BUX
36 340.47
-0.02%
-6.00
OTP
10 690.00
+2.30%
+240.00
MOL
1 987.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 765.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
400.00
+0.25%
+1.00
 
2019. október 15. 10:30

Legalábbis külföldön. Ma délután az amerikai bankok negyedéves számai lehetnek érdekesek, de a Brexit miatt jut figyelem a csütörtökön esedékes EU-csúcs előkészületeire is. Idehaza pedig arra, hogy az önkormányzati választások miatt nagyot zuhant Mészáros-papírok hogyan folytatják, az OTP-nek pedig sikerül-e új történelmi rekordot felállítania.

Enyhe mínuszokban zártak az amerikai tőzsdék, miután a befektetőkben kétségek merültek fel a pénteken még optimistán fogadott amerikai-kínai részleges kereskedelmi megállapodás kapcsán. A negatív hangulat az ázsiai börzék közül a kínaira és a hongkongira is átragadt, az alól csupán a japán tudta kivonni magát, az viszont masszívan, 2 százalékot közelítő pluszban állt kedd reggel. A határidős jegyzések és a tőzsdén kívüli kereskedés alapján pedig Európában is a hétfői veszteséges zárás csekély pozitív korrekciójára lehetett számítani. Az olajárak nagyot zakóztak, a hétfői két százalékos csökkenést kedden további eggyel fejelték meg, így a Brent 59 dollár alatt, míg az észak-amerikai valamivel 53 dollár felett kezdte a napot. Az arany gyengült, unciája 1500 dollár alatt tanyázott. A forint pedig az euróval szemben a 331-332-es sávban ingadozott.

Lássuk, mi mozgathatja ma a pénz- és tőkepiacokat.

1. Mégsem olyan szép a kereskedelmi megállapodás fekvése

Kína ugyanis további egyeztetéseket szeretne, mielőtt Hszi Csin-ping aláírja a múlt pénteki előzetes megállapodás végleges változatát. Úgy hírlik, Peking a decemberre tervezett amerikai tarifaemeléseket szeretné elkerülni, így annak elengedéséhez kötné a megállapodást. Ám az Egyesült Államok tegnap jelezte, hogy erre nem hajlandó, mondván, a decemberi tarifaemelés nem része a pénteki részleges megállapodásnak – ez kedvetlenítette el a befektetőket.

2. Brexit: két nap az uniós csúcsig

Ami azt jelenti, hogy csütörtökig meg kellene egyezni a brit kilépésről szóló megállapodás részleteiről, ellenkező esetben – a brit parlament korábbi döntése alapján – Boris Johnson kormányfőnek újabb halasztást kellene kérnie, ami nyilvánvalóan komoly politikai kudarcot jelentene a számára. A soros uniós elnökséget betöltő finn miniszterelnök jelezte, több időre van szükség a megállapodáshoz, s szerdán döntenek arról, lesz-e a tarsolyukban bármilyen tervezet a holnaputáni csúcson. Ugyanakkor Michel Barnier EU-s főtárgyaló ma reggel azt mondta, a héten lehetséges egy megállapodás a Brexitről, s optimista hangnemben fogalmazott a kilépést előkészítő munkáról, aminek hatására a font a kora reggeli órákban felfelé vette az irányt – hívták fel a figyelmet a KBC Equitas elemzői.

3. Magasabb fokozatba kapcsolnak a gyorsjelentések

Ma délután az amerikai tőzsdei nyitás előtt a JP Morgan, a Goldman Sachs, a Citigroup és a Wells Fargo számaira lehet figyelni. Míg az Equilor a kereskedelmi bankoknál a nyereség növekedésére, addig a befektetési bankoknál a csökkenésére számít.

4. Új tulajdonosa lett a Richter partnerének

Az amerikai Allergan részvényesei ugyanis a tegnap rendkívüli közgyűlésükön elfogadták az AbbVie 63 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. Ami azt jelenti, hogy ezentúl az AbbVie fogja forgalmazni a Richter Vraylar névre hallgató gyógyszerét az Egyesült Államokban, amelynek bevétele után a Richter közel 19 százalékos részesedést kap royalty formájában. A hír pozitívan értékelhető, miután az AbbVie értékesítési ereje nagyobb az Allerganénál, így a tranzakcióval a Vraylar piaci részesedése is tovább növekedhet.

5. A Mol is jó hírt kapott

Nevezetesen, hogy hamarosan megegyezés születhet a klórszennyezett olaj ügyében. A hazai olajtársaság május 14-ei nyilatkozata alapján 100 kilótonna szennyezett olajat volt kénytelen kiemelni a vezetékből, és elraktározni, amit aztán különféle technológiai folyamatokkal tisztítanak meg. A Transznyeft olajvezeték-üzemelő vállalat hordónként 15 dollár kártérítést ajánlott fel, ami számítások szerint összesen 11 millió dollár összeget jelenthet a Mol-nak.

6. Vigyázó szemek a Mészáros-papírokon és az OTP-n

Az Opus Global, a 4iG és az Appeninn árfolyama egyaránt nagyot csökkent annak hatására, hogy az önkormányzati választásokon a kormányzó Fidesz sok pozíciót veszített. Az OTP viszont megközelítette a 13 250 forintos, idén áprilisban elért történelmi rekordját. Érdekes lesz ma figyelni, merre indulnak ma e papírok.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél