Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A shortolás november elsejétől életbe lépett európai korlátozása és szabályozása keretében megérkeztek a PSZÁF-hoz az első bejelentések intézményi befektetők pozícióiról. Ennek alapján az OTP alaptőkéjének 3,14 százalékát kitevő részvénymennyiségre volt nyitva short pozíciója három külföldi intézményi befektetőnek.
A vártnál jobb gyorsjelentést közölt az OTP a harmadik negyedévről, amikor 42,5 milliárd forint adózott nyereséget ért el. Részletek>>>

Három cég, a Linden Advisors LP, a Morton Holdings Inc. és a Lansdowne Partners Limited jelentette be november első felében a PSZÁF-nál, hogy magyar részvényekre short pozíciókat tartott fenn. Mindháromnak voltak OTP-shortjai, összesen az alaptőke 3,14 százalékának megfelelő mennyiségben. Mivel a bank alaptőkéje 280 millió darab törzsrészvényből áll, ez mintegy 8,8 millió darab papírt jelent, melyek értéke 36,3 milliárd forintra rúghat. A PSZÁF-nál a Linden Advisors 0,75 százaléknyi Mol-shortot is bejelentett.

Az USA-ban is volt ötmillió darab

Az OTP tőkéjén belül ez talán nem nagy összeg, de annak fényében, hogy a Budapesti Értéktőzsdén a napi összforgalom sokszor csak naponta 2-3 milliárd forint, ennek a részvénymennyiségnek a visszavétele – az előre eladott papírok visszavásárlása – is jelentős ármozgásokat idézhetne elő. Az USA-ban egyébként már korábban is volt hasonló közzétételi kötelezettség, a Shortsqueeze.com oldal november hónapra keltezett adata szerint 5,12 millió darab OTP-részvényt shortoltak.

Ez inkább átlag alatti érték lehet, a napi.hu korábbi adatai szerint 2009 elején 13 millió, 2011 tavaszán 11 millió darab környékén volt a csúcs, a mélypontok pedig négymillió darab alatt, mint például idén tavasszal. A shortállomány kiépítése, azaz a részvény eladása rendszerint az árfolyam csökkenését, a leépítése, azaz a pozíciók zárása a korábban eladott részvények visszavásárlásával rendszerint az árfolyam emelkedését okozza.

Az EU-ban így megy ez

A hazai közzétételi kötelezettség november elejétől érvényes, amikor az EU-ban életbe lépett a meztelen shortolás tilalmára, a CDS-forgalomra vonatkozó új szabályozás is. Ahogy a PSZÁF rövid tájékoztatója erről írja:

„Az új szabályozás a short ügyletek esetén a szabályozott piacra és MTF-re (Multilateral Trading Facility) bevezetett részvények tekintetében bejelentési és/vagy közzétételi kötelezettséget ró a befektetőkre (természetes és jogi személyekre egyaránt), az állampapírok esetében bejelentési kötelezettséget, a CDS ügyletek esetében pedig a fedezetlen short ügyletekre tiltást fogalmaz meg. Alapkezelési vagy portfóliókezelési tevékenységet folytató jogalany, illetve csoport esetében a bejelentési és közzétételi kötelezettség – a vonatkozó technikai standardban meghatározottak szerint – összesítve számított short pozíciókra is fennáll.”

Meztelenül, kölcsönadva

A fedezetlen vagy meztelen short olyan értékpapírok eladását jelenti, amelyekkel még nem is rendelkezik a befektető. Később ezeket olcsóbban visszavásárolva nyereségre, drágábban visszavéve pedig veszteségre lehet szert tenni. (Egy adott határidő lejártával mindenképpen rendezni kell az ügyletet.) A másik, ritkábban korlátozott módszer során kölcsönvett értékpapírokat ad el a shortoló.

A shortolás tilalma vagy korlátozása szinte mindig akkor merül fel a hatóságokban, amikor valamilyen nagy esés következik be a tőzsdéken. Pedig a shortolás nem vagy csak ritkán előidézője a folyamatoknak, a shortolók általában éppen a már megindult trendeket igyekeznek követni és kihasználni. Ekkor lehet, hogy gyorsítják a folyamatot, ám amikor kiszállnak, vételekkel zárják a pozícióikat, akkor stabilizálólag hathatnak az árfolyamokra, sőt komoly emelkedést is okozhatnak.

Kijátszható indexeladással

További érv a shortolás tilalma ellen, hogy csökken a likviditás, a forgalom az adott részvénypiacon, és a befektetők bizalmát sem növeli, ha mesterségesen beavatkoznak a piaci folyamatokba. Ráadásul a tilalom általában kijátszható, ha részvények helyett részvényindexeket adnak el határidőre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az újabb európai lezárási hírek lejtőre vitték az indexeket
MTI | 2021. január 15. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 671,97 pontos, 1,50 százalékos csökkenéssel, 44 204,45 ponton zárt pénteken. A tengerentúli indexek is lefelé mozdultak az első órákban és a záráshoz közel is mínuszban voltak.
Részvény / Deviza / Áru Készül az oltás-útlevél, Merkel szigorítana, Biden csomagja eltúlzott
Eidenpenz József | 2021. január 15. 11:36
A vártnál nagyobb lett Joe Biden új amerikai elnök gazdaságsegítő csomagja, de nagy vita várható róla, így nem igazán örülnek neki a tőzsdék. A BUX minimális pluszban tudott maradni, ez megint a Richternek köszönhető. Németországban és Franciaországban a lezárások szigorítását tervezik, fogytán vannak a lélegeztető kapacitások. Egy amerikai konzorcium már dolgozik a digitális oltási útlevél bevezetésén, de számos probléma merül fel.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi rekordot ért el a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 14. 18:13
Miközben a BUX 0,43 százalékos emelkedéssel, 44 876,42 ponton zára a napot. 
Részvény / Deviza / Áru A Richter lett a húzópapír, megvan a Prémium-kötvények kamata
Eidenpenz József | 2021. január 14. 12:47
Az amerikai gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos várakozások a fő oka, hogy a tőzsdék ma is optimistán tekintenek a jövőbe. A BUX is követi Európát, ismét a Richter húzza, miután az egyik gyógyszere jóval nagyobb forgalmat érhet el a vártnál. Megjvan a magyar inflációs adat és ezzel az inflációkövető kötvények várható kamata. Kriptodeviza-szakembert nevezhetnek ki az USA tőzsdefelügyelete élére.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel fejezte be a szerdát a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 13. 18:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,80 pontos, 0,99 százalékos emelkedéssel, 44 684,36 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lesz-e idén 370 felett az euró? Menekülnek a Whatsapp-felhasználók
Eidenpenz József | 2021. január 13. 11:59
Enyhe pluszban vannak a tőzsdeindexek Európában, de Budapesten a Richter száguldása átlag feletti indexemelkedést okozott. A piacok az amerikai politikán és vírushíreken rágódnak, miközben új fejleményekre várnak. Meghatározták a Zoom Video eladási árát. A Tesla megjelent Indiában, a Facebook pedig védekezésre kényszerül a WhatsApp alkalmazás adatvédelme kapcsán.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musk egyetlen mondata 52 milliárd dollárt ért
Eidenpenz József | 2021. január 12. 18:43
Bizonytalanok voltak ma a tőzsdék, de inkább a mínuszok dominálnak. Budapesten valamivel átlag feletti volt az esés, ráadásul mind a négy vezető részvényünk egy irányba tartott. A forint nagyot erősödött és megállt a dollár erősödése. Érdekes sztori lett a világ leggazdagabb emberének egyetlen mondatából, miközben a Tesla ismét felfelé kúszik.
Részvény / Deviza / Áru Sok évig mínuszos reálkamat várható, 2021 egyetlen nagy kérdőjel
Eidenpenz József | 2021. január 12. 17:29
A tavalyi hektikus év után az idei is hasonló lehet, rengeteg az ismeretlen paraméter, előrejelzések helyett leginkább kérdéseket tesznek fel az elemzők – derült ki a Fidelity előadásán. A cég így óvatos, és inkább a kötvénybefektetéseket preferálja, bár az első félév vége fel megindulhat a gazdasági növekedés. A magyar és lengyel államkötvények nem látszanak vonzónak.
Részvény / Deviza / Áru A jó hírekből rosszak lesznek a tőzsdén
Király Béla | 2021. január 12. 11:56
A tőzsdéken időnként látszólag logikátlan mozgások vannak, és a rossz hírekre felfele mozdulnak az árfolyamok, míg a jó hírekre reagálva stagnálnak vagy esnek. Könnyen lehet, hogy a javuló gazdaságról szóló hírek sem fogják tovább tolni felfele az árfolyamokat.
Részvény / Deviza / Áru Mi történik a Szilícium-völgyben? Egy különleges túra tapasztalatai
Natív tartalom | 2021. január 11. 19:49
Hyun Ho Sohn, a Fidelity globális technológiával foglalkozó portfóliómenedzsere összegyűjtötte a tapasztalatait és benyomásait a legnagyobb amerikai techcégeknél tett éves látogatásait és találkozóit követően. 2020 mindenképpen rendhagyó volt, hiszen a pandémiás helyzet miatt a Fidelity csak virtuálisan jutott el a cégekhez. A techcégeknek kasszasikert hozó tavalyi év után az üzleti várakozások alapvetően pozitívak, sok cég számol azzal, hogy a megnövekedett digitalizációs igényekből jelentősen profitálhat, amely a szektor bevételeit hosszútávon fenntarthatja.
Friss
hírlevél