BUX
32 789.79
+0.23%
+74.00
OTP
8 795.00
-0.23%
-20.00
MOL
1 890.00
-1.05%
-20.00
RICHTER
6 375.00
+0.31%
+20.00
MTELEKOM
365.00
+0.97%
+3.00
 
2020. február 21. 11:33

Öt fontos hír a mai tőzsdenaphoz. Kínában ugyan csillapodni látszik a járvány, de kétséges, hogy az adataik megbízhatók-e. Koreában, Japánban ugyanakkor súlyosbodik a helyzet. Eközben az európai gyorsjelentés-dömping sem volt elég jó. A Mol kellemes meglepetést okozott és emelkedik. A forint dollárban döntött negatív rekordot.

(Pixabay.com)

Elsősorban a Kínán kívüli területeken aggasztó vírusszámok okozhatják, hogy ma is legalább olyan borongós a hangulat a tőzsdéken, mint tegnap. Ráadásul gyorsjelentés-dömping volt az európai tőzsdéken,  ám a számok nem voltak annyira meggyőzőek, pozitívak, mint sokan várták. Kínában, ahol a járvány csillapodni látszik, valamelyest emelkedtek a tőzsdeindexek, de Hongkongban és Koreában egy százalék feletti esést láttunk. A japán mutató is 0,4 százalékkal süllyedt

Az európai Stoxx 600 index fél százalékos mínuszban van, a német mutató 0,3, a francia 0,5, de a belga például már 1,0 százalékkal esik. Az amerikai határidős indexek is fél százalék körüli mínuszt mutatnak. Az olaj is újra lejtőre került, másfél százalék körüli mértékben esik.

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal emelkedni tud,  aminek a fő oka a Mol 2,2 százalékos ugrása a gyorsjelentése megjelenése után. De az OTP is egy százalék plusz tudott összehozni, közel jár történelmi maximumához. A Richter másfél százalékkal esik, a Magyar Telekom 0,6 százalékkal emelkedik

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A dollár kis szünetet tart az erősödésben, az euró/dollár 1,0814. A forint egy rossz napja után kissé erősödik, az euró 337,70, így 40 fillérrel van a tegnap esti szint alatt. A forint egyébként történelmi rekordot döntött tegnap, de most a dollárhoz képest 313,86-on. A dollár ugyanis az euróval szemben ért mintegy hároméves csúcsra.

1. Meglepetés a Mol-tól

Nagy meglepetést okozott a negyedik negyedéves gyorsjelentésével a Mol a KBC Equitas szerint, nehezebb környezetben is állta a sarat. “A kedvezőtlen makrokörnyezet ellenére teljesült az ősszel megemelt éves prognózis, és az elemzői várakozásokat is bőven felülmúlta a cég” – írták. “Az upstream és a downstream így csak a vártnál kisebb mértékben esett vissza, míg a fogyasztói szolgáltatások és a gáz üzletág nagyot javított. A menedzsment előrejelzése alapján idén még jobb eredmények jöhetnek” – tették hozzá.

Az Erste Befektetési Zrt. szerint is a várakozásokat meghaladó eredmény jött a Mol-tól. “A cég 176,9 milliárd forint tisztított CCS alapú EBITDA eredményt ért el a tavalyi negyedik negyedévben, ami meghaladta a 160,5 milliárd forintos piaci konszenzust.” A következő hetekben döntenek a kifizethető osztalékról, ami a brókercég szerint 95 forint lehet részvényenként. (Külön cikkünk a Mol gyorsjelentéséről.)

2. Aggasztó számok a vírusfrontról

Kína Huawei tartományában ismét felfelé módosították a koronavírus fertőzöttjeinek számát. Ez felerősítette a vírushoz kapcsolódó félelmeket, lejtőre küldte a részvényindexeket. A Bloomberg emlékeztetett arra, hogy Kína már harmadszor módosította utólag a fertőzöttek számlát ebben a hónapban, ami kérdéseket vet fel az adatok pontosságával kapcsolatban.

A kínai fertőzöttek száma ezzel meghaladja a 75 ezret. Japánban is újabb és újabb eseteket fedeznek fel, ráadásul távoli, egymással kapcsolatban nem levő környékeken. A fertőzöttek száma Dél Koreában is megugrott, 48-cal emelkedett 204 re.

3. Elképesztő adat a kínai autópiacról

Február első két hetében a Kínában eladott autók száma 92 százalékkal zuhant. A  kínai légitársaságok pedig arra figyelmeztetnek, hogy 2009 óta először csökkenhet forgalmuk az idén. Az Erste Befektetési szerint “senki nem akart autót vásárolni. A vírus miatt a lakosság gyakorlatilag bezárkózott a lakásaiba, így számítani lehetett rá, hogy a nem alapvető termékek iránti kereslet átmenetileg közel nullára esik”.

A japán gazdasági adatok is azt mutatják, hogy a gazdasági aktivitás csökken. A friss beszerzési menedzser index alapján a japán gazdaság februárban valószínűleg recesszióba fog süllyedni. Az index 47,6-re süllyedt. A szolgáltatások indexe még meredekebben, 46,7-re.

4. Borús európai kilátások

A német gazdaság jelentősen szenved az export visszaesésétől. Az ipari termelők pedig rendkívüli módon aggódnak azért, hogy a beszállítói lánc megszakad a vírusfertőzés következtében – írta a Bloomberg. Az eurózónában is beszerzésimenedzser-indexek érkeznek ma,  amelyek a vírusfertőzés miatt különösen fontosak. Az Európai Unió vezetői eközben a szervezet költségvetéséről tárgyaltak csütörtökön és még fognak a következő napokban. A tárgyalások során meglehetősen pesszimistáknak bizonyultak a kontinens gazdasági kilátásaival kapcsolatban. Erre utalt az EKB januári tanácskozásának jegyzőkönyve is.

Az amúgy is gyengén muzsikáló európai gazdaság komolyan megszenvedheti a járványt. Erre utalhat az is, hogy a dollár nagyot emelkedett ebben az évben az euróhoz képest.

5. A bunkerekbe menekülnek a befektetők

A dollár erősödése összefüggésben lehet azzal is, hogy a befektetők általában a biztonságosabb, menekülő-befektetések felé fordultak. Ma az arany újabb egy százalékkal 1636 dollárra emelkedett, hét éves csúcsra, az ezüst pedig 18 dollár 50 cent. Annak ellenére emelkednek, hogy az erősödő dollár általában nem tesz jót az árfolyamuknak.

Alacsony a német vagy az amerikai államkötvények hozama is, a tízéves papírokkal Németországban mínusz 0,45 százalékos, az Egyesült Államokban 1,485 százalék hozam érhető el éves szinten.

Részvény / Deviza / Áru Mínuszban zárt Amerika
MTI | 2020. április 7. 23:21
Csökkenéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a magyar megapakkok, mégis esett a BUX
Eidenpenz József | 2020. április 7. 18:44
A kormány és a jegybank hatalmas, ámde gondosan szelektált csomagjainak bejelentése után a forint ugyan erősödött, a BUX index azonban Európával szembe menve esett. A nemzetközi indexek 2-3 százalékos emelkedést mutatnak a koronavírus-optimizmus miatt, bár a lelkesedés kissé csökkent a délelőtti állapothoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Határozott üzenetet küldtek Matolcsyék, erősödik a forint
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 14:57
Formálisan az MNB nem változtatott az alapkamaton, ahogy azt a jegybank alelnöke, Nagy Márton a Monetáris Tanács ülését követő tájékoztatón is hangsúlyozta, ám egy olyan fegyvert tettek ki az asztalra, amitől a forintot eladó spekulánsok okkal tarthatnak.
Részvény / Deviza / Áru Vírus-optimizmus, miniszterelnök az intenzíven, 360 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. április 7. 11:27
Tart a koronavírus-optimizmus a tőzsdéken, Európában 3-4 százalékkal emelkednek az indexek, ehhez a BUX is csatlakozott. A forint jelentős erősödést mutat, már 360 alá is benézett az euró. Hét éves csúcson járt az arany és szárnyal az ezüst is, megállt az olaj esése.
Részvény / Deviza / Áru Gátat szabnának az extrém kilengéseknek a Wall Streeten
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 09:56
Az utóbbi hónapokban a tőzsdei árfolyamok kilengése erőteljes lett, ami a New York-i tőzsde vezetőit a szabályok finomítására ösztönözte.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár a halál frontjáról, különadó miatt eshet az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 6. 11:47
Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Az OTP húzza vissza a budapesti tőzsdeindexet, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a bankra újabb terhek várnak. A forint erősebb lett, a tőzsdék emelkednek világszerte. A fertőzöttek és halottak száma ugyanis egyes országokban reményt keltően stabil vagy csökkent.
Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
hírlevél