richter közel 19 százalékos részesedést kap royalty formájában. A hír pozitívan értékelhető, miután az AbbVie értékesítési ereje nagyobb az Allerganénál, így a tranzakcióval a Vraylar piaci részesedése is tovább növekedhet.

5. A Mol is jó hírt kapott

Nevezetesen, hogy hamarosan megegyezés születhet a klórszennyezett olaj ügyében. A hazai olajtársaság május 14-ei nyilatkozata alapján 100 kilótonna szennyezett olajat volt kénytelen kiemelni a vezetékből, és elraktározni, amit aztán különféle technológiai folyamatokkal tisztítanak meg. A Transznyeft olajvezeték-üzemelő vállalat hordónként 15 dollár kártérítést ajánlott fel, ami számítások szerint összesen 11 millió dollár összeget jelenthet a Mol-nak.

6. Vigyázó szemek a Mészáros-papírokon és az OTP-n

Az Opus Global, a 4iG és az Appeninn árfolyama egyaránt nagyot csökkent annak hatására, hogy az önkormányzati választásokon a kormányzó Fidesz sok pozíciót veszített. Az OTP viszont megközelítette a 13 250 forintos, idén áprilisban elért történelmi rekordját. Érdekes lesz ma figyelni, merre indulnak ma e papírok.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
hírlevél